Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

iPhone 4-kameran under luppen

Kameran i iPhone 3GS har fått utstå mycket kritik. I sin nya mobilmodell påstår Apple att de lyssnat på kunderna och förbättrat kameran väsentligt. Men hur mycket bättre är den egentligen? Är den tillräckligt bra för att man ska kunna lämna kompaktkameran hemma?

Av / 2010-08-10 - 08:58
iPhone 4-kameran under luppen


Med tanke på att andra mobiler har både 8 och 12 megapixlar verkar 5 Mp lite snålt. Men Apple hävdar att de lagt större vikt vid bildkvalitet än vid upplösning i iPhone 4.

Ingen vet hur många miljoner bilder som tas med mobiltelefoner, men eftersom nästan alla mobiler nu för tiden har inbyggd kamera så är det inte otroligt att det tas fler bilder med mobilkameror än det görs med vanliga digitalkameror.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
LED-blixten kan slås på manuellt eller aktiveras automatiskt i dåligt ljus. Den kan också användas som lampa när man filmar video.

De flesta har ju mobilen med sig jämt, så det är både enkelt och praktiskt att kunna ta bilder lite varstans. Dessvärre har de allra flesta vi har testat haft en bildkvalitet som ligger långt under vad man får med en billig kompaktkamera.

Apple påstår att kameran i iPhone 4 ska ha bättre egenskaper på de områden som betyder något: färger, brus och skärpa. Och att upplösningen på 5 megapixlar under alla omständigheter är mer än tillräcklig för utskrifter i A4-storlek, vilket innebär att man kan lämna kompaktkameran hemma.

Det är ett djärvt påstående som naturligtvis måste undersökas, så vi tog testbilder med en iPhone 4 och jämförde resultatet med testvinnaren Sony Cybershot DSC-WX1 (som har 10 Mp) och Olympus hybridkamera PEN E-P1 (som har 12 Mp och en mycket större bildsensor).

Jämförelse
Om man jämför bildkvaliteten med de riktiga två kamerorna är iPhone 4 bättre än man skulle kunna tro. Så länge det finns tillräckligt med ljus, vill säga. I dålig belysning blir autofokusen trögare och man får mer brus. Resultatet är oskarpa och gryniga bilder.

I bra belysning, som i dagsljus både utomhus och inomhus, blir bilderna både skarpa och rena. Färgerna är lite övermättade och det dynamiska omfånget är begränsat om man jämför med Olympus-kameran, men jämfört med Sony WX1 är det ofta svårt att se någon skillnad.

Back Camera
Testplansch med iPhone 4 i kalibrerad belysning. Kameran klarar färgtemperaturen förhållandevis bra och färgmättnaden är fräsch.

Zoomar man in i bilden kan man se att Sony-kameran har högre upplösning och skarpare detaljåtergivning, men för att bara ha 5 megapixlar är Apple-kameran väldigt bra.

Back Camera
Bilderna från iPhone 4 (ovan) är lite väl mättade, men skärpa och kontrast är mycket bra för att komma från en mobilkamera.


Sony Cybershot DCS-WX1 har en mer dämpad – och korrekt – färgbalans och kontrast.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Samma bild med Olympus PEN E-P1 visar hur överlägsen Olympus-kameran är: mycket bättre upplösning, kontrast färgdjup och skärpa. Detta understryker att mobilkameror har en bit kvar till systemkamerorna.

Objektivet

Bildvinkeln motsvarar ungefär 28–29 mm, och största ljusöppning är f2,4. Linjeförvrängningen är tunnformad, förhållandevis måttlig och det syns ingen nämnvärd vinjettering (ljusförlust ut mot hörnen) om man jämför med Sony WX1 vid motsvarande vidvinkel.

Den automatiska vitbalansen kan orsaka ett visst magentaskär i bilder som tas inomhus och blixtens räckvidd är begränsad till drygt två meter. Använder man blixten inomhus ändras färgsticket från magenta till grönt. I grova drag kan man alltså säga att bildkvaliteten ligger på samma nivå som en bra kompaktkamera, bortsett från upplösningen.

Autofokusen är snabb utomhus och i bra belysning, men den digitala zoomen bör användas med försiktighet, annars får man bara grus i bilderna.
Back Camera
Bilderna blir lite underexponerade när man ställer in autofokus och ljusmätning på horisonten, men hellre det än tvärtom eftersom man kan göra bilden ljusare efteråt.

Back Camera
Samma motiv fast med full digitalzoom. Resultatet är en grynig bild med dålig kontrast.
HD-video

När man filmar HD-video är åtminstone upplösningen tillräckligt bra. 30 bildramar per sekund ser till att rörelser är mjuka och flimmerfria, men till skillnad från stillbilderna upptäckte vi att videosnuttarna ofta blev för ljusa (överexponerade). Man bör därför använda pekskärmen för att ställa in ljusmätningen i ljusa delar av motivet om det är möjligt. Man pekar helt enkelt med fingret på den viktigaste delen av motivet så att fokus och exponering blir optimal just där.

Så länge det inte blåser styv kuling plågas man inte av vindbrus. Mikrofonen plockar upp ljud från omgivningen i hela motivet, så ett litet tips är att kupa handen runt kanten på mobilen, där mikrofonen sitter, så att man får en liten paraboleffekt och ett klarare ljud.

iMovie

Apple har gjort en mobilversion av videoredigeringsprogrammet iMovie som kan laddas ned från App Store för 38 kronor.

Sammanfattning

Apple har lyckats bra med kameran på iPhone 4. Även om den inte är någon solklar ersättare till en bra kompaktkamera som Sony WX1 är bildkvaliteten betydligt högre än vi har sett i många mobilkameror med bättre specifikationer. Och i bra ljus är bildfilerna fullt användbara så att man kan hänga upp sina alster på väggarna och roa sig med att fråga sina gäster om de kan gissa vilken slags kamera bilderna är tagna med.

Back Camera
Fullt utsnitt på en segelbåt. I bilden nedan har vi zoomat in och det syns att upplösningen är tillräckligt bra för att detaljer ska framträda relativt bra.

Back Camera
Back Camera
Motiv med hög kontrast. Här har vi fokuserat på gaveln som är vänd mot kameran och det syns på bilden under att vägglampan längst ned och trädens blad framträder tydligt, utan att molnen på himlen bränner ut.

Back Camera
Back Camera
Makrobild med iPhone 4 utan blixt.
Back Camera
Här har himlen nästan bränt ut, men å andra sidan ligger fokus på båtarna i förgrunden.

 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen