Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

iPad Pro med Face-ID och större skärm

Surfplattor är inte bara leksaker, iPad Pro har prestanda som klår datorer.

Av / 2018-10-31 - 20:26
iPad Pro med Face-ID och större skärm

En surfplatta kan vara ett praktiskt alternativ till en bärbar dator, en liten bio, en spelmaskin och en surfmaskin i ordets rätta bemärkelse. Men den kan också vara ett seriöst verktyg för professionella användare.

Det hävdar åtminstone Apple, som med sin senaste generation iPad Pro har lyft prestanda till en nivå där till och med krävande appar som Photoshop kan trivas och utnyttjas.

Årets generation är mer än uppgraderad, den är helt ny från början till slut. Den största versionen med 12,9-tums Retina-skärm är mindre och lite lättare eftersom kanten runtom är smalare. 10,5-tumsmodellen har däremot växt till 11 tum men har samma smala kant.

De nya skärmarna heter Liquid Retina och stöder en ännu större färgrymd, med True Tone som anpassar sig efter ljuset i rummet och ProMotion som ger 120 Hz skärmfrekvens.

Foto: Apple
Foto: Apple

Face-ID

Precis som iPhone X och Xs har nya iPad Pro ansiktsigenkänning, som fungerar även om man håller surfplattan i liggande läge. Hörlursuttaget och Lightning-kontakten har försvunnit och ersatts av en USB-C-kontakt som även kan användas för att driva en extern 4K- eller 5K-skärm.

På baksidan sitter en 12-megapixels F1,8-kamera med Smart HDR, Quad-LED True Tone-blixt och 4K/60fps-video. Den så kallade TrueDepth-kamera på fronten har 7 megapixlar.

Båda versionerna av iPad Pro är utrustade med små magneter som håller en Apple Pencil 2 på plats och stöder trådlös laddning och parkoppling, och det finns också ett anpassat Smart Keyboard Folio-tangentbord som kopplas till surfplattan med magnetkontakter.

Foto: Apple
Foto: Apple

Tunnare och snabbare

Enligt Apple är prestanda rejält uppskruvade, de nya Pro-modellerna har en åttakärnig A12X Bionic-processor som påstås ge upp till 35 procent bättre prestanda med singlecore-uppgifter och hela 90 procent med multicore-uppgifter.

En ny, sjukärnig (?) grafikprocessor ska fördubbla prestanda jämfört med förra generationen, och Apple hävdar att de nya Pro-utgåvorna är snabbare än 92 procent av alla bärbara datorer. Det är oklart om de då menar samtliga datorer eller bara ett urval av jämförbara laptopar.

Under alla omständigheter ska vi återkomma till det så fort vi lagt vantarna på ett testexemplar.

Foto: Apple
Foto: Apple

Pris

iPad Pro finns i silver och grått med antingen 64 GB, 256 GB, 512 GB eller 1 TB minne och som vanligt antingen wifi eller både wifi och mobildata.

Priserna börjar på 9 700 kronor för 11-tummaren och slutar 20 200 kronor. Den större 12,9-tummaren börjar på 12 000 kronor och slutar på hela 22 500 kronor för toppmodellen.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen