Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

iPad 2 kommer 25 mars

Efter 15 miljoner sålda iPad är det dags för en ny modell. Apples helgonförklarade chef Steve Jobs presenterade nya iPad 2 i San Francisco och den är ännu snabbare, lättare och tunnare. Samt har fått kameror på båda sidor.

Av / 2011-03-08 - 16:02
iPad 2 kommer 25 mars

 

Steve Jobs

 

Steve Jobs presenterade ikväll iPad 2 på Yerba Buena Center for the Arts i San Francisco. Den första iPaden som lanserades i april 2010 sålde 15 miljoner exemplar på nio månader. Förväntningarna på den nya iPad 2 är nu ännu större. En fördubbling av antalet sålda enheter 2011 är enligt analytikerna inte osannolikt.


Den nya iPad 2 är snabbare, lättare, 33 procent tunnare och har fått en ny design med flat baksida och kamera på båda sidor.

Den framåtriktade kameran har VGA (480) upplösning medan kameran på baksidan har 720 HD-upplösning.

Den har också fått gyroskop (som på iPhone 4) och en ny 1 GHz A5-processor med två kärnor som är dubbelt så snabb som på iPad 1.

Spelupplevelsen är också förbättrad med, enligt Apple, nio gånger snabbare grafik. Trots det har iPad 2 samma batteritid som originalet, det vill säga 10 timmar.

 

Utseendemässigt är tämligen lik originalet, men nu är tjockleken bantad till 8,8 millimeter, medan vikten fallit 100 gram till 590 gram.

Den kan trevligt nog fås i svart eller vit version. Skärmen är den samma på 9,7 tum,med LED-bakbelysning och 1024×768 punkters upplösning.

iPad 2 släpps 11 mars i USA och den 25 mars i ytterligare 26 länder, däribland Sverige. Det är inga prisförändringar på modellerna som även fortsättningsvis har 16, 32 och 64 GB lagringskapacitet. Med eller utan 3G.

Samtidigt med iPad 2 släpps nya tillbehör, däribland en efterlängtad HDMI-adapter. Och videoutgången fungerar nu för alla appar, inte bara Keynote som tidigare.


Det förra fodralet Apple själva levererade var inte speciellt imponerande. Men nya Smart Covers däremot…

 

Det täcker bara glassidan och kommer i många färger. Fem i läder och fem i polyretan.

Den väcker för övrigt iPaden när man öppnar fodralet och släcker den när man stänger. Fodralet fästs med magneter på sidan och anpassar sig själv för att ligga perfekt över skärmen.

 

En ny version av operativsystemet iOS 4.3 lanseras 11 mars. Med bland annat snabbare javascript i Safari, och iTunes Home Sharing som strömmar direkt från Macen till en iOS-enhet.

Med iOS 4.3 får man också möjligheten att strömma video med AirPlay till sin TV via Apple TV.

Eftersom iPad 2 nu har kameror stöder den även PhotoBooth och Facetime videosamtal på iPad.

 

Och äntligen kan man använda iMovie videoredigering på en iPad.iMovie stöder även AirPlay videostömning till TV via Apple TV.


Nytt för iPad är också Garageband med mixning och effekter till iPad. Det är till och med anslagskänsliga tangenter på pianot.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

HMD Skyline oväntat cool mobil

Youtube hittar låten du nynnar på

Nästa Sony-mobil kan sakna viktig kamerafunktion

OnePlus redo för en kall sommar med heta produkter

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Rulla till toppen