Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Ingen 4G med iPhone 5 i Sverige

Av / 2012-09-13 - 19:28
Ingen 4G med iPhone 5 i Sverige

Ett av huvudnumren vid gårdagens presskonferens är att iPhone 5 är en 4G-mobil med stöd för standarden LTE. Efter att ha blivit besvikna på det uteblivna 4G-stödet för skandinavien med den nya iPaden så tändes ett hopp hos de svenska Apple-anhängarna.

Men under kvällen kom det alltmer motstridiga uppgifter om det faktiskt skulle fungera här eller ej. Tittade man på Apples lista över länder så såg det ut som att det inte skulle funka här. Vissa hävdade att det bara handlade om vilka operatörer som det fanns avtal med.

Det blev inte bättre av att det fanns två kartor som olika tittare hänvisade till.

På denna karta kan man över Skandinavien läsa TeliaSonera, Tele2 och Telenor, samt att det finns en svensk flagga. Lyssnar man närmare på vad som sägs och vad som står i nedre vänsterkanten så ser man dock att det handlar om var stöd för DC-HSDPA kommer finnas. Dual-Cell HSDPA ger visserligen upp till 42 Mbit/s, vilket inte är illa alls, men det är inte 4G.

Tittar man på kartan som faktiskt säger LTE så ser man tydligt att det bara är i Tyskland och Storbritannien som det kommer fungera.

Därmed stämmer faktiskt listan som ligger ute på www.apple.com/iphone/LTE

Och den slutgiltiga spiken i kistan är att det på denna lista finns specificerat vilka frekvenser som den europeiska modellen stöder. Det är 850, 1800 och 2100 MHz, medan vi i Sverige använder 800, 900 och 2600 MHz.

En litet hopp för framtiden är att TeliaSonera, Tele2 och Telenor får tillgång till 1800 MHz-bandet från och med årsskiftet. Men att de skulle använda detta för LTE är långt ifrån säkert och operatörerna har under dagen inte velat kommentera detta.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

HMD Skyline oväntat cool mobil

Youtube hittar låten du nynnar på

Nästa Sony-mobil kan sakna viktig kamerafunktion

OnePlus redo för en kall sommar med heta produkter

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Rulla till toppen