Search
Generic filters

Ingen 4G med iPhone 5 i Sverige

Ett av huvudnumren vid gårdagens presskonferens är att iPhone 5 är en 4G-mobil med stöd för standarden LTE. Efter att ha blivit besvikna på det uteblivna 4G-stödet för skandinavien med den nya iPaden så tändes ett hopp hos de svenska Apple-anhängarna.

Men under kvällen kom det alltmer motstridiga uppgifter om det faktiskt skulle fungera här eller ej. Tittade man på Apples lista över länder så såg det ut som att det inte skulle funka här. Vissa hävdade att det bara handlade om vilka operatörer som det fanns avtal med.

Det blev inte bättre av att det fanns två kartor som olika tittare hänvisade till.

På denna karta kan man över Skandinavien läsa TeliaSonera, Tele2 och Telenor, samt att det finns en svensk flagga. Lyssnar man närmare på vad som sägs och vad som står i nedre vänsterkanten så ser man dock att det handlar om var stöd för DC-HSDPA kommer finnas. Dual-Cell HSDPA ger visserligen upp till 42 Mbit/s, vilket inte är illa alls, men det är inte 4G.

Tittar man på kartan som faktiskt säger LTE så ser man tydligt att det bara är i Tyskland och Storbritannien som det kommer fungera.

Därmed stämmer faktiskt listan som ligger ute på www.apple.com/iphone/LTE

Och den slutgiltiga spiken i kistan är att det på denna lista finns specificerat vilka frekvenser som den europeiska modellen stöder. Det är 850, 1800 och 2100 MHz, medan vi i Sverige använder 800, 900 och 2600 MHz.

En litet hopp för framtiden är att TeliaSonera, Tele2 och Telenor får tillgång till 1800 MHz-bandet från och med årsskiftet. Men att de skulle använda detta för LTE är långt ifrån säkert och operatörerna har under dagen inte velat kommentera detta.

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

  Riktpris: 14600 kr Galaxy Note 20 är en överraskning på flera sätt

  Motorola Moto g 5G plus

  Riktpris: 4490 kr Den billigaste 5G-mobilen på marknaden

  OnePlus Nord

  Riktpris: 5600 kr Upp till bevis!

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.