Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Huawei Mate 30 Pro och Android utan Google

Huawei har redan bekräftat att Mate 30 Pro kommer till Europa. Vi har fått en närmare titt på supermobilen.

Av / 2019-10-28 - 13:16
Huawei Mate 30 Pro och Android utan Google
Kameramodulen på baksidan av Mate 30 Pro är rund, så den ser ut som en kameralins på en ”riktig” kamera. Foto: Peter Gotschalk

Huawei lanserade toppmodellen Mate 30 Pro den 19 september på ett stort evenemang i München. Men supermobilen har inte kommit hit ännu. Den har hamnat i kläm handelskriget mellan USA och Kina.

Den amerikanska bojkotten av Huawei innebär att företag som Google, Intel och Qualcomm har tvingats stoppa allt samarbete med Huawei, vilket innebär att det kinesiska företaget inte tillåts använda kommande versioner av Googles version av Android-operativsystemet, inklusive Google-appar som Gmail, YouTube, Chrome och Google Maps.

Android utan Google Mobile Services

Därför är Huawei Mate 30 Pro den första smarttelefonen från Huawei som visserligen kör Android, men utan Googles tjänster och appar, inklusive Google Mobile Services som är moln-plattformen som har hand om allting som du kan ladda ner från Google Play.

Så här ser hemskärmen ut på Huawei Mate 30 Pro. Ingen Google Play, i stället ligger Huawei AppGallery i mitten. Foto: Peter Gotschalk

Mate 30 Pro bygger i stället på en open source-version av Android plus Huaweis eget mobila ekosystem Huawei Mobile Services och deras egen app-butik, Huawei AppGallery.

Redan i juni kunde vi berätta att Huawei diskuterade med app-utvecklare över hela världen om att göra deras appar tillgängliga i Huawei AppGallery, och i München avslöjade Huaweis globala VD Richard Yu att det kinesiska företaget planerade att investera en miljard dollar (ungefär 10 miljarder svenska kronor) i det ega utvecklings- och licensprogrammet Huawei Mobile Services.

Enligt Richard Yu finns det redan fler än 1 miljon utvecklare på global basis, och redan fler än 45 000 Android-appar i Huawei AppGallery. Detta gäller dock inte populära appar som Facebook och WhatsApp.

Huawei Mate 30 Pro eller Huawei Mate 30 Pro 5G

I samband med den danska lanseringen av Huawei Nova 5T, en mellanklassmobil som redan funnits på marknaden i andra delar av världen sedan i början av sommaren, bjöd Huawei in en liten skara teknikjournalister till en sluten presentation av Huawei Mate 30 Pro. Chefen för Huawei i Danmark, kinesiska RenKe, bekräftade ännu en gång planen är att Mate 30 Pro ska lanseras, men han ville inte gå in på något bestämt datum.

Facebook finns inte i Huawei AppGallery. Foto: Peter Gotschalk

”Vi håller fortfarande på att bestämma oss för om vi ska lansera Mate 30 Pro eller Mate 30 Pro 5G”, förklarade RenKe, som också betonade att avtal med operatörer och butiker måste finnas på plats innan en officiell lansering kan bli aktuell.

Huawei hade med sig ett exemplar av Mate 30 Pro till mötet, så att journalisterna på plats, inklusive Ljud & Bilds utsände, fick en möjlighet att bilda sig en egen uppfattning om supermobilen.

Vi fick bland annat en möjlighet att se hur Android ser ut helt utan Google (konkreta exempel finns i bilderna i den här artikeln), och dessutom fick vi också ett förstahandsintryck av telefonens design och skärm.

Inte WhatsApp heller. Foto: Peter Gotschalk

Hur lyder då domen efter mindre än fem minuter med Huawei Mate 30 Pro? Jodå, det här är en mobil som gör att åtminstone den här skribenten skulle vara beredd att ge Android utan Google en chans!

Läs mer om Huawei Mate 30 Pro – inklusive alla specifikationer – här!

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

Budgetmobil från Nothing

Apple tillåter webappar trots allt

Nya funktioner för Pixel-enheter

Sagan om ringen?

OnePlus Watch 2 presenterad i Barcelona

0
Rulla till toppen