TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Fri EU-roaming förlängt till 2032

Det europeiska roamingavtalet som gör att du kan ringa och använda mobildata utan extra kostnad i hela EU har förlängts.

forfatter
Publicerad 2021-12-10 - 07:00

Sedan 2017 har det inte kostat extra att använda din svenska mobiltelefon i andra EU-länder.

Tidigare kunde sådant snabbt bli ett dyrt nöje, eftersom många teleföretag kunde kräva exempelvis 100 kronor extra per MB data så fort du befann dig på andra sidan en landsgräns.

2017 antog EU-parlamentet en ny lagstiftning som helt enkelt förbjöd mobiloperatörerna att ta ut extra avgifter – så kallade roaming-avgifter – när någon använder sin mobiltelefon i ett annat EU-land. Ända sedan dess har detta gällt mobilsamtal, SMS och mobildata. Men avtalet var tillfälligt och skulle ha löpt ut den 30 juni 2022.

Nu har dock EU-parlamentet och medlemsstaterna kommit överens om att förlänga avtalet, enligt ett pressmeddelande från Europeiska rådet.

Läs också Apple, Google och Microsoft samarbetar om 6G Är 5G redan förlegat? Utvecklingen av 6G redan påbörjats och Huawei är ute i kylan.

Avtalet, som nu löper till 2032, har förhandlats fram av Slovenien, som för närvarande innehar EU:s ordförandeskap.

Bostjan Koritnik, Sloveniens minister för offentlig förvaltning, kallar fri roaming för en av den digitala inre marknadens stora framgångssagor.

”Avtalet har gjort kommunikationen enklare och billigare när människor reser i Europa”, säger han pressmeddelandet.

Avtalet gäller alla 27 medlemsländer samt Island, Liechtenstein och Norge.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
En liten bit dynamit Zenfone 9 kör om alla märkesmobiler med en prestanda i high-end-klassen till premiumpris. Och kameran är helt galen.
Den snabbaste mobilen Asus ROG Phone 6 är stor och dyr. Och den snabbaste mobilen vi har sett.
Nya OnePlus-mobilen presenteras 3 augusti Levereras med den nya Snapdragon 8+ Gen 1-processorn och OxygenOS 13.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend