Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Första titten på iPhone 6s och Plus

Funderar du på att köpa på fredag? Så här tyckte vi efter ett par timmar.

Skrivet av / 2015-10-07 - 19:09
Första titten på iPhone 6s och Plus

I övermorgon släpps iPhone 6s och iPhone 6s Plus till försäljning i Skandinavien. Vi har lagt vantarna på dem lite i förväg och har haft några timmar på oss att ta en titt på dem.

iPhone 6s L&B

På utsidan ser de som väntat ut precis som de förra modellerna. Om man inte räknar rödguld (rose gold) färgen. Det är ju trots allt en S-uppgradering där designen är den samma men innanmätet har uppgraderats. Så vad är det som är nytt?

Antutu iPhone 6s

A9-processorn och mer minne. Betyder det att den är snabbare? Ja, som sjutton. Geekbench mätte ca 2500 (single core) och 4400 (multicore) vilken kan jämföras med 1612/2900 för iPhone 6 och 1450/4700 för Samsung Galaxy S6. Överlägset snabbast på entrådade appar alltså, vilket är majoriteten. Även Basemark OS II gav siffror (2260) som blåste sockorna av konkurrenterna. Och det går snabbare att hoppa mellan appar när de inte behöver ladda om innehållet.

https://www.youtube.com/watch?v=96Mg82RI3eQ

3D Touch. Precis som på Apple Watch kan man nu trycka hårdare för att ”högerklicka” på saker för att få upp de vanligaste funktionerna (Quick Actions) eller få en förhandstitt på innehåll (Peek) och trycka till hårdare för att öppna (Pop). Det här är nog den funktion som vi snabbast tog till oss. När man väl har börjat använda det är det frustrerande att gå tillbaka till en gammal iPhone. Nu gäller det bara att appar uppdateras för att använda detta.

iphone 6s camera

Nya kameror. Huvudkameran har uppgraderats till 12 MP och enligt Apple ska det inte inverka på bildkvaliteten. Selfiekameran är uppgraderad från 1,2 till 5 MP vilket inte är illa. Här är några testbilder.

Ljung iPhone 6 web Ljung iPhone 6s Plus web Ljung iPhone 6s web
<
>
iPhone 6s Plus
Motljus iPhone 6 HDR web Motljus iPhone 6s HDR web Motljus iPhone 6s Plus HDR web
<
>
Motljus iPhone 6s Plus
Sushi dark iPhone 6 Sushi dark iPhone 6s Sushi dark iPhone 6s Plus
<
>
Svagt ljus iPhone 6s Plus

Bara de här första testfotona tycker jag bekräftar vad Apple säger om kvaliteten.

https://www.youtube.com/watch?v=kkSgkT5lcyw

En annan nyhet är ”Live Photos” som, om du har det påslaget, börjar spela in video med ljud strax innan och lite efter ditt foto. Resultatet är att dina foton ”kommer till liv” när du bläddrar bland dem och när du använder 3D Touch får de se hela ”videon” med ljud. Kul en stund, men det känns lite som en ploj. Åtminstone tills det blir en standard så att man kan posta ”levande foton” på webben eller skicka till folk med andra märken av mobiler.

https://www.youtube.com/watch?v=8AGyXa7QBc4

Vi har nu även fått bildstabilisering för timelapse-video vilket vi provade ovan. Observera att det är filmat med iPhone 6s, inte Plus, så allt är gjort med mjukvara.

Det sista vi har märkt under denna snabbtitt på de nya modellerna är att fingeravtrycksläsaren verkligen har blivit snabbare. Nästan för snabb. Jag är van vid att trycka till på hemknappen för att se klockan eller nofieringar. Nu låser jag ofta upp mobilen helt. Jag får öva på att trycka kortare.

Läs också vårt test av iPhone 6s

Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ny modellserie från Pocketbook

Dina nästa Ray-Bans är inte bara snygga, de är smarta också!

Samsung läcker nästa Galaxy

Xiaomi vill göra din hälsa smart

Nya Xiaomi 13T-serien

Garmin-klocka för aktiv livsstil

Rulla till toppen