Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Första intrycket av iPhone 6

Räcker det med större skärm eller har Apple hamnat efter?

Av / 2014-09-26 - 14:38
Första intrycket av iPhone 6

Som vanligt med iPhone-modellerna så innebär ett högre modellnummer ett tekniksprång medan tillägget S är en mindre uppdatering. I år får vi alltså en helt ny iPhone där allting är bättre än tidigare modeller. Snabbare processor, mer minne, förbättrad kamera, snabbare anslutning, bättre fingeravtrycksläsare och för första gången en riktigt stor skärm.

size comparison front
iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Mini 

Till det yttre har iPhone 6 alltså blivit större, och i fallet med iPhone 6 Plus rejält mycket större. Den vanliga modellen med sin 4,7-tums skärm är ungefär lika stor som nya Samsung Galaxy Alpha, medan Plus-modellen med 5,5-tums skärm är en riktig phablet i klass med Galaxy Note. Däremot har båda modellerna blivit tunnare än iPhone 5S.

iphones thickness

Hantering
Vad gäller formen har man gått ifrån den kantiga stil som präglat de senaste modellerna och har istället gått tillbaka till de runda former som de första modellerna hade. Det gör att de fortfarande är sköna att hålla i trots att det större formatet kräver ett fastare grepp. Apple har även gjort volymknapparna större och flyttat avstängningsknappen till sidan så att man lättare ska nå den utan att byta grepp.

iphone 6 plus screen
Större skärm ger plats för en extra rad ikoner

Just detta med att kunna nå allting har ju tidigare varit Apples argument för varför man inte gjort mobiler med större skärm. Lösningen på det är att man nu kan få den övre delen av skärmen att glida ner tillfälligt genom att trycka snabbt två gånger på hemknappen. Därmed kan man komma åt de översta ikonerna eller knappar i överkanten utan att behöva flytta handen. Visst är det praktiskt emellanåt, men man kan inte komma ifrån att Plus-modellen fortfarande mer eller mindre har samma hanteringsproblem som alla phablets. Det känns alltså inte som att Apple på något magiskt sätt har löst detta, utan snarare att man har gett efter på kravet om större skärmar.

Prestanda
Den nya A8-processorn är utan tvekan en snabb rackare visar våra preliminära tester. Både beräkningar och grafikprestanda i spel och andra tunga tillämpningar flyger fram som aldrig förr. Även uppkopplingshastigheten har tack vare stöd för Wifi ac-standarden fått sig en rejäl skjuts. Vi återkommer med detaljerade siffror i vårt fullständiga test efter helgen.

iphone 6 camera

Även kamerorna har fått sig en rejäl översyn. Apple håller visserligen fortfarande fast vid 8 megapixel, men mer behöver man egentligen inte. Däremot har man en ny bildsensor som fokuserar väldigt snabbt och exakt, både för stillbilder och video. Bildkvaliteten får vi återkomma till när vi haft tid att fingranska fotona. Men spontant så känns det som en steg upp från tidigare. Framför allt är vi spända på den optiska bildstabiliseringen i 6 Plus som ska ge bättre bilder i svag belysning.

Bendgate
De senaste dagarna har nätet exploderat av upprörda användare och retsamma konkurrenter efter att det kommit rapporter om att 6 Plus kan böjas om man har den i framfickan. En videobloggare hakade på och böjde på ett spektakulärt sätt telefonen med sina bara händer.

iphone 6 plus bendgate
Inte så lätt att böja trots allt 

Så kan man böja iPhone 6 Plus? Ja, säkert. Det är en stor och väldigt tunn mobil byggd i aluminum. Men då får man också utsätta den för påfrestningar som inte är normala. Faktum är att man säkert kan ha sönder många andra mobiler med samma nivå av våld. Vi har försökt böja den med en mer “normal” påfrestning och det hände ingenting. Enligt Apple har endast 9 köpare hört av sig om problemet och med tanke på hur många som har sålts så är det här troligen inte är något som man behöver oroa sig över om man är normalt försiktig.

Första intrycket
Å ena sidan känns det inte som att Apple längre leder loppet. Man är absolut sist ut med att erbjuda stora skärmar och man har inte egentligen löst problemet med att det gör dem svårare att hantera. Formen är bekväm men den känns mer lik konkurrenterna och baksidan är inte klockrent snygg. Visst är den snabb och kameran än bättre, men inte på något spektakulärt bättre sätt än konkurrenterna.

size comparison back
Större är trots allt bättre 

Å andra sidan är det kanske just det här med den större skärmen som kan locka nya eller återvändande kunder. Har man velat ha en phablet har det ju inte funnits något annat än Android tidigare. Och efter det dygn vi har använt dem så har vi blivit så vana vid storleken att det känns otänkbart att gå tillbaka till iPhone 5S. Den känns liten men ändå klumpig i jämförelse. iPhone 6 är smäcker och läcker.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Budgetmobil och billig smartklocka från CMF by Nothing

Google säger adjö till Samsung-chip

Galaxy Unpacked: Så dyr blir Samsung Galaxy Ring

Galaxy Unpacked: Ny läcka avslöjar allt!

Rulla till toppen