Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Billiga nyheter från Nokia

Det kom ingen ny lyxtelefon från Nokia på årets stora mobilmässa. I stället satsar finländarna på att locka till sig kunder med låga priser.

Av / 2013-02-25 - 22:49
Billiga nyheter från Nokia

Klockan är 08:30 och in på scenen kommer Stephen Elop, som på ungefär samma plats förra året meddelade att Nokia i framtiden skulle satsa helhjärtat på Microsofts mobila plattform, Windows Phone.

Förra året gick Nokia alltså med i kriget om smartmobilkunderna på allvar med sin toppmodell Lumia 920 och lillebrodern 820 som också hör till det koststamma segmentet.

Nu är Nokia dock färdiga med två billigare smartmobiler som framför allt ska slåss mot Samsungs många Android-modeller som för närvarande har en stor del av marknaden för så kallade ”midrange smartphones”.

Nokias topchef, Stephen Elop, indledte pressemødet med en peptalk.Nokias chef, Stephen Elop inledde pressmötet med lite peptalk.

Nokias första lansering, som Stephen Elop efter ett litet peptalk överlät åt designchefen Marko Ahtisaari, var Lumia 520 som kommer till Skandinavien under andra kvartalet och får ett ungefärligt pris på 140 euro plus moms, vilket i svenska pengar blir 1 600 kronor. Telefonen bygger naturligtvis på Windows Phone 8 och har en ny ”kudd-design” (mycket snarlik Windows Phone 8X från HTC) och utbytbara skal.

Lumia 520 har en 4-tums IPS LCD-pekskärm med 800 x 480 pixlars upplösning och så kallad sensitive touch, vilket innebär att den precis som övriga Lumia-modeller kan skötas även om man har på sig vantar. Minnet är bara 8 GB men det går att bygga ut med uppemot 64 GB via microSD-kort. Fullständiga specifikationer finns mot slutet av artikeln.

Nokias designchef, Marko Ahtisaari, præsenterer Lumia 520.Designchefen Marko Ahtisaari presenterade Lumia 520.
För ett något högre pris, 250 euro (motsvarande 2 800 svenska kronor), kommer Lumia 720, som har en tunn unibody-design men ända samma batteri som Lumia 920, vilket möjliggör trådlös laddning. Lumia 720 har en 6,7 Mp-kamera med Carl Zeiss-lins och bländare f1,9. Frontkameran är gjord för att kunna ta bilder i ett bredare format så att man får plats för tre kompisar i porträttbilderna. Telefonen kommer till butikerna någon gång under andra kvartalet, något datum är dock inte satt.

Specifikationer

Nokia Lumia 520
Operativsystem: Windows Phone 8
Processor: 1 GHz Dual Core Snapdragon
Skärm: 4-tums IPS LCD WVGA (800 x 480 pixels)
Minne: 512 MB / 8 GB plus microSD-kort upp till 64 GB
Batteri: 1430 mAh

Nokia Lumia 720
Operativsystem: Windows Phone 8
Processor: 1 GHz Dual Core Snapdragon
Skärm: 4,3-tums ClearBlack WVGA LCD, 2.25 D Gorilla Glass 2.0
Minne: 512 MB / 8 GB plus microSD-kort upp till 64 GB
Batteri: 2000 mAh (stöder trådlös uppladdning)

Nokia Lumia 720
Nokia Luma 520

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Xiaomi släpper Flip-konkurrent

Google själva ligger bakom enorm läcka

HMD Skyline oväntat cool mobil

Youtube hittar låten du nynnar på

Nästa Sony-mobil kan sakna viktig kamerafunktion

OnePlus redo för en kall sommar med heta produkter

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Rulla till toppen