Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Apples iPad

Den mycket omtalade pekdatorn, som pressen har hypat värre än Jesus återkomst, är äntligen här. Lite annorlunda än många beskrivit den men klar att fylla gapet mellan en iPhone och en bärbar Mac.

Av / 2010-01-27 - 21:32
Apples iPad


Den liknar en enorm iPhone. Skärmen är precis som på iPhone en kapacitiv pekskärm och man använda den som en MacBook fast med tangentbordet på skärmen. Precis som på iPhone, fast tangenbordet kan naturligtvis göras betydligt större på den 9,7 tum stora skärmen.

Så kallade Tablet-PC är inte något nytt, men det är första gången Apple gör något inom området. Frågan är hur mycket framtidens pekdatorer kommer att påverkas av nya iPad. iPhone har sedan lanseringen i januari 2007 ändrat mobilmarknaden radikalt. Idag måste alla tillverkare ha mobiler med motsvarande pekskärm. Vissa är bättre, andra sämre, men ingen har haft samma fenomenala framgång som Apple.

Skärm gjord för e-böcker
Med en iPad påstås det att man kan göra allt man gör med en laptop. Surfa på nätet, mejla, läsa e-böcker samt spela upp musik, film och video. Just e-boksfunktionen kan bli ett dråpslag mot läsplattorna som endast kan visa böcker och har svartvita skärmar.
På en iPad får man en 9,7 tums LCD-skärm med IPS-teknologi och LED-belysning. I praktiken innebär det att man får bredare betraktningsvinkel, större färgomfång och jämnare belysning, Skärmen kan även dimmas.
Därmed kan man också läsa tidningar som New York Times eller tidningarnas nätupplagor och självklart böcker med färgbilder. Det är ju inte säkert att alla vill läsa böcker med enbart text, exempelvis kurslitteratur.
Skärmen har en upplösning på 1024×768 bildpunkter med 132 pixlar per tum, vilket är tillräckligt bra för att läsa längre texter.

Precis som på iPhone har iPad allting liggande framme på skärmen. iTunes och iTunes Store är bara en beröring bort. Man har tillgång till alla applikationer från App Store vilket betyder att man kan ladda ner billiga program och spel till iPad direkt från nätet.
Spel och annat innehåll är viktigt för iPad:ens framgång. Produkten i sig är inte revolutionerande, det behövs innehåll för att iPad ska bli en succé. Och där har Apple redan ett försprång med iTunes Store och App Store.

Billigare än väntat
iPad lanseras i två utföranden med tre olika minneskapaciteter. En 16 GB kommer kosta 499 US dollar, medan priserna blir 599 dollar för 32 GB och 699 dollar för 64 GB. De kommer bli tillgängliga i månadsskiftet mars-april.
Men den kommer också i ett utförande med inbyggt 3G-stöd och plats för micro SIM-kort så att man kan använda mobilnätet för internetåtkomst förutom det trådlösa nätverket. Priserna blir då 130 dollar högre. Den vanliga versionen har 802.11n Wi-Fi och Bluetooth 2.1 + EDR. Dessa modeller kommer en månad senare.

I USA har man redan lanserat dataabonnemang för dem som väljer 3G-versionen och det är troligt att samma sak kommer ske här.
Däremot sägs inget om vi någonsin kommer få tillgång till TV-serier och hyrfilm på iTunes som man nu har i USA och vissa andra länder. Hittills har dessa tjänster lyst med sin frånvaro på grund av olika avtal med innehavarna av rättigheter. Eftersom innehåll är nyckeln till framgång för iPad får man hoppas att Apple klarar att ge iTunes-användarna samma utbud här. Det skulle även göra AppleTV betydligt mer användbar.

Liten med bra batteritid
Den kan också användas för produktiva ändamål. Apples Phil Schiller visade hur de nya versionerna av presentationsverktyget Keynote, räknearket Numbers och ordbehandlaren Pages från iWork fungerar på iPad. Programmen är anpassade till pekskärm och har menyer och tangentbord skräddarsydda för iPad.
iPad är inte speciellt stor. Vikten med aluminiumskalet och stor glasplatta på andra sidan är på måttliga 680 gram och man får lägga på 50 gram för 3G-versionen. Den 13,4 mm tunna iPad har måtten 24,3 x 19 centimeter. Ungefär som ett A4-ark alltså.
Batteritiden uppges vara hela 10 timmar med en imponerande standby-tid på en månad. Den har en 1GHz A4-processor utvecklad av Apple, accelerometer, inbyggd högtalare, mikrofon, 3,5 mm minijack och 30-pinnars dockningskontakts.
Tillbehören
Genom en videokabel från iPad:ens dockningskontakt kan man använda en extern skärm eller projektor för att visa exempelvis visa presentationer, bilder och video. Dock i 576p/i upplösning och inte 720p/30fps HD-upplösning som iPad:ens skärm stöder under videouppspelning.

Det finns ett separat qwerty-tangentbord med riktiga tangenter, laddningskabel och dockningskontakt så att man kan skriva med den på ett mer traditionellt sätt. Dessutom ett fodral som även fungerar som stöd.

Läs mer om iPad på Apples egna sidor. Se videon från lanseringen här (kräver QuickTime).

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

HMD Skyline oväntat cool mobil

Youtube hittar låten du nynnar på

Nästa Sony-mobil kan sakna viktig kamerafunktion

OnePlus redo för en kall sommar med heta produkter

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Rulla till toppen