Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Apple visar extrem proffsmaskin

Den ser ut som en mattsvart cylinder. På insidan döljer sig den grymmaste Macen Apple har byggt. Men den nya värstingen dröjer.

Av / 2013-06-10 - 23:31
Apple visar extrem proffsmaskin

En Mac-dator för proffs kan vara både en iMac och en MacBook Pro, men för alla som ställer riktigt höga krav är den här datorn den grymmaste av dem alla. Mac Pro börjar inte säljas förrän senare i år och vi vet ingenting om priset, så det går inte att säga något om priset. Men billig blir den nog inte.

Enligt Apple kommer den 25 cm höga maskinen, som till skillnad från föregångaren inte tar massor av plats på skrivbordet, att ha Intel Xeon E5-processorer med uppemot 12 kärnor och ska ha dubbelt så höga prestanda. Den har två AMD FirePro-grafikprocessorer och klarar av att arbeta med en databehandlingskraft på uppemot 7 teraflops – en mycket respektabel siffra som talar om hur många operationer som kan utföras per sekund. Tillräckligt för att driva det mesta

Datorn har PCIe-baserad flash-lagring, som är uppemot tio gånger snabbare än vanliga hårddiskar, och fyrakanals ECC DDR3-minne med 1866 MHz hastighet och en minnesbandbredd på upp till 10 GBps. Apple säger att det ska räcka för att exempelvis redigera 4K-video i full upplösning.

Datorn har sex Thunderbolt 2-portar som klarar 20 GBps bandbredd till varje enhet. Var och en av de sex portarna stöder sex kedjekopplade enheter så att det alltså går att koppla in 36 enheter sammanlagt.

Mac Pro 2013

Annons

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Så blir Oneplus 13

Den tunnaste vikbara smarttelefonen från Samsung hittills

Mobilen blir din sekreterare

Android 15 släppt för Pixel

Uppdaterad iPad mini får A17 Pro-chip

Läcka avslöjar iPhone SE-detaljer

Google AI nu i Motorola-mobiler

Mediatek rustar för AI-mobiler

Världens tunnaste iPhone nästa år?

Google tjuvlyssnar på din Pixel

Nu kommer Androids stöldskyddsfunktioner

Åh nej, Samsung One UI 7 kommer inte förrän 2025

Ljud & Bild