Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Apple släpper Final Cut Pro och Logic Pro i iPad-versioner

Apples proffsprogram för musikproduktion och videoredigering blir mer mobila än någonsin.

Av / 2023-05-12 - 15:06
Apple släpper Final Cut Pro och Logic Pro i iPad-versioner

Där musiker och videoredigerare tidigare fått sitta hemma eller släpa på sin Macbook kan de nu bli mer mobila. De populära Final Cut Pro och Logic Pro kommer nämligen snart i iPad-versioner. En förutsättning för att det skulle vara möjligt är naturligtvis de nya M1-chippen. Men Apple har även fått göra om gränssnitten så att de ska fungera med touchgester, eller ännu hellre med en Apple Pencil.

Vi är så glada över att få presentera Final Cut Pro och Logic Pro för iPad eftersom de gör det möjligt för kreatörer att släppa loss kreativiteten på nya sätt och på ännu fler ställen. Final Cut Pro och Logic Pro är den ultimata mobila studion tack vare kraftfulla uppsättningar intuitiva verktyg utformade för den bärbara upplevelsen, prestandan och pekgränssnittet hos iPad, säger Bob Borchers, Vice President of Worldwide Product Marketing på Apple.

Final Cut Pro för iPad

Tanken är att man ska kunna använda sin ytterst mobila surfplatta för att filma, redigera, färdigställa och dela utan att vara tvungen att ta till datorn för något steg.

Videoredigering på språng (Foto: Apple)

För att åstadkomma detta har Final Cut Pro fått ett nytt pekgränssnitt, men det blir ännu lättare med en Apple Pencil och ännu snabbare om man ansluter ett Magic Keyboard till iPaden.

Appen har ett proffkameraläge där man får ännu mer kontroll, med möjlighet att automatiskt synka filmklipp och redigera dem tillsammans, där man kan byta kameravinkel med ett enda tryck. AI och maskininlärning gör uppgifter som att ersätta bakgrunden utan greenscreen, eller ta bort bakgrundsljud lättare. Man får även med ett bibliotek med grafik, effekter, bakgrunder och ljud.

Final Cut Pro med touchgränssnitt, eller Apple Pencil (Foto: Apple)

Final Cut Pro för iPad släpps den 23 maj för 69 kronor i månaden, eller 690 för ett år (en månads provperiod ingår). Det krävs en iPad med M1-chippet och iOS 16.4 eller senare för att köra appen.

Läs mer hos Apple.

 

Logic Pro för iPad

Med iPad-versionen av Logic Pro ska man enligt Apple kunna skapa musik på proffsnivå, var man än är, med verktyg för att skriva låtar, skapa beats, spela in, redigera och mixa.

Videoredigering med flera kameror på iPad (Foto: Apple)

En ny ljudbläddrare använder dynamisk filtrering för att hitta rätt ljud, med alla tillägg för instrument, tillägg för ljud, förinställda pluggar, samplingar och loopar på samma ställe. Man får med över hundra instrument och effektpluggar. Producenter kan klippa och vända samplingar, programmera beats och basgångar samt skapa skräddarsydda trumset. Med ett fullt utrustat mixerbord med kanaler, volymreglage, panoreringsreglage, pluggar, send-reglage och automatisering ska man kunna skapa en proffsmix helt på iPad.

Ljud-och videoeffekter, övergångar, bakgrunder och ljudspår ingår. (Foto: Apple)

Logic Pro för iPad släpps också den 23 maj för 69 kronor i månaden, eller 690 för ett år (en månads provperiod ingår).  Det krävs en iPad med A12 Bionic-chippet och iOS 16.4 eller senare för att köra appen.

 

Läs mer hos Apple.

Läs också:

Apple iPad Pro 12,9’’ (2022)

Häftigaste surfplattan

Många professionella användare kommer längre med en iPad Pro än med en bärbar dator.

Läs hela testet
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Billigare Galaxy Watch

Huaweis efterträdare återvänder

Nu är Gemini Nano för Pixel 8 här

Nu ska budgetmobilerna bli läckra

Var det allt, Apple?

Apples årliga mjukvaru-uppdatering

Skärmljus inte så illa för din sömn

Gemini-appen på svenska

Samsungs smartklockor får artificiell intelligens

57 procent av Googles mobilkunder kommer att byta

Rykte: iOS 18 kommer att få AI-genererade Emojis och ChatGPT-partnerskap

Med M4-chippet börjar Apples slutspurt i AI-racet

Rulla till toppen