Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Sniktitt

Vi har testat iPadOS

Apples iPad-variant av iOS13 gör den mer lik en laptop

Av / 2019-07-01 - 21:02
Vi har testat iPadOS

Apples mobila operativsystem iOS har alltid passat bättre för surfplattor än Android. Men inom många områden är det uppenbart att det främst är gjort för mobiler. Titta bara på hemskärmen där 20-24 appar är lagom på en iPhone, men det ser komiskt glesbefolkat ut på en 12,9 tums iPad. Nu har Apple därför, för första gången, separerat iPadOS från iOS. Vi har tagit en titt på den offentliga betatest-versionen.

Hemskärmen

Den mest uppenbara skillnaden är att man nu kan ha 6×5 appar istället för 5×4. Vilket både ser vettigare ut och gör det lättare att ha alla viktiga appar på en sida. På hemskärmen kan man dessutom ha klockan och alla sina widgets för kalender, väder och liknande direkt på hemskärmen. Istället för att behöva svepa åt höger för att kalla fram dem. Mycket mer dator-likt.

Vi får äntligen Dark Mode, ett mörkt gränssnitt som är mindre anstängande för ögonen, speciellt på kvällen. Det kan också ge en viss batteribesparing med OLED-skärmar.

Multitasking

Möjligheten att jobba med flera appar och flera fönster har fått sig en rejäl översyn. Dels hur man ser sina aktiva appar, dels hur man byter mellan dem, samt även att man kan ha alla sina favoritappar lätt tillgängliga och växla mellan dem. En stor nyhet är att appar kan ha flera dokument öppna samtidigt och att det är lätt att hitta och växla mellan dem.

Växla enklare mellan appar och dokument (Foto: Apple)

Apple Pencil

Pennan har blivit snabbare tack vare optimeringar. Verktygspaletten är omdesignad, har fått nya verktyg och kan flyttas omkring eller minimeras. Nya gester gör det enklare att anteckna och ta skärmbilder.

Ny verktygspalett för pennan gör jobbet enklare (Foto: Apple)

Textredigering

Nya gester gör det enklare att navigera i dokument, markera text, samt klippa-och-klistra.

Filhantering

Files-appen börjar äntligen bli användbar på allvar. Man kan till sist ansluta USB-diskar och SD-kort läsare och faktiskt se innehållet. Det låter även appar som Adobe Lightroom importera photon direkt från en ansluten kamera.

Anslut till servrar eller externa diskar (Foto: Ljud & Bild)

Man kan dessutom ansluta till filservrar med SMB. Man kan nu även dela mappar på iCloud samt se förhandvisningar av dokument.

Safari

Apples webbläsare är nu mer iPad-anspassad. Bland annat laddas fullversionen av webbsidor istället för mobilanpassade. Touchkontrollerna är anpassade för webbsidor som förväntar sig en mus. Detta gör även att webbapplikationer som WordPress och Google Docs fungerar bättre i Safari på iPadOS.

Webbläsaren kan nu även gruppera flikar, har fått mängder av nya tangentbordskommandon, och indivuella inställningar per webbsajt. Den kan också ändra storlek på foton åt dig när du laddar upp dem.

Säkerhet

Den nya ”logga in med Apple” funktionen gör att du slipper hålla reda på användarnamn och lösenord för olika appar. Använd bara FaceID eller TouchID.

HomeKit

Övervakningskameror kan nu ladda upp video till iCloud istället för tillverkarnas egna prenumerationstjänster, som i vissa fall visat sig ha bristande säkerhet.

Kartor

Vissa städer har nu börjat få 3D-vyer där du själv kan titta dig omkring. Det är lite oklart hur länge det dröjer innan större städer i Europa får funktionen.

Se dig om i San Francisco (Foto: Ljud & Bild)

Efter att ha levt med iPadOS ett par dagar kan vi säga att det börjar kännas lite mindre som en stor mobil och mer som en dator. Genom att utnyttja skärmen bättre, göra det lättare att hantera text, hantera filer och ansluta lagringsmedia, så är den lättare att jobba på. Denna artikel är skriven på en iPad med tangentbord.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen