Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Detta är Facebook Home

Facebook har tagit det stora klivet över till mobilen med sin app Facebook Home. Men hur får du tag i den, vilka mobiler fungerar den på – och vad är det egentligen?

Av / 2013-04-05 - 13:00
Detta är Facebook Home

I går kväll presenterade Mark Zuckerberg den stora nyheten ”Home” för mobiltelefoner, där tanken är att Facebook inte bara ska vara ett socialt nätverk i telefonen utan mobiltelefonens allra viktigaste app.

Vad är det?
Facebook Home är ett användargränssnitt som kan installeras på Android-mobiler och som förvandlar hela telefonens startskärm till en Facebook-yta. Stora bilder fyller hela skärmen och du kan se alla statusflöden så fort du sätter på mobilen. Bilderna kan du sedan kommentera eller gilla direkt.

De tre huvuddelarna:
cover_edited-1

Cover Feed
Så fort du sätter på mobilen öppnas Cover Feed, som visar bilder och meddelanden från ditt befintliga statusflöde. Här visas även anteckningar och notifieringar, till exempel när du får nya mail och meddelanden. Tryck på dem du vill titta närmare på och dra bort dem du inte vill kolla på.

Skærmbillede 2013-04-05 kl. 09.12.30

Chat Heads
En av de helt nya delarna är meddelandetjänsten Chat Heads som gör det möjligt att chatta och skriva Facebook-meddelanden samtidigt som du kör en annan app, alltså även om du tittar på video, surfar eller spelar spel. Dina vänners profilbilder visas på skärmen som små runda ikoner (som inte tar mycket plats) när du inte skriver eller är aktiv i konversationer.

appstarter

Appstarter
Även om Facebook Home tar mycket plats i mobilen så har du fortfarande en Android-telefon – och alla dina vanliga appar. Dem får du tillgång till genom att öppna Appstarter direkt från startskärmen.

Hur?
Home-skalprogrammet är gratis och kommer att finnas i Google Play precis som en helt vanlig app. Home laddas ner och installeras, och lägger sig ovanpå operativsystemet. Det går också att hämta installationsprogrammet från appar som Facebook och Facebook Messenger.

När?
12 april landar Facebook Home i Google Play, men det finns det som tyder på att det i första hand bara gäller amerikanska användare. Facebook rullar ut Home-appen till fler länder så småningom, men exakt när det är Sveriges tur vet vi inte.

htc_fb_0

Vilka telefoner?
I första vändan är det bara utvalda Android-mobiler som kan hämta och utnyttja Home-appen: Samsung Galaxy S 3, Galaxy Note 2, HTC One X och One+. Längre fram kommer nya modeller som Samsung Galaxy S4 och HTC One också att fungera.

Läs mer om Home på Facebooks egen webbsida här.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen