Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Äntligen en metallmobil från Samsung

Samsung Galaxy Alpha ska täppa till truten på kritikerna.

Av / 2014-08-15 - 09:13
Äntligen en metallmobil från Samsung

Samsungs serie med Galaxy S-smartmobiler är några av de mest uppskattade i hela världen, men den koreanska elektronikjätten får ofta höra gnäll för att de kostsamma telefonerna är byggda uteslutande av plast i stället för dyrare och mer exklusiva material som metall och aluminium, vilket rivalerna Apple iPhone 5S och HTC One M8 är gjorda av.

Före lanseringen av nuvarande toppmodellen Galaxy S5 gick det till och med rykten om att det nya flaggskeppet skulle bryta med Samsungs designfilosofi och vara byggd uteslutande av metall. Men som bekant blev det inte så.

Nu är däremot Samsung färdiga med en smartmobil som kanske kan få tyst på alla plasthatare.

”Galaxy Alphas eleganta estetik och kompakta konstruktion representerar en helt ny design, skapad för dig som inte vill behöva tumma på funktionaliteten för att uttrycka din personliga stil. Rundade hörn, metallram och en mjuk baksida är några av karaktärsdragen i Galaxy Alphas stilrena formspråk”, som Samsung uttrycker saken i ett pressmeddelande.

Den glatta baksidan är dock fortfarande av plast, men metallramen är en klar förbättring mot Samsungs traditionella design, och Galaxy Alpha är dessutom en av de lättaste Samsung-mobilerna någonsin och väger bara 114 gram.

Det handlar dock inte om någon lyxmodell av Galaxy S5. Galaxy Alpha har inte samma fina specifikationer på alla områden som toppmodellen.

SM-G850F_Galaxy-Alpha-front-and-back-GOLD

Först och främst är skärmen mindre, och detsamma gäller upplösningen. Galaxy S5 har en 5,1-tumsskärm med Full HD-upplösning (1920×1080) medan Alpha får nöja sig med 4,7 tum och 1280×720-upplösning. Den har samma internminne och lagringskapacitet som Galaxy S5, men klarar inte microSD-kort och kan alltså inte byggas ut med mer minne. Alphas kamera har 12 megapixlar att jämföra med S5:s 15 megapixlar.

Däremot är metalltelefonen både lättare och tunnare än Galaxy S5: 114 gram och 6,7 millimeter mot 145 gram och 8,1 millimeter.

Galaxy Alpha delar många smarta funktioner med Galaxy S5, bland annat Ultra-Power Saving Mode, Private Mode och fingeravtrycksläsare.

Samsung Galaxy Alpha släpps i butikerna 12 september. Priset är 5 900 kronor.

Specifikationer
Operativsystem: Android 4.4.4 KitKat
Skärm: 4,7-tums Super AMOLED, 1280 x 720
Processor: Octa Core (Quad 1,8 GHz + Quad 1,3 GHz)
Internminne: 2 GB RAM

Minne: 32 GB
Kamera: 12 Mp + 2,1 Mp
Trådlöst: 4G LTE, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC
Mått: 132.5 x 65.5 x 6.7 mm
Vikt: 114 gram
Batteri: 1860 mAh

Pris: 5 900 kr

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Budgetmobil och billig smartklocka från CMF by Nothing

Google säger adjö till Samsung-chip

Galaxy Unpacked: Så dyr blir Samsung Galaxy Ring

Galaxy Unpacked: Ny läcka avslöjar allt!

Rulla till toppen