Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Android-mobiler säljer mest – men tjänar inget

De flesta mobiler som säljs kör Android, men det är Apple som gör de största vinsterna.

Av / 2015-02-27 - 15:30
Android-mobiler säljer mest – men tjänar inget

Varje gång det säljs tio smartmobiler så bygger åtta av dem på Android. Men även om det innebär en stor succé för Googles gratismobilsystem, mätt i antal telefoner, så är det annorlunda om man tittar på hur mycket pengar de drar in. När vinsterna delas upp hamnar nämligen nio av tio intjänade kronor på Apples konto.

Apple kunde nyligen glädja sig åt ett kvartalsresultat som inte bara var det bästa i företagets historia, utan också det största för något företag i världshistorien. Därför kommer det inte som någon större överraskning att Apple också är den tillverkare som tjänar mest på sina smartmobiler. Under fjärde kvartalet tjänade Apple 18,8 miljarder på sin iPhone-försäljning.

Vad som däremot kan mana till eftertanke är att Apple befinner sig  långt före. Den samlade vinsten från Android-mobiler på global basis under sista kvartalet 2014 utgjorde nämligen ”bara” 2,4 miljarder dollar. Siffrorna kommer från en undersökning av analysföretaget IDC.

Hård konkurrens från Huawei och Xiaomi
Av de 2,4 miljarder dollar som Android-mobilerna trots allt tjänade gick gott och väl hälften till Samsung. Det uppmuntrar dock inte till något större fest i Seoul eftersom det innebär att Samsungs vinst nästan halverades. 2013 lade nämligen Samsung beslag på 95 procent av vinsten från sålda Android-telefoner. Men denna, trots allt, ganska så stora kaka har de nu fått dela med sina kinesiska rivaler Huawei och Xiamoi.

HTC, LG och Sony nämns däremot inte på listan över betydande aktörer. Sonys högste chef, Kazou Hirai, sade för ett tag sedan att företaget inte tänker fortsätta konkurrera på områden som de inte kan tjäna pengar på och att de överväger att sluta med mobiler helt och hållet.

huawei_ascend_mate_7_1000x500-460x230
Det senaste året har alla lärt sig hur man uttalar ”Huawei”.

Noll kronor till Windows Phone och Blackberry
Man skulle kunna invända att mobilmarknaden faktiskt består av annat än Android och iOS. Men Windows Phone, Blackberry och de andra plattformarna utgör tillsammans bara 3,7 procent av antalet sålda mobiler, mätt i antal. Och de tjänar i runda slängar: ingenting. Vilket för övrigt är samma resultat som föregående år.

Antalet sålda Android-mobiler fortsätter att öka, men Apple gör dundersuccé med sina dyra smartmobiler. (Tabell: IDC)

Källa TechCrunch

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Budgetmobil och billig smartklocka från CMF by Nothing

Google säger adjö till Samsung-chip

Galaxy Unpacked: Så dyr blir Samsung Galaxy Ring

Galaxy Unpacked: Ny läcka avslöjar allt!

Rulla till toppen