Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Android 8 lanserad som Oreo

Här är Oreo-nyheterna som snart kommer till nya Android-mobiler

Av / 2017-08-22 - 18:53
Android 8 lanserad som Oreo

Det är ingen hemlighet att Google varit på gång med version 8 av Android. Arbetsnamnet har varit Android O, men nu när den släppts officiellt står det klart att smeknamnet blir Android Oreo. Bland nyheterna märks förbättrad säkerhet, uppsnabbningar och smarta funktioner som gör mobilen lättare att använda. Här är några höjdpunkter.

Google Play Protect (Foto: Google)

Orolig över skadliga appar? Android Oreo har Google Play Protect inbyggt som kollar om apparna har något fuffens för sig. Bakom kulisserna så har man även satt stopp för appar som i hemlighet installerar elände när du inte märker.

Är du på resande fot kan Oreo automatiskt koppla upp dig till öppna Wifi-nätverk med bra prestanda, men säkra dig mot intrång med en VPN-uppkoppling.

Operativsystemet är nu dessutom moduluppbyggt. Det gör att det går mycket snabbare för mobiltillverkare att lägga in sina anpassningar och få ut nya versioner utan dagens långa fördröjningar.

Oreo håller även koll på att appar i bakgrunden inte drar slut på batteriet. En funktion som vissa mobiltillverkare har tillhandahållit, men nu blir det alltså inbyggt som standard för alla.

 

Android Oreo
Android Oreo picture-in-picture, notifieringar (Foto: Google)

Visst är det lite bökigt att kolla något mitt i ett videosamtal? Med Android Oreo finns inbyggt stöd för bild-i-bild, så att man bara kan förminska videofönstret och göra flera saker samtidigt.

Liksom i iOS kan appar nu visa i ikonen att någonting nytt har hänt. Man kan direkt få upp den relevanta notifieringen och se om det är något man vill kolla in närmare.

Android Oreo startar upp mycket snabbare. Och när det är igång går jobbet snabbare när uppgifter som lösenord kan fyllas i automatiskt.

Det stöder dessutom Googles koncept med Android Instants Apps. Vilket i stort sett innebär att utvecklare kan bygga något som ser ut som appen i webbläsaren, utan att du behöver hämta hem appen från Play Store.

 

Android Oreo emojis (Foto: Google)

På den lite lekfullare sidan så har alla emojis ritats om, och det har tillkommit 60 nya.

För en ännu vackrare upplevelse så stöder Oreo deep color, det vill säga ett bredare färgspektrum med finare nyansskillnader. Stöd finns även för färgprofiler så man kan få korrekt färgåtergivning.

När kommer Android Oreo?

Google är i full färd med att testa den färdiga versionen på sina egna enheter som Pixel och Nexus 5X/6P samt Nexus Player. Tillverkare som Essential, Huawei, HTC, LG, Motorola, Nokia (HMD) Samsung och Sony har tillgång till koden och har uppgraderingar planerade.

Räkna med att nya mobiler snart kommer ha det förinstallerat medan det kan dröja innan äldre enheter kan uppgraderas.

Läs mer om Android Oreo hos Google.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen