Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Android 4 enar enheterna

Den nya versionen av Android, kallad Ice cream Sandwich, är äntligen här.

Av / 2011-10-20 - 22:47
Android 4 enar enheterna

Fram tills nu har den senaste versionen av Android för mobiler varit 2.3 ”Gingerbread” och för surfplattor har det varit 3.0 ”Honeycomb”. Den nya version 4.0 enar de två grenarna till en gemensam mjukvara oavsett användningsområde och skärmstorlek. Det gör det enklare och billigare för utvecklare att släppa appar som funkar på alla enheter.

Den mest kännbara, om än inte den mest uppenbara, skillnaden är faktiskt hårdvarustödet och den resulterande hastighetsskillnaden. Alla nya mobiler som har skrävlat om dubbla processorkärnor har faktiskt gått på tomgång eftersom Gingerbread inte stödde flera kärnor. Dual core stöd kommer göra att de genast tar ett stort hopp i prestanda. Dessutom finns det nu hårdvaru-acceleration där grafikprocessorn hjälper till hela tiden utan att programmen specifikt måste begära det, vilket ytterligare kommer hjälpa till att få allt att flyta smidigt.

Gränssnittet har så klart fått flera betydande förbättringar. Bland det första man kommer se är det nya typsnittet Roboto som ska vara tydligare i varierande upplösning. Längst ner på skärmen har man bara tre val; tillbaka, hem och växla program. Precis som i Windows 7 får man se miniatyrer av programmen när man vill växla mellan dem. Den gamla menyknappen för alternativ i olika program ersätts med en alternativknapp som inte har någon fast plats.

Hemskärmen och programhanteraren har fått flera efterlängtade förbättringar. Man kan ändra storlek på widgetar och det har blivit lättare att inaktivera och avinstallera appar. Man kan även liksom i iOS skapa mappar genom att släppa en app på en annan.

Låsskärmen har förbättrats genom att man nu kan se notiser direkt från den samt att man kan styra musikuppspelning utan att behöva låsa upp mobilen. Man kan även gå direkt till en app från låsskärmen, till exempel kameran. En spektakulär funktion är möjligheten att låsa upp mobilen med hjälp av ansiktsigenkänning. Det låter bra men vi får hoppas att det funkar bättre än under presentationen där det misslyckades totalt.

Gränssnittet för kameran har förbättrats och fått nya funktioner. Inte nog med att det blivit snabbare att knäppa bilden, den har också blivit bättre på att hitta fokus och man kan själv sätta fokus genom att peka. Liksom i senaste iOS finns det nu också grundläggande bildbearbetning som att beskära bilden, räta upp den och ta bort röda ögon.

Webbläsaren har blivit betydligt snabbare och kan nu spara innehåll för att läsas offline. Man kan även synkronisera bokmärken med Chrome på datorn hemma. Även mejlklienten har blivit smidigare och fått fler funktioner.

En mycket praktisk funktion är mätningen av datatrafiken. Undrar man varför mobilräkningen skenat iväg så kan man se hur mycket data som gått över Wifi respektive mobilnätet och även vilka appar som varit skurkarna.

Vi är även glada över stödet för NFC, närfältskommunikation, som tros vara grunden för att i framtiden kunna använda mobilen som plånbok. Just nu används det dock mest för att lätt kunna dela data mellan två mobiler. Exempelvis skicka över sin kontaktinformation genom att hålla sina mobiler nära varandra.

Så kommer du att kunna uppgradera din nyköpta Androidmobil till 4.0?

Google: ”Vi är i färd med att släppa Ice cream Sandwich för Nexus S”
Sony Ericsson ”Alla smartmobiler från 2011 med Gingerbread kommer uppgraderas till den senaste versionen”

Övriga tillverkare kommer troligen släppa nya modeller med Ice cream Sandwich men har hittills varit vaga med besked om vilka nuvarande modeller som kommer kunna uppgraderas.

Om du är väldigt, väldigt intresserad kan du ägna en timme åt att se lanseringen här:

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Budgetmobil och billig smartklocka från CMF by Nothing

Google säger adjö till Samsung-chip

Galaxy Unpacked: Så dyr blir Samsung Galaxy Ring

Galaxy Unpacked: Ny läcka avslöjar allt!

Rulla till toppen