Nytänkande från LG

LG tar ett djärvt grepp med sin nya toppmobil

På Mobile World Congress i Barcelona visade LG idag sin nya flaggskepps-mobil LG G5, efterföljaren till förra årets prisbelönta LG G4.

 

(Foto: Tillverkare)
Den nya toppmodellen LG G5 (Foto: LG)

Även om koreanska LG levererar läckra mobiler som gång på gång får bra betyg, står firman ändå i skuggan av sin storebror Samsung. Firmans andel av mobilmarknaden är garanterat en hel del mindre än de önskat sig.

Men som man säger, ”friskt vågat är hälften vunnet” och i år tar LG ett djärvt grepp med ett helt nytt koncept. En modulbaserad design med utbytbart batteri, som samtidigt ger plats till många olika tillbehör som passar i batteriporten.

Utbytbart batteri i LG G5 (Foto: LG)
Utbytbart batteri i LG G5 (Foto: LG)

Trots det utbytbara batteriet har LG G5 en unibody-design och är uteslutande byggd av metall och glas. Kraften kommer från den senaste Snapdragon 820 från Qualcomm. En quad-core 64-bitars processor, som även bjuder på lägre strömförbrukning än föregångarna. LTE Cat 12 och Cat 13 (upp till 600 mbps nedladdning och 150 mbps uppladdning) och 4K-video (både inspelning och uppspelning). Med hjälp av Qualcomm Quick Charge 3.0 laddas LG G5 upp till fyra gånger snabbare än tidigare LG-mobiler.

Det sitter två kameralinser på baksidan av LG G5. En vanlig på 16 MP och en 135-graders vidvinkel på 8 MP (Foto: LG)
Det sitter två kameralinser på baksidan av LG G5. En vanlig på 16 MP och en 135-graders vidvinkel på 8 MP (Foto: LG)

Skärmen är på 5,3 tum med QHD-upplösning (2560 x 1440, 554 ppi) och har en Always-on funktion som alltid visar datum, klocka och batteristatus, även om skärmen är avstängd och mobilen i viloläge.

Telefonen innehåller 4 GB minne och 32 GB lagring, som kan utökas med microSD-kort på upp till 2 terabyte!

Audiofiler blir bortskämda med stöd för aptX H codec, som stöder 24-bitars ljud via Bluetooth.

LG Friends

Som nämnt kommer LG G5 med ett utbytbart batteri i form av en modul som blixtsnabbt kan sättas in och tas ur från botten av mobilen.

Så lätt är det att byta batteri i LG G5 (Foto: Peter Gotschalk)
Så lätt är det att byta batteri i LG G5 (Foto: Peter Gotschalk)

Det ger samtidigt möjlighet att ansluta en lång rad tillbehör som passar i batteriporten. Hela den nya tillbehörsserien kallar koreanerna för LG Friends, och det är ett par verkligt läckra prylar bland nyheterna.

LG CAM Plus är en kameramodul som använder mobilens egna kamera, med två linser på telefonens baksida, bland annat en 135 graders vidvinkellins. Men den gör hanteringen enklare genom ett bekvämt grepp och fysiska knappar för bland annat videoinspelning och zoom. Dessutom får man bättre autofokus och exponeringslås. Slutligen utökar det batterikapaciteten med ytterligare 1200 mAh.

LG CAM Plus (Foto: Peter Gotschalk)
LG CAM Plus (Foto: Peter Gotschalk)

Hi-Fi Plus med B&O Play är en modul med inbyggd DAC, som både stöder uppsampling och avspelning av 32 bitars HD-ljud (384 kHz).

Hi-Fi Plus med B&O Play monterad (Foto: Peter Gotschalk)
Hi-Fi Plus med B&O Play monterad (Foto: Peter Gotschalk)

Lägg märke till den diskreta B&O loggan i botten. Här spelas ”Take on Me” med norska A-ha, dock bara i 24-bit 192 kHz. Men med ett par Beoplay H8 hörlurar lät det ändå riktigt bra.

360 CAM används inte i batteriporten, utan är ett separat tillbehör. Det handlar om en äkta 360-graders kamera med två 13 MP vidvinkellinser, 1200 mAh batteri och 4 GB lagring. Kameran filmar 2K-video och tar upp 5.1 surroundljud med tre mikrofoner. Bilder som tagits med 360 CAM kan både laddas upp till Google Street View och YouTube360, men är också kompatibel med LG:s första virtual reality headset, 360 VR, som också fungerar tillsammans med LG G5.

360 VR är det minsta virtual reality headset vi har sett. Det ansluts till LG G5 med en kabel och kräver därför inte, som exempelvis Samsungs Gear VR, att mobilen monteras som en skärm. Därför väger det också cirka en tredjedel så mycket som konkurrenterna. Förutom att kunna visa allt som man filmat med sin LG 360 CAM, stöder 360 VR också allt innehåll från Google Cardboard.

LG 360 VR (Foto: Peter Gotschalk)
LG 360 VR (Foto: Peter Gotschalk)

Förstaintrycket var dock att bilden var för luddig och oskarp, men det kanske bara var de andra journalisternas flottiga fingrar som förstörde nöjet.

LG Rolling Bot (Foto: Peter Gotschalk)
LG Rolling Bot (Foto: Peter Gotschalk)

LG Rolling Bot monteras självklart inte i batteriporten. Men den lilla roboten kan rulla som en boll, samtidigt som den tar bilder eller filmar med den inbyggda 8 MP kameran. Men det är inte bara en leksak. IP-kameran kan anslutas via Wifi så att ägaren kan hålla ett öga på hemmet även när man inte är hemma.

Pris och tillgänglighet

LG G5 kommer på marknaden i Skandinavien under april. Det svenska priset är ännu inte tillgängligt.

Om alla fyra färger kommer till Sverige är okänt (Foto: Peter Gotschalk)
Om alla fyra färger kommer till Sverige är okänt (Foto: Peter Gotschalk)

Specifikationer

• Processor: Qualcomm Snapdragon 820
• Bildskärm: QHD IPS Quantum på 5,3 tum (2560 x 1440 / 554ppi)
• Minne: 4Gb LPDDR4 RAM / 32GB UFS ROM / microSD (upp till 2TB)
• Kamera: Standard 16MP, vidvinkel 8MP / Front: 8MP
• Batteri: 2 800mAh (utbytbart)
• Operativsystem: Android 6.0 Marshmallow
• Storlek: 149,4 x 73,9 x 7,7~8,6mm
• Vikt: 159
• Nätverk: 4G / 3G / 2G
• Trådlösa anslutningar: Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac / USB Type-C 2.0 (3.0 compatible) / NFC / Bluetooth 4.2
• Färger: Titan / Gold / Silver / Pink

 

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
2 kommentarer

Lämna ett svar

  Läs också

  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.