Nytänkande från LG

LG tar ett djärvt grepp med sin nya toppmobil
Annons
Annons
forfatter

På Mobile World Congress i Barcelona visade LG idag sin nya flaggskepps-mobil LG G5, efterföljaren till förra årets prisbelönta LG G4.

 

(Foto: Tillverkare)
Den nya toppmodellen LG G5 (Foto: LG)

Även om koreanska LG levererar läckra mobiler som gång på gång får bra betyg, står firman ändå i skuggan av sin storebror Samsung. Firmans andel av mobilmarknaden är garanterat en hel del mindre än de önskat sig.

Men som man säger, “friskt vågat är hälften vunnet” och i år tar LG ett djärvt grepp med ett helt nytt koncept. En modulbaserad design med utbytbart batteri, som samtidigt ger plats till många olika tillbehör som passar i batteriporten.

Utbytbart batteri i LG G5 (Foto: LG)
Utbytbart batteri i LG G5 (Foto: LG)

Trots det utbytbara batteriet har LG G5 en unibody-design och är uteslutande byggd av metall och glas. Kraften kommer från den senaste Snapdragon 820 från Qualcomm. En quad-core 64-bitars processor, som även bjuder på lägre strömförbrukning än föregångarna. LTE Cat 12 och Cat 13 (upp till 600 mbps nedladdning och 150 mbps uppladdning) och 4K-video (både inspelning och uppspelning). Med hjälp av Qualcomm Quick Charge 3.0 laddas LG G5 upp till fyra gånger snabbare än tidigare LG-mobiler.

Annons
Det sitter två kameralinser på baksidan av LG G5. En vanlig på 16 MP och en 135-graders vidvinkel på 8 MP (Foto: LG)
Det sitter två kameralinser på baksidan av LG G5. En vanlig på 16 MP och en 135-graders vidvinkel på 8 MP (Foto: LG)

Skärmen är på 5,3 tum med QHD-upplösning (2560 x 1440, 554 ppi) och har en Always-on funktion som alltid visar datum, klocka och batteristatus, även om skärmen är avstängd och mobilen i viloläge.

Telefonen innehåller 4 GB minne och 32 GB lagring, som kan utökas med microSD-kort på upp till 2 terabyte!

Audiofiler blir bortskämda med stöd för aptX H codec, som stöder 24-bitars ljud via Bluetooth.

LG Friends

Som nämnt kommer LG G5 med ett utbytbart batteri i form av en modul som blixtsnabbt kan sättas in och tas ur från botten av mobilen.

Annons
Så lätt är det att byta batteri i LG G5 (Foto: Peter Gotschalk)
Så lätt är det att byta batteri i LG G5 (Foto: Peter Gotschalk)

Det ger samtidigt möjlighet att ansluta en lång rad tillbehör som passar i batteriporten. Hela den nya tillbehörsserien kallar koreanerna för LG Friends, och det är ett par verkligt läckra prylar bland nyheterna.

LG CAM Plus är en kameramodul som använder mobilens egna kamera, med två linser på telefonens baksida, bland annat en 135 graders vidvinkellins. Men den gör hanteringen enklare genom ett bekvämt grepp och fysiska knappar för bland annat videoinspelning och zoom. Dessutom får man bättre autofokus och exponeringslås. Slutligen utökar det batterikapaciteten med ytterligare 1200 mAh.

LG CAM Plus (Foto: Peter Gotschalk)
LG CAM Plus (Foto: Peter Gotschalk)

Hi-Fi Plus med B&O Play är en modul med inbyggd DAC, som både stöder uppsampling och avspelning av 32 bitars HD-ljud (384 kHz).

Hi-Fi Plus med B&O Play monterad (Foto: Peter Gotschalk)
Hi-Fi Plus med B&O Play monterad (Foto: Peter Gotschalk)

Lägg märke till den diskreta B&O loggan i botten. Här spelas “Take on Me” med norska A-ha, dock bara i 24-bit 192 kHz. Men med ett par Beoplay H8 hörlurar lät det ändå riktigt bra.

360 CAM används inte i batteriporten, utan är ett separat tillbehör. Det handlar om en äkta 360-graders kamera med två 13 MP vidvinkellinser, 1200 mAh batteri och 4 GB lagring. Kameran filmar 2K-video och tar upp 5.1 surroundljud med tre mikrofoner. Bilder som tagits med 360 CAM kan både laddas upp till Google Street View och YouTube360, men är också kompatibel med LG:s första virtual reality headset, 360 VR, som också fungerar tillsammans med LG G5.

Annons

360 VR är det minsta virtual reality headset vi har sett. Det ansluts till LG G5 med en kabel och kräver därför inte, som exempelvis Samsungs Gear VR, att mobilen monteras som en skärm. Därför väger det också cirka en tredjedel så mycket som konkurrenterna. Förutom att kunna visa allt som man filmat med sin LG 360 CAM, stöder 360 VR också allt innehåll från Google Cardboard.

LG 360 VR (Foto: Peter Gotschalk)
LG 360 VR (Foto: Peter Gotschalk)

Förstaintrycket var dock att bilden var för luddig och oskarp, men det kanske bara var de andra journalisternas flottiga fingrar som förstörde nöjet.

LG Rolling Bot (Foto: Peter Gotschalk)
LG Rolling Bot (Foto: Peter Gotschalk)

LG Rolling Bot monteras självklart inte i batteriporten. Men den lilla roboten kan rulla som en boll, samtidigt som den tar bilder eller filmar med den inbyggda 8 MP kameran. Men det är inte bara en leksak. IP-kameran kan anslutas via Wifi så att ägaren kan hålla ett öga på hemmet även när man inte är hemma.

Pris och tillgänglighet

LG G5 kommer på marknaden i Skandinavien under april. Det svenska priset är ännu inte tillgängligt.

Annons
Om alla fyra färger kommer till Sverige är okänt (Foto: Peter Gotschalk)
Om alla fyra färger kommer till Sverige är okänt (Foto: Peter Gotschalk)

Specifikationer

• Processor: Qualcomm Snapdragon 820
• Bildskärm: QHD IPS Quantum på 5,3 tum (2560 x 1440 / 554ppi)
• Minne: 4Gb LPDDR4 RAM / 32GB UFS ROM / microSD (upp till 2TB)
• Kamera: Standard 16MP, vidvinkel 8MP / Front: 8MP
• Batteri: 2 800mAh (utbytbart)
• Operativsystem: Android 6.0 Marshmallow
• Storlek: 149,4 x 73,9 x 7,7~8,6mm
• Vikt: 159
• Nätverk: 4G / 3G / 2G
• Trådlösa anslutningar: Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac / USB Type-C 2.0 (3.0 compatible) / NFC / Bluetooth 4.2
• Färger: Titan / Gold / Silver / Pink

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Två nya mobiler med fokus på kameran.
Sony har i dag lanserat det senaste tillskottet i Xperia 10-serien. Den nya modellen är den första i serien som har 5G.
Fler än en halv miljon användare har laddat ner infekterade appar från Huaweis officiella app-butik, AppGallery.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
Inget fastfasbatteri, men ändå en viktig modell.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR.
Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.