Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IFA 2019: Pioneer håller fast vid CD-spelaren

Om du vill att CD-samlingen ska ha det bästa så kan PD-50AE vara precis vad du behöver.

Av / 2019-09-05 - 21:22
IFA 2019: Pioneer håller fast vid CD-spelaren

2017 trodde vi att vi hade berättat om Pioneers allra sista CD-spelare, PD-70AE. En riktigt tung maskin, byggd som en stridsvagn på nästan 20 kilo, med antivibrationsbeläggning i drivverket och separat strömförsörjning för analoga och digitala delen. Digitalomvandlingen gjordes med en upplösning på 384 kHz och spelaren – som även spelar stereo-SACD – fungerade som högupplöst DAC för andra ljudkällor. Till exempel PC eller Mac. Fullbalanserade XLR-utgångar fanns också.

PD-70AE kostade 25 000 när den lanserades och går fortfarande att köpa, för samma summa. Du vet, växelkurser och sånt.

Huruvida spelaren har varit någon försäljningssuccé vet vi inte, men nu kommer i alla fall lillebror PD-50AE. Den är byggd på samma sätt som PD-70AE, vilket innebär att förutom de nämnda separata digitala och analoga kretsarna har den ett 8-kanals ESS ES9026PRO DAC-chip som är parallellkopplat i stereo, så att fyra DAC-kanaler används för vänster respektive höger kanal. Allt för att sänka brusgolvet rejält.

PD-70AE stödde inte MQA-musikfiler när vi berättade om den, men det har kommit en ny uppdatering av firmware som har MQA-uppgradering. Då är det ingen överraskning att PD-50AE också stöder detta. Observera dock att detta bara gäller via USB-ingången, det nämns inte någonstans att MQA-CD-skivor stöds.

Pioneer PD-50AE rear

Lillebror liknar faktiskt storebror anmärkningsvärt mycket. Det som skiljer dem är att PD-50AE inte har balanserade analogutgångar, bara obalanserad RCA. Koaxiala och optiska digitalingången är också bortplockad, det finns bara en USB DAC-ingång kvar.

Pris och tillgänglighet

PD-50AE kostar ungefär 20 000 kronor när den kommer i november. Bara 5 000 kronor mindre än storebror, som alltså har balanserade utgångar och digitalingångar. Om du vet med dig att du aldrig kommer att behöva detta så kan PD-50AE vara aktuell. Om du däremot är osäker är frågan om vi inte skulle ha lagt ytterligare 5 000 kronor. Bara för att få lite själsfrid. Är det inte de som highend handlar om?

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

High-end förförstärkare med modern streaming

McIntosh uppdaterar förförstärkaren

Kompakt hi-fi i elegant design

Lenco lockar vinylälskare

Skivspelare för shejker och IT-miljardärer

Astell&Kern: Musikspelare i guld!

1 500 gäster såg hi-fi i Köpenhamn

Tidal sänker sina priser

0
Rulla till toppen