Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Kriget om dina öron

Här är de intressantaste hörlurarna vi sett och hört på IFA-mässan

Av / 2015-09-08 - 00:05
Kriget om dina öron

Hörlurstrenden var verkligen inte avtagit. På årets IFA-mässa såg vi mängder av små tillverkare, färgglada lurar, sportlurar och hifi-lurar som ska tilltala olika typer av konsumenter. Det här är några av dem som fick oss att stanna till.

Technics EAH-T700

En glad nyhet inne hos Panasonic är att man fortsätter förra årets återupplivande av Technics-märket. Då fick vi se highend-förstärkare, högtalare och nätverksspelare. Nu kompletterar man även med ett par hörlurar i samma klass, något förvånande med ett par slutna kåpor.

Technics EAH-T700 drivers

Men de innehåller både ett 50 mm element och en tweeter vilket ger ett imponerande frekvensomfång på 3 Hz-100 kHz. Vi lyssnade som hastigast på dem och de lät faktiskt inte instängda som man kunnat tro, samt hade en utmärkt detaljåtergivning. De förväntas släppas nästa år för ca 1 200 euro.

Sennheiser HD 630VB

Sennheiser demonstrerade sina lite ovanliga HD 630VB som släpptes under sommaren. Inte nog med att de också är slutna, de har justerbar bas. Genom att vrida på ringen på ena kåpan kan man välja hur mycket basåtergivning man vill ha. Det kanske låter som en gimmick, och är kanske inte något för alla, men vi tyckte det fungerade bättre än väntat vid vår provlyssning. Priset drar iväg uppåt 5 000 kronor.

Beyerdynamic DT 1770 PRO

Hos Beyerdynamic hittade vi referens-studiolurarna DT 1770 PRO som inte är en ersättare till, utan ett komplement till tidigare DT 770 PRO. Släpps i september för 600 euro.

Beyerdynamic T1

Mer intressant för hemanvändare är den uppdaterade referensluren T1. I sin andra generation har den fått ett än renare ljud med en något mer påtaglig bas. De släpps nu för runt 1 000 euro.

Sony hi-res headphones and amp

Inne i ett avskilt rum hos Sony kunde man lyssna på MDR-Z7. De släpptes visserligen i slutet av förra året, men här kunde man lyssna på dem tillsammans med musikspelaren NW-ZX2 och hörlursförstärkaren PHA-3AC. Vi har testat dem separat, men i samklang gav de verkligen ett trevligt resultat och det var en bra demonstration av Hi-Res Audio som Sony verkligen framhållit.

Philips hi-res audio

Philips visade inte så många nya modeller, men däremot berättade man glatt att deras Fidelio-modeller nu är certifierade för Hi-Res Audio. Då hörlurarna nu tillhör Gibson Brands som även marknadsför Onkyos hörlurar fick vi även se ett stort urval av deras Hi-Res Audio lurar.

onkyo W800BT

Men det som fick oss att stanna till var de små W800BT, ett par in-ear lurar som verkligen var trådlösa på riktigt. Det är ingen sladd mellan dem utan de kommunicerar även emellan varandra via Bluetooth. De laddas enkelt i en liten laddningsstation.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Med ett kilopris som saffran

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Kolla in dessa hörlurarna från Focal

Så här ser Sonos första hörlurar ut

Din egen personliga hemmabioupplevelse

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Rulla till toppen