IFA 2013

Spotify Connect kopplar ihop enheter. I framtiden får fler ljudprodukter Spotify – och blir enklare att använda.
Annons
Annons
forfatter

Inför IFA-mässan i Berlin har Spotify lanserat sin nya tjänst Connect. Det är en produkt som gör det enklare för andra tillverkare att bygga in Spotify i sina apparater. Och det blir enklare för användaren att lyssna på musik.

Olika gränssnitt
I dag finns det tillverkare som får bygga in stöd för Spotify, men då använder de sitt eget gränssnitt. Onkyo-receivrar har till exempel musiktjänsten inbyggd. Men när du ska spela musik måste du öppna Onkyos fjärrkontroll-app på smartmobilen och styra musiken därifrån. Gränssnittet är annorlunda än i Spotifys officiella app – och har dessutom ett par brister. Det är också förvirrande att många produkter har olika gränssnitt för samma tjänst.

Connect
Sådant är det slut på nu. Produkter som får Spotify Connect synkroniseras helt enkelt med smartmobilen, surfplattan eller datorprogrammet direkt och du använder det välkända Spotify-programmet som du känner igen direkt på ljudanläggningen. Då får man ett helt homogent gränssnitt som är likadant i alla enheter.

Detta påminner starkt om Apples AirPlay, med den väsentliga skillnaden att AirPlay strömmar musiken från iTunes eller en iPhone eller iPad, medan Spotify Connect bara använder spelaren som fjärrkontroll för att synkronisera musiken med ljudanläggningen. Avspelningen görs alltså av anläggningen som hämtar musiken från internet. På så sätt slipper den bärbara enheten dra extra ström för överföringen, och avspelningen bryts inte om det ringer eller andra program öppnas.

Koppla ihop enheter
Om många enheter är anslutna till samma konto och öppna på samma gång är det enkelt att välja om det är surfplattan, mobilen, datorn eller anläggningen som ska spela musiken.

Annons

När smartmobilen eller surfplattan uppdateras med den nya Spotify-appen kommer en Spotify Connect-ikon att dyka vid kontrollknapparna. När du trycker på den visas en lista över tillgängliga enheter. Sedan väljer du bara vilken som ska spela musiken. Alla enheterna måste vara anslutna till samma trådlösa nätverk för att detta ska fungera.

spotify-connect2

Samarbetspartner
I första vändan kommer tjänsten till produkter från Argon, Bang & Olufsen, Denon, Hama, Marantz, Philips, Pioneer, Revo, Teufel och Yamaha. Fler partner tillkommer.

Spotify Connect ska lanseras inom ett par månader och gäller de som har Preminum-abonnemang.

http://www.youtube.com/watch?v=WWT4o9AwuT0

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Oavsett om du får resa bort i påsk eller måste hålla dig hemma i grannskapet så blir allt bättre med en av de här bärbara högtalarna.
Du förtjänar det bästa ljudet terrassen i påsk. Du måste helt enkelt ha ett par utomhushögtalare
Den stora, sköna golvhögtalaren DALI Oberon 9 gör det kul att lyssna på hifi.
Snyggare ljud hittar du ingen annanstans.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
Panasonic lovar massor av tyngd och bas från en ny soundbar med trådlös subwoofer.
3D-ljud med Dolby Atmos samt kontrollpanel finns bland nyheterna på Bluesounds nya soundbar
Fujifilm lanserar instant-kamera och ny Contact Sheet- film.
De kostar nästan lika mycket, men Cambridge Evo 150 är dubbelt så stark som Evo 75. Här går retro-utseende hand i hand med modern teknik.
Rings nya kamera Floodlight Cam Wired Pro är utrustad med 3D-rörelsesensor och fågelperspektiv för att ge bättre överblick.
Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.
Nu går det att spela upp ljud från LG:s TV-apparater och soundbar-högtalare samtidigt.
Helt elektrisk SUV med 1000 hk och 14 Bose-högtalare.
För första gången kan du strömma video i nästan förlustfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men långt ifrån alla får tillgång till tjänsten.
Snyggare ljud hittar du ingen annanstans.
Ny actionfylld Marveltrailer är släppt
Marvel/Disney har släppt ännu en trailer till Black Widow.
Senaste läckan avslöjar nästan allt.
Kommande ”House of the Dragon” är inte den enda Game of Thrones-prequeln som HBO håller på med!