TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Massor av nyheter på High End-mässan

München håller på att bli Europas High End-huvudstad efter en välorganiserad mässa med fler nyheter än någonsin. Här kan du läsa lite om Esoteric, Wadia, MBL och XTZ, bland annat.

forfatter
Publicerad 2008-04-28 - 10:28

High End betyder inte alltid samma sak som höga priser. Vilket XTZ på många sätt är ett exempel på. I den andra änden av skalan är TEAC:s Esoteric-sortiment absolut High End. Men High End-konceptet håller på att förändras.

Bladelius Embla är till exempel nästa generations musikspelare, med bit-för-bit-kopiering av CD-skivor till en NAS eller hårddisk. Wadia hävdar att deras 170 iTransport också är High End — för 390 euro får man en iPod-docka som bearbetar signalen från iPoden själv. Och det låter inte alls som MP3. Inte det minsta.


Så här ser baksidan ut på XTZ:s heldigitala subbas. Här får man helautomatisk rumsanpassning eller 10-bands equaliser för dem som gillar att göra jobbet själva. XTZ 99W12  har en 300-watts förstärkare som driver en 12-tumsbas.

Subenhar en basreflexport som kan stängas och då kalibrerar man om ljudet så att baslådan beter sig som en sluten konstruktion.
 
 

XYZ bygger som bekant också högtalare. Här är en rad blanka och stiliga modeller.

Mike Bladelius viser Embla. Det är en mediespelare som rippar CD-skivor bit för bit och sedan lagrar informationen på en ansluten hårddisk. Embla kan styras från en tryckkänslig 7-tumsskärm på fronten och har 24 bit/192 kHz-processning för att få ett maximalt dynamiskt omfång.
Embla finns också i en version med inbyggd förförstärkare, så att man kan koppla in andra signalkällor. All signalbehandling görs internt i spelaren och ljudet överförs sedan till en effektförstärkare. Priserna ligger på 4000 respektive 6000 euro.
 
Mässans största högtalare. Avantgarde Acoustics demonstrerade sitt fetaste system, som hade en ljudbild som definitivt kändes live — på gott och ont. Bashornet i mitten tar inte bara plats, utan kräver ett stort rum. Så var det inte riktigt på mässan, men det lät helt klart tufft. Rolling Stones lät fräscht och fett, men den stora finessen uteblev.

Avantgarde gör förstärkare också, som den här förförstärkaren.

Något mindre hornhögtalare från Avantgarde Acoustics.

Clearaudios är mest kända för sina skivspelare i svart eller genomskinlig akryl, men gör uppenbarligen även träversioner. Spelaren är en jubileumsmodell med retrodesign som hämtats från Clearaudios allra första modeller. Tonarmen är dock av nyare snitt.

Clearaudio Solution i Exclusive-version, med två tonarmar.

Denons slutna hörlurar med träkabinett ser inbjudande ut. Test är på gång.

Elac visade sin nya 240-serie, här i fyra olika utföranden.

Esoteric är kanske inte så välkända, men även om det mindre glamorösa märket TEAC ligger bakom så lever Esoteric upp till sitt namn. På mässan fanns det mycket Esoteric att beskåda, inklusive högtalare.

Högtalarna drevs av Esoterics nya integrerade rörförstärkare. Och det läst riktigt, riktigt bra. Ljudbilden var superdetaljerad och hade stor dynamik.
 

Möbelbranschen kan lära sig ett och annat av Finite Elements. Få andra har så bra koll på vad folk behöver när de ska möblera med anläggningen i vardagsrummet. Finite Elements har även egna högtalare, som syns på bilden.

Billjud kan också vara High End. B&W levererar ljudet i nya Jaguar XF. Läcker bil, läckert ljud.

Salige Oscar Heil skulle säkert ha nickat instämmande till sina moderna efterföljare. Den lilla modellen har hans AMT-banddiskant och den större högtalaren har en speciell version av hans banddiskant. 

Heils banddiskant i en helt ny och omarbetad utgåva.

Japp, Blu-Ray från Marantz för 2 000 euro. Kommer i augusti säger Marantz, knappast före november/december säger Marantz-insiders. Och vi får se vad som händer med priset.

MBL levererade varorna. Detta är en mastodontanläggning med MBL:s speciella, rundstrålande högtalare och subbastorn. Ljudet? Oansträng och knappast basfattigt. Men har du plats?
 

Black is back. McIntosh senaste integrerade förstärkare, MA6600 med 200 watt, har modulplats för radio. Det innebär att den är McIntoshs första receiver på 15 år.

Nordic Concept visade sin senaste referensgrammofon. Men vi fick inte höra hur den lät…

Är det inte…? Jodå, Pioneers plasma i en stilren möbel, flankerad av två Quad ESL63-elektrostater i nya kabinett och med ny elektronik.

Restek lever i högsta välmåga. Här är några av deras små komponenter.

Små men potenta monoförstärkae från Restek.

Revox har sysslat med multimedieservrar länge. På bilden visas M51.

Ett Revox-system med högtalare, skinnklädd subbas och flatskärm.

Snell är inget dött märke. De demonstrerade sin toppmodell (med SEAS-element) på Marantz-elektronik.
 

Velodyne-subbasar i alla storlekar och färger.

Wadia 170 iTransport demonstrerades med en iPhone. Och det lät så långt från MP3 som man kan komma. Alla Wadias-varumärken fanns på plats: full kontroll, bestämd bas och en enorm transparens. test kommer, var så säker. 

170 iTransport har videoutgång ooch digitalutgång, men ingen HDMI. För 390 euro kan vi leva med det, för det är ljudet som räcknas mest.
 

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend