Images of Taiwan

När alla andra var påsklediga besökte vi Asus huvudkontor i Taipei och fick en chans att se oss omkring i staden.
Annons
Annons
forfatter

Det tar 15–16 timmar att komma från Skandinavien till Taiwan. Och när man går ut ur flygplatsen i huvudstaden Taipei och möts av 35 grader fuktig värme (det snöade hemma när vi åkte) är det uppenbart att man är långt hemifrån. Tempel med pagod-tak sida vid sida med skyskrapor av glas stål, exotiska dofter från gatukök – och hundratusentals skotrar.

Trots sin ringa storlek (ytan är mindre än Danmark) är Taiwan världens 21:e största ekonomi. Det beror främst på hightech-industrin, där ”Made in Taiwan” sedan ett bra tag har varit en kvalitetsstämpel. Listan över teknikföretag baserade i Taiwan är lång, där finns bland annat Acer, MSi, D-Link, BenQ och Asus. Och det var den sistnämnda som var skälet till vårt besök. Asus hade nämligen bett oss att ta en tripp till Taipei för att titta på en nyhet som de var mycket hemlighetsfulla om.

Asus huvudkontor ligger i en kontorsbyggnad ungefär 20 kilometer utanför centrala Taipei. I entrén möts man bland annat av hedersbetygelser och utmärkelser. Vi letade förgäves efter Ljud & Bilds egna ”Årets bästa”-statyetter, men det fanns begränsat med plats i hyllorna och bara 2017 fick Asus 4 511 priser!

Det bor 23 miljoner människor i Taiwan, varav 2,7 miljoner i Taipei (och ytterligare fem miljoner i grannkommunerna New Taipei och Keelung). Språket och skrivspråket är mandarin och den enorma grannen Kina 180 kilometer bort, på andra sidan Taiwansundet, erkänner inte Taiwan som en självständig nation utan hävdar att landet är en del av Kina.

Som turist – även som utskickad journalist – känner man sig mer än välkommen. Taiwaneserna är hjälpsamma och tillmötesgående. Men räkna inte med att dina engelskakunskaper räcker långt. De flesta i huvudstaden talar uteslutande kinesiska. Speciellt när man lämnar hotellens luftkonditionerade komfortzoner. Fast det är då resan blir spännande!

Annons
picture2 picture3 picture4 picture5 picture6 picture7 picture8 picture9
<
>
Försäljningen av kassettband har fördubblats från 2017 till 2018. Den här gatuförsäljaren är förberedd för den nya retro-vågen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

BlueParrott M300-XT har upp till 15 timmars samtalstid och reducerar oväsen från omgivningen med 80 procent.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
Inget fastfasbatteri, men ändå en viktig modell.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR.
Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.