Images of Taiwan

När alla andra var påsklediga besökte vi Asus huvudkontor i Taipei och fick en chans att se oss omkring i staden.
Annons
Annons
forfatter

Det tar 15–16 timmar att komma från Skandinavien till Taiwan. Och när man går ut ur flygplatsen i huvudstaden Taipei och möts av 35 grader fuktig värme (det snöade hemma när vi åkte) är det uppenbart att man är långt hemifrån. Tempel med pagod-tak sida vid sida med skyskrapor av glas stål, exotiska dofter från gatukök – och hundratusentals skotrar.

Trots sin ringa storlek (ytan är mindre än Danmark) är Taiwan världens 21:e största ekonomi. Det beror främst på hightech-industrin, där ”Made in Taiwan” sedan ett bra tag har varit en kvalitetsstämpel. Listan över teknikföretag baserade i Taiwan är lång, där finns bland annat Acer, MSi, D-Link, BenQ och Asus. Och det var den sistnämnda som var skälet till vårt besök. Asus hade nämligen bett oss att ta en tripp till Taipei för att titta på en nyhet som de var mycket hemlighetsfulla om.

Asus huvudkontor ligger i en kontorsbyggnad ungefär 20 kilometer utanför centrala Taipei. I entrén möts man bland annat av hedersbetygelser och utmärkelser. Vi letade förgäves efter Ljud & Bilds egna ”Årets bästa”-statyetter, men det fanns begränsat med plats i hyllorna och bara 2017 fick Asus 4 511 priser!

Det bor 23 miljoner människor i Taiwan, varav 2,7 miljoner i Taipei (och ytterligare fem miljoner i grannkommunerna New Taipei och Keelung). Språket och skrivspråket är mandarin och den enorma grannen Kina 180 kilometer bort, på andra sidan Taiwansundet, erkänner inte Taiwan som en självständig nation utan hävdar att landet är en del av Kina.

Som turist – även som utskickad journalist – känner man sig mer än välkommen. Taiwaneserna är hjälpsamma och tillmötesgående. Men räkna inte med att dina engelskakunskaper räcker långt. De flesta i huvudstaden talar uteslutande kinesiska. Speciellt när man lämnar hotellens luftkonditionerade komfortzoner. Fast det är då resan blir spännande!

Annons
picture2 picture3 picture4 picture5 picture6 picture7 picture8 picture9
<
>
Försäljningen av kassettband har fördubblats från 2017 till 2018. Den här gatuförsäljaren är förberedd för den nya retro-vågen.
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

HP Envy 17 och Envy x360 med 11:e generationens processorer och Nvidia-hemmakontorsgrafik
Om du har ett hårt och smutsigt arbete, eller bara är fumligare än de flesta, så ställer det speciella krav på datorn.
Asus har gjort en serie ultralätta bärbara datorer med OLED-skärmar som faktiskt är överkomliga.
Apple ersätter inte utgående iMac Pro.
I dag presenterade Lenovo den nya versionen av gaming-mobilen Legion Phone Duel, som bland annat är utrustad med en Snapdragon 888-processor, 5G och åtta virtuella knappar.
Fujifilm lanserar instant-kamera och ny Contact Sheet- film.
De kostar nästan lika mycket, men Cambridge Evo 150 är dubbelt så stark som Evo 75. Här går retro-utseende hand i hand med modern teknik.
Rings nya kamera Floodlight Cam Wired Pro är utrustad med 3D-rörelsesensor och fågelperspektiv för att ge bättre överblick.
Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.
Nu går det att spela upp ljud från LG:s TV-apparater och soundbar-högtalare samtidigt.
Helt elektrisk SUV med 1000 hk och 14 Bose-högtalare.
För första gången kan du strömma video i nästan förlustfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men långt ifrån alla får tillgång till tjänsten.
Snyggare ljud hittar du ingen annanstans.
Ny actionfylld Marveltrailer är släppt
Marvel/Disney har släppt ännu en trailer till Black Widow.
Senaste läckan avslöjar nästan allt.