Images of Taiwan

När alla andra var påsklediga besökte vi Asus huvudkontor i Taipei och fick en chans att se oss omkring i staden.
Annons
Annons
forfatter

Det tar 15–16 timmar att komma från Skandinavien till Taiwan. Och när man går ut ur flygplatsen i huvudstaden Taipei och möts av 35 grader fuktig värme (det snöade hemma när vi åkte) är det uppenbart att man är långt hemifrån. Tempel med pagod-tak sida vid sida med skyskrapor av glas stål, exotiska dofter från gatukök – och hundratusentals skotrar.

Trots sin ringa storlek (ytan är mindre än Danmark) är Taiwan världens 21:e största ekonomi. Det beror främst på hightech-industrin, där ”Made in Taiwan” sedan ett bra tag har varit en kvalitetsstämpel. Listan över teknikföretag baserade i Taiwan är lång, där finns bland annat Acer, MSi, D-Link, BenQ och Asus. Och det var den sistnämnda som var skälet till vårt besök. Asus hade nämligen bett oss att ta en tripp till Taipei för att titta på en nyhet som de var mycket hemlighetsfulla om.

Asus huvudkontor ligger i en kontorsbyggnad ungefär 20 kilometer utanför centrala Taipei. I entrén möts man bland annat av hedersbetygelser och utmärkelser. Vi letade förgäves efter Ljud & Bilds egna ”Årets bästa”-statyetter, men det fanns begränsat med plats i hyllorna och bara 2017 fick Asus 4 511 priser!

Det bor 23 miljoner människor i Taiwan, varav 2,7 miljoner i Taipei (och ytterligare fem miljoner i grannkommunerna New Taipei och Keelung). Språket och skrivspråket är mandarin och den enorma grannen Kina 180 kilometer bort, på andra sidan Taiwansundet, erkänner inte Taiwan som en självständig nation utan hävdar att landet är en del av Kina.

Som turist – även som utskickad journalist – känner man sig mer än välkommen. Taiwaneserna är hjälpsamma och tillmötesgående. Men räkna inte med att dina engelskakunskaper räcker långt. De flesta i huvudstaden talar uteslutande kinesiska. Speciellt när man lämnar hotellens luftkonditionerade komfortzoner. Fast det är då resan blir spännande!

picture2 picture3 picture4 picture5 picture6 picture7 picture8 picture9
<
>
Försäljningen av kassettband har fördubblats från 2017 till 2018. Den här gatuförsäljaren är förberedd för den nya retro-vågen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Det senaste tillskottet till Surface Pro-sortimentet har bland annat LTE Advanced inbyggt.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Succéförfattaren till ”Bosch” kommer med en ny serie på Netflix.
Är batteriet dåligt i din Sonos Move? Nu kan du byta ut det själv.
Samsungs nya trådlösa öronproppar har intelligent aktiv brusreducering.
Precis som förra året kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre olika varianter: Galaxy S21, Galaxy S21+ och Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorma videovägg hamnar antagligen inte i vardagsrummet i första taget, men du kommer nog få se den i aktion ändå!
Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Användbart 35 mm-objektiv till Sonys fullformatkameror.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Earins nya öronsnäckor lovar bättre bas och ljudkvalitet än konkurrenterna
Ny 1,4 meter bred infotainment-skärm täcker hela instrumentpanelen.