Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Lenovo köper Motorola

Efter bara tre år säljer Google den amerikanska mobiltillverkaren vidare till kinesiska Lenovo. Men Google behåller alla patent.

Av / 2014-01-30 - 18:09
Lenovo köper Motorola

Kinesiska Lenovo, som redan är världens största datortillverkare, köper Motorola av Google för 2,9 miljarder dollar. Lenovo är redan en av de fem största mobiltillverkarna i världen, men det beror främst på en stark position på den kinesiska hemmamarknaden. I och med köpet av Motorola kommer Lenovo att bli starkare på de viktiga europeiska och nordamerikanska marknaderna.

De senaste åren har Motorola blivit sällsynta i på den nordiska marknaden, i USA har de framför allt markerat sin närvaro med bland annat Moto X och den billiga Moto G-modellen.

När Google köpte Motorola för tre år sedan ingick 17 000 patent och ungefär 7 500 patentansökningar i affären. Google betalade 12,5 miljarder dollar.

Efter försäljningen till Lenovo behåller Google de flesta av patenten, även om ungefär 2 000 patent sägs ingå i det nya avtalet. Lenovo får licensrättigheter till övriga patent.

Det är inte första gången som den kinesiska teknikjätten köper amerikanska företag. 2005 köpte Lenovo hela IBM:s datoravdelning, som tidigare gjorde de populära ThinkPad-laptoparna.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen