Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

– Universum är stort, det måste bara finnas mer!

Roland Emmerich älskar kolossala big-budget-filmer och i det avseendet var förmodligen Independence Day (1996) en våt dröm för honom – nu är uppföljaren här.

Av / 2016-12-01 - 12:08
– Universum är stort, det måste bara finnas mer!

Roland Emmerich har etablerat sig som en av de mest kreativa och framgångsrika filmregissörerna med stora blockbusters som Godzilla, The Day After Tomorrow, 2012 och 10.000 BC. Men filmen han är mest känd för är en fusion av science fiction, äventyr och katastroffilm – ingen mindre än klassikern Independence Day från 1996.

Nu har det gått 20 år och Emmerich är tillbaka med uppföljaren Independence Day: Återkomsten. Regissören berättar hur han fick inspiration till att göra sin första uppföljare, hur det var att samla ihop de gamla skådespelarna igen och hur filmproduktion har förändrats på 20 år.

När kom du på idén att göra en uppföljare?

Det var under tiden jag gjorde 2012, den första filmen jag spelade in med digitala kameroror. Då förlitade jag mig helt och hållet på datorgrafiken och insåg att tekniken hade utvecklats enormt. Egentligen gillar jag inte uppföljare eftersom jag inte ser poängen med att titta på något som man sett förut. Därför ville jag göra en fortsättning i stället för en direkt uppföljare.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Finns det något du inte kunde göra i den första filmen som du kan göra nu?

I originalet var vi tvungna att använda små streckgubbar och dukar för att lyckas med effekterna med rymdvarelserna. Det har jag skrattat mycket åt efteråt. En del är väldigt nostalgiska av sig när det gäller modellgrejen, men jag är glad att jag slipper hålla på med sådant, nu kan vi göra mycket proffsigare visuella effekter.

Läs vår recension av filmen!

Hur var det att samla de gamla skådespelarna en gång till?

Det var som en familje- eller klassåterförening! Och så var det ganska kul när Brent Spiner skulle vara med i filmen som dr Okun igen. Dean Delvin ringde mig och sa att dr Okun borde vara vid liv, och att han borde ligga i koma. Jag var inte nödbedd, för Spiner är en otrolig skådespelare som tillför filmen mycket av det där lilla extra. Så han vaknar alltså upp efter 20 år i koma!

Med flera populära katastroffilmer i filmografin, känns det som att du konkurrerar med dig själv?

Det är lite som att fråga Woody Allen eller Alfred Hitchcock varför de gjort sina filmer. Jag har aldrig varit något större fan av exempelvis animerade filmer eller superhjältefilmer, så jag var tvungen att hitta på en egen genre, vilket blev katastrofer blandat med science fiction.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Vad kan vi lära oss av Independence Day: Återkomsten?

Budskapet om att stå förenade trots att vi är en väldigt delad värld. Det är otroligt hur fragmenterad vår värld faktiskt är och vad vi kan uträtta om vi samarbetar.

Ser du på rymdvarelserna som en varning för att vi inte borde vara så giriga och förstöra allt när det gäller resurser?

Ja, men det är lite mer som om vi har uppfunnit något främmande som beter sig som cancer eller gräshoppssvärmar. De kommer ju in för att förstöra, men i filmen inser vi att de är mer än så och att det är ett helt universum som krigar mot dem.

Så vi kan anta att det finns mer där ute?

Universum är stort, det måste bara finnas mer!

Vad har du emot London? Vad har staden gjort för att du ska fortsätta anfalla den i dina filmer?

Absolut ingenting, det är bara mitt sarkastiska sinne för humor! Rymdvarelsernas nya skepp är så stort att det har sin egen gravitation, så när det ska landa suger det upp Asien och dumpar det på Europa!

Text: Fox Paramount

Intervjun utfördes och levererades av Fox Paramounts marknadsavdelning

 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen