Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Stax firar 85 år med portabelt paket

För att fira sitt 85-årsjubileum har Stax paketerat sina SR-003 MKII-öronsnäckor med den bärbara DAC-förstärkaren SRM-D10, och lagt med en tröja och en pin.

Av / 2023-08-04 - 12:08
Stax firar 85 år med portabelt paket

Elektrostater är knappast det första man tänker på när man hör ordet ”portabel”. Men det är precis vad Stax erbjuder, i form av SR-003 MKII öronpropparna, och dessutom den portabla förstärkaren SRM-D10 med inbyggd DAC. Vilket är världens första batteridrivna, bärbara elektrostatiska DAC-förstärkare.

Stax 85 Jumper & Pin
En tröja med pin ingår i jubileumsutgåvan. Foto: Stax

Hög spänning

Det speciella med elektrostatisk drift av hörlurar är den höga utspänning som behövs. Ofta upp till 600 volt! Detta i motsats till dynamiska hörlurar, som bara behöver 2–5 volt. SRM-D10 ger 100 volt på utgången, men kan ge 200 volt i korta intervaller. Det är blygsamt om du planerar att ta med dig dina Stax SR-009s när du är på resande fot. Men det bör vara mer än tillräckligt för att driva ett par öronproppar som SR-03 MKII.

När Stax fyllde 80 år 2018 firade de med särskilda specialutgåvor i begränsad upplaga av SR-L300 och SRM-353, båda i svart färg och med en guldplakett. Och även en svart utgåva av toppmodellen SR-009s.

Stax 85 SR-oo3 mkii-enhanced
Stax SR-oo3 MKII. Foto: Stax

Stax 85 år

De gör inte så mycket väsen av sig på sin 85-årsdag, eftersom både SR-003 MKII och SRM-D10 är av den vanliga typen. Det som gör dem speciella är att de är förpackade tillsammans och levereras med en tröja och en pin. Det är dessa som gör systemet (lite) speciellt.

Stax har också skapat en 85-årsjubileums e-bok för detta tillfälle, som är gratis att läsa för alla. Du kan ladda ner den här.

Stax 85 SRM-D10-enhanced
Stax SRM-D10. Foto: Stax

Stax SR-003 MKII og SRM-D10: Pris och tillgänglighet

Priset för jubileumspaketet är 1140 dollar, vilket motsvarar cirka 12 000 kronor, plus eventuella skatter. Du behöver en adress i USA eller Kanada för att beställa jubileumspaketet direkt från Stax webbplats. I annat fall kan du kontakta din återförsäljare. Skandinavisk distributör är Audio Concept.

Läs även:

Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Läs hela testet

Stax SR-L700

Högtalare för öronen

Du har inte hört hörlurar förrän du hört Stax.

Läs hela testet

Stax SRS-4170

Elektrofantastiskt

Att kalla Stax SRS-4170 för High End vore en underdrift. Detta är en av världens bästa hörlurar.

Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Head-fi: Kolla in de här hörlurarna!

Nya produkter - och nya rykten - från Creative

Hörlurar revolutionerar sättet du lyssnar på

Så går det till på insidan av Sennheiser

Sonos hade ett ess i rockärmen

Med ett kilopris som saffran

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Kolla in dessa hörlurarna från Focal

Så här ser Sonos första hörlurar ut

Din egen personliga hemmabioupplevelse

Rulla till toppen