Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Sony MDR-MV1: För tekniker som ska ratta rumsligt ljud

Med MDR-MV1 vill Sony ge musikskapare ett bättre verktyg för att arbeta med rumsligt 360-ljud. Men de öppna hörlurarna ska även fungera bra för stereo, och vi hoppas att de också är bra för ren njutning.

Av / 2023-04-11 - 15:00
Sony MDR-MV1: För tekniker som ska ratta rumsligt ljud

Sony MDR-MV1 är ett par referenslurar för professionella musikskapare, med tonvikt på dem som arbetar med så kallat rumsligt ljud, eller spatial audio. Sony kallar sitt format 360 Reality Audio, men även Dolby Atmos och andra format finns för hörlurar, och vi tror nog att MDR-MV1 är agnostisk till format.

Sony MDR-MV1 beauty
Foto: Sony

Det är inget magiskt med MDR-MV1, som trots allt är ett par ganska vanliga stereohörlurar. Det faktum att de är gjorda för att mixa 360-ljud har att göra med att de uppfyller ett antal kriterier.

Varför just dessa hörlurar fungerar bättre än andra för ändamålet ska ha att göra med deras förmåga att återge en bred ljudbild. Detta är återigen tack vare deras öppna konstruktion. Vilket trots allt är mer regel än undantag för hörlurar i den dyrare änden.

”Med ökningen av rumsligt ljud och strömningstjänster för högkvalitativ musik ser vi ett behov av hörlurar som kan anpassa sig till och berika alla dessa behov inom rumsligt ljud”, säger James Leach, chef för Connected Content Acquisition på Sony Europe.

Sonys djupa ljudarv visas upp med MDR-MV1, ett flexibelt och elegant nytt alternativ för hem- eller studiobruk. Hörlurarna prioriterar komfort, visar upp Sonys hantverk och ger långvarig hållbarhet, samtidigt som användarna får möjlighet att återge ljud exakt som artisten avsåg att de skulle låta.

Detta enligt pressmeddelandet.

Sony MDR-MV1 lifestyle
Tekniker som jobbar med rumsligt ljud kan nu förverkliga sina drömmar med Sony MDR-MV1. Foto: Sony

Ljudegenskaper

MDR-MV1 ska vara särskilt lämpade för att exakt återge ljudobjektens position i ett 360-graders rum, och själva ljudåtergivningen lovas vara av hög upplösning, med nyanserna intakta. Det angivna frekvensområdet är mycket brett, från 5 Hz till 80 kHz. Detta ska göra det lättare för proffs att pricka in placering och rumslighet i ljudbilden, och även den minsta förändringen i ljudet ska vara hörbar. Viktigt när ett proffs ska placera objekt i en 360 graders ljudbild, men också när man ställer in EQ på det hela.

Dessa egenskaper bör naturligtvis också gynna musikälskare, så vi skulle tro att vanliga hifi-entusiaster också kommer att uppskatta dessa lurar.

Den öppna konstruktionen minimerar reflekterade ljud inuti kåporna och eliminerar i hög grad akustiska resonanser jämfört med slutna hörlurar. Som till exempel Sonys galna MDR-Z1R.

Sony-MDR-MV1-cable-2 Sony-MDR-MV1-cable Sony-MDR-MV1-cable-adaptor
<
>
En liten 3,5 mm adapter medföljer. Foto: Sony

Komfort

Vi är också lovade komfort av högsta klass, med ventilerade öronkuddar och en låg vikt på endast 223 gram utan kabel. Impedansen på 24 ohm i kombination med en känslighet på 100 dB (1 mW) bör göra dem till en helt genomsnittlig belastning för en hörlursförstärkare. De kan också ta stryk, med hela 1500 mW från förstärkaren.

Kabeln är löstagbar och utbytbar, för längre total hållbarhet, men också om du vill ha en annan längd – eller till exempel en balanserad typ. Kontakten i änden är av stor 6,3 mm typ, men det följer med en kort 3,5 mm adapterkabel.

Sony MDR-MV1 turned
Foto: Sony

Sony MDR-MV1: Pris och tillgänglighet

De öppna Sony MDR-MV1-hörlurarna kommer att finnas tillgängliga före slutet av månaden, och priset ser ut att hamna på cirka 5 000 kronor, kanske lite mer. Hur som helst blir det långt under Sonys stängda flaggskeppslurar.

Mer info: pro.sony/press

Läs också:

Sony MDR-Z1R

Den extrema medelvägen

Det här är de dyraste slutna hörlurarna vi har haft den stora äran att få testa. Och de klart bästa. MDR-Z1R är härligt vansinne av högsta klass.

Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi är bäst - säger Huawei

Oerhört bra batteritid för priset!

Jabras bästa proppar blir ännu bättre

Head-fi: Kolla in de här hörlurarna!

Nya produkter - och nya rykten - från Creative

Hörlurar revolutionerar sättet du lyssnar på

Så går det till på insidan av Sennheiser

Sonos hade ett ess i rockärmen

Med ett kilopris som saffran

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Rulla till toppen