Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Seriös men billig hörlursförstärkare från Schiit

Jotunheim 2 är moduluppbyggd, man kan välja digital ingång eller skivspelaringång.

Av / 2020-12-23 - 08:25
Seriös men billig hörlursförstärkare från Schiit

Schiit Audio har uppgraderat sin modulära hörlursförstärkare Jotunheim. Precis som föregångare kan man välja själv om den ska vara rent analog eller ha digitala ingångar. Eller skivspelaringång, om man vill. Vilken version man än väljer så fungerar den även som förförstärkare i ett hifi-system, med helbalanserade utgångar. Man avgör själv om förförstärkarutgången ska vara aktiverad eller inte.

En komplett desktop-lösning, med andra ord. Komplettera bara med ett par högtalare – eller passiva högtalare och en effektförstärkare.

Läs också Turbo till hörlurarna Om du inte är helt nöjd med ljudet i dina lurar så kan det hända att du behöver en bättre förstärkare.

På den digitala sidan kan man välja mellan Schiits egen Multibit DAC med egenutvecklade filter eller den säkra AKM AK4490. Väljer man skivspelaringång i stället så klarar den MM-pickuper med 42 dB förstärkning.

Schiit Jotenheim 2 rear 1920-gigapixel-width-3840px
Schiit Jotunheim 2 har balanserade in- och utgångar. Dessutom kan du välja digitalingång eller skivspelaringång. Foto: Shiit Audio

Jotunheim 2 har diskreta kretsar

Det nya jämfört med föregångaren är dock Schiits diskreta Nexus-förförstärkarsteg, som tidigare bara har funnits i dyrare modeller, samt ett nytt utgångssteg som heter Continuity S. Det garanterar ett konstant förhållande mellan in- och utsignaler (”transkonduktans”), oavsett ljudnivå. S-versionen är en vidareutveckling av det ursprungliga Continuity-steget.

”Vi kallar Schiit Jotunheim 2 för ’den bästa 2400-dollarsförstärkaren som du kan köpa för 400 dollar’”, säger Jason Stoddard, en av Schiits grundare, i ett pressmeddelande.

Schiit Jotunheim 2 i svart. Foto: Schiit Audio
Schiit Jotunheim 2 i svart. Foto: Schiit Audio

Shiit Audio lovar att Jotunheim 2 är bättre än sin föregångare på alla sätt och att den både har mer kraft för tungdrivna hörlurar och lägre brusnivåer för känsliga öronproppar.

Schiit betonar dock att förbättringarna i Jotunheim 2 inte främst handlar om mätningar – och att den billigare modellen Magnius faktiskt ger bättre mätresultat. Men medan Magnius har IC-baserade op-ampar, precis som nästan alla billiga hörlursförstärkare, har Jotunheim 2 diskreta kretsar. Som inte ger lika bra mätresultat men som Schiit försäkrar låter bättre.

schiit jotunheim 2 with headphones 1920-gigapixel-width-3840px
Schiit Jotunheim 2 med Dan Clark-hörlurar. Foto: Schiit Audio

Priserna är desamma som för föregångaren:

  • Schiit Jotunheim 2 utan extra moduler: 400 dollar
  • Schiit Jotunheim 2 med MM-RIAA (phono): 500 dollar
  • Schiit Jotunheim 2 med AK4490 DAC: 500 dollar
  • Schiit Jotunheim 2 med Multibit DAC: 600 dollar

Mer info: schiit.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Med ett kilopris som saffran

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Kolla in dessa hörlurarna från Focal

Så här ser Sonos första hörlurar ut

Din egen personliga hemmabioupplevelse

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Rulla till toppen