Seriös men billig hörlursförstärkare från Schiit

Jotunheim 2 är moduluppbyggd, man kan välja digital ingång eller skivspelaringång.
Annons
Annons
forfatter

Schiit Audio har uppgraderat sin modulära hörlursförstärkare Jotunheim. Precis som föregångare kan man välja själv om den ska vara rent analog eller ha digitala ingångar. Eller skivspelaringång, om man vill. Vilken version man än väljer så fungerar den även som förförstärkare i ett hifi-system, med helbalanserade utgångar. Man avgör själv om förförstärkarutgången ska vara aktiverad eller inte.

En komplett desktop-lösning, med andra ord. Komplettera bara med ett par högtalare – eller passiva högtalare och en effektförstärkare.

Läs också
Turbo till hörlurarna Om du inte är helt nöjd med ljudet i dina lurar så kan det hända att du behöver en bättre förstärkare.

På den digitala sidan kan man välja mellan Schiits egen Multibit DAC med egenutvecklade filter eller den säkra AKM AK4490. Väljer man skivspelaringång i stället så klarar den MM-pickuper med 42 dB förstärkning.

Schiit Jotenheim 2 rear 1920-gigapixel-width-3840px
Schiit Jotunheim 2 har balanserade in- och utgångar. Dessutom kan du välja digitalingång eller skivspelaringång. Foto: Shiit Audio

Jotunheim 2 har diskreta kretsar

Det nya jämfört med föregångaren är dock Schiits diskreta Nexus-förförstärkarsteg, som tidigare bara har funnits i dyrare modeller, samt ett nytt utgångssteg som heter Continuity S. Det garanterar ett konstant förhållande mellan in- och utsignaler (”transkonduktans”), oavsett ljudnivå. S-versionen är en vidareutveckling av det ursprungliga Continuity-steget.

”Vi kallar Schiit Jotunheim 2 för ’den bästa 2400-dollarsförstärkaren som du kan köpa för 400 dollar’”, säger Jason Stoddard, en av Schiits grundare, i ett pressmeddelande.

Annons
Schiit Jotunheim 2 i svart. Foto: Schiit Audio
Schiit Jotunheim 2 i svart. Foto: Schiit Audio

Shiit Audio lovar att Jotunheim 2 är bättre än sin föregångare på alla sätt och att den både har mer kraft för tungdrivna hörlurar och lägre brusnivåer för känsliga öronproppar.

Schiit betonar dock att förbättringarna i Jotunheim 2 inte främst handlar om mätningar – och att den billigare modellen Magnius faktiskt ger bättre mätresultat. Men medan Magnius har IC-baserade op-ampar, precis som nästan alla billiga hörlursförstärkare, har Jotunheim 2 diskreta kretsar. Som inte ger lika bra mätresultat men som Schiit försäkrar låter bättre.

schiit jotunheim 2 with headphones 1920-gigapixel-width-3840px
Schiit Jotunheim 2 med Dan Clark-hörlurar. Foto: Schiit Audio

Priserna är desamma som för föregångaren:

  • Schiit Jotunheim 2 utan extra moduler: 400 dollar
  • Schiit Jotunheim 2 med MM-RIAA (phono): 500 dollar
  • Schiit Jotunheim 2 med AK4490 DAC: 500 dollar
  • Schiit Jotunheim 2 med Multibit DAC: 600 dollar

Mer info: schiit.com

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Inget fastfasbatteri, men ändå en viktig modell.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
Inget fastfasbatteri, men ändå en viktig modell.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR.
Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.