Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

JBL satsar på premiumlurar

Av / 2013-11-25 - 19:25
JBL satsar på premiumlurar

För ett drygt år sedan beslöt sig JBL:s ingenjörer att ta en närmare titt på vad som får en hörlur att låta ”bra”. Till deras förvåning hade det knappt gjorts någon forskning på området, till skillnad från högtalare. Där är sambandet mellan mätningarna och hur folk uppfattar ljudet ganska klart.

JBL science

Alltså har man tillbringat det senaste året med att göra blindtester med både proffs och amatörer och en mängd hörlurar som antingen anses låta bra eller som säljer väldigt bra. En av sakerna man ville få klart för sig var om myten att ”kidsen idag” fått sin smak förstörd av MP3-musik och kassa lurar var sann. Intressant nog så spelade det ingen roll hur gamla försökspersonerna var, hur vana de var vid ”hifi-ljud” eller varifrån de kom. Alla föredrog det neutrala ljud man eftersträvat i labbet framför de mest prisbelönade lurarna på marknaden och de bäst säljande.

JBL Synchros S700_Onyx Black web

Därefter satte man igång att konstruera lurar som hade just den neutrala ljudprofil som testpersonerna tyckte lät bäst. Resultatet är Synchros-serien där S700 är toppmodellen. Den är gjord för att inte låta som hörlurar utan som om man lyssnade på ett par bra högtalare. Stilen påminner om JBL:s studiolurar och materialvalen är exklusiva. Men ändå är den gjord för modernt användande, den har en iOS-kompatibel kontroll på sladden och är så lättdrivna att de funkar med mobiltelefoner. Dessutom har de en signalprocessor som ger ett mer öppet liveljud, om man så önskar, kallat LiveStage.

SAMSUNG CSC
En mycket bisarr konsertupplevelse…

För att bevisa att det fungerar så bjöd JBL in oss till ett intressant experiment. Man satte det kanadensiska bandet Jonas & the Massive Attraction på scenen, men hela publiken lyssnade till framträdandet i Synchros S700 lurar. Man kunde ta av sig dem och jämföra eller slå på och av signalbehandlingen. DSP-ljudet var bättre än mycket annat liknande, men lät fortfarande lite behandlat och vasst. Men utan någon behandling så lät de faktiskt förbaskat likt liveframträdandet. Imponerande.

JBL Synchros S700 kostar ca 3 100 kronor. Övriga produkter i serien går från in-ear lurarna Synchros S100 (700 kr) och S200, till over-ear lurarna S300 (1 750 kr) och S500.

www.jbl.com

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

De här går i 100 timmar

Creatives senaste har ett partytrick

Öppna öronproppar från Beyerdynamic

Det pirrar i magen efter de här

Vi är bäst - säger Huawei

Oerhört bra batteritid för priset!

Jabras bästa proppar blir ännu bättre

Head-fi: Kolla in de här hörlurarna!

Nya produkter - och nya rykten - från Creative

Hörlurar revolutionerar sättet du lyssnar på

Så går det till på insidan av Sennheiser

Sonos hade ett ess i rockärmen

Rulla till toppen