Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

iFi iCan Phantom: hörlurs-förstärkaren vi har drömt om

Har du planar, dynamiska eller elektrostatiska hörlurar? iFi iCan Phantom är den enda förstärkaren du behöver.

Av / 2023-05-30 - 13:31
iFi iCan Phantom: hörlurs-förstärkaren vi har drömt om

 

iFi:s senaste hörlursflaggskepp iCan Phantom är ett riktigt Kinderägg. Och då pratar vi inte om digitala ingångar eller strömning. Den har inget sådant. Nej, det här är en helt analog affär.

När vi pratar om den här förstärkarens många talanger handlar det i stället om vad den kan driva. För den här bryr sig inte om du har öronsnäckor eller stora klockor. Oavsett om de är planmagnetiska eller vanliga dynamiska, 16 eller 600 ohm. Men det som gör den riktigt speciell är att den också kan driva elektrostatiska hörlurar! Så om du har ett par Stax-lurar liggande kan denna driva dem med en spänning på upp till 640 volt!

iFi-iCan-Phantom_0117- enhanced
Foto: iFi audio

”SD-kort”

För att inte av misstag välja fel spänning för elektrostatiska hörlurar kan detta inte snabbt väljas med en omkopplare. Istället följer det mer flera kort som ser ut som SD-kort, vart och ett med sin egen spänning. Detta kort sätts in i hörlursförstärkaren och är därmed det som kommer ut genom DIN-kontakten på framsidan.

Läs också Jösses, vilken kraft! Bursons starkaste hörlursförstärkare är förbaskat bra, den har all kraft du kan drömma om. Och subwooferutgång!

Rör och transistor

Förstärkaren försöker också förföra både transistor- och röranhängarna. Man kan välja med en strömbrytare vad man vill. Ofta kan man upptäcka att man kommer att växla beroende på musikgenre, olika hörlurar och kanske till och med dagsform.

iFi hävdar att transistorkretsen är bäst på rytm och hastighet, medan rörkretsen låter mer ”flytande”. Väljer man dessutom Tube+ får man ännu mer värme. Vi antar att det sker genom att bland annat öka utgångsimpedansen, vilket tenderar att dra ner diskanten något.

iFi iCan Phantom - enhanced
En av kretsarna har rör. Foto: iFi Audio

Balanserad

Dessutom hävdar iFi renare ljud genom äkta balanserad kretsdesign. Kanalerna är alla uppdelade i två, där de två är perfekta motsatser till varandra. När den ena kanalmotsatsen sedan vänds igen i slutet kommer signalen återigen att vara i fas, men allt brus som har plockats upp längs vägen kommer istället att vara i motfas med sig själv – och släckas ut.

Denna design kräver fyra helt separata förstärkarkretsar, vilket är en komplex lösning. Men om det görs rätt får man mycket bättre ljud, enligt iFi.

iCAN-PHANTOM-Connection-Guide-rear-web-enhanced iCAN-PHANTOM-Connection-Guide-front-web-enhanced
<
>
Massor av ingångar och utgångar här. Foto: iFi Audio

Massor av olika pluggar

För att driva dina hörlurar är iCan Phantom utrustad med flera olika utgångar: 4-stifts balanserad XLR, 3-stifts balanserad XLR (L/R), balanserad 4,4 mm, 6,3 mm positiv fas, 6,3 mm inverterad fas och standard 3,5 mm. Och dessutom två DIN-utgångar för elektrostatiska hörlurar: en vanlig med förvald bias och en avsedd för proffs som bättre kan justera bias själva.

Läs också Kanske världens bästa – och kostar därefter Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Den har också olika ingångsnivåer (gain): 0, 9 och 18 dB, för hörlurar med olika känslighet. Det finns också en IEMatch-funktion som sänker ingångsnivån när man ansluter ett par öronproppar med hög känslighet.

Man kan också välja XBass-funktionen som ökar basen, vilket ofta är populärt när man lyssnar med låga volymnivåer, samt XSpace som med hjälp av överhörning (crosstalk) och fas ska ge bredare, djupare stereoljud.

iFi_iCAN-Phantom_photo-12_1- enhanced
Nej, det här är inte två förstärkare ovanpå varandra, utan hur produkten faktiskt ser ut. Foto: iFi Audio

Vi måste prata om utseendet

En sak som slår undertecknad, förutom hur häftig denna förstärkare verkar och hur mycket jag vill testa den, är det ganska udda utseendet. Det ser ut som två produkter ovanpå varandra. Ovanpå sitter ett mycket fint kabinett i vad som ser ut som borstad aluminium. Med en läcker volymratt som täcker nästan hela höjden. Under sitter sektionen med ingångar och utgångar. Den här, som är svart, ser mycket mer generisk och industriell ut, vilket ger ett mycket schizofrent utseende till hela produkten.

Låt oss hoppas att den ser mindre konstig ut i verkligheten.

Foto: iFi audio

iFi iCan Phantom: Pris och tillgänglighet

Den formidabla hörlursförstärkaren kan beställas nu, med leverans förväntad under juni. Priset är satt till 3749 euro, vilket vi skulle tro kan bli ungefär 45 000 kronor här.

Mer info: ifi-audio.com

Läs också Audezes dyraste är bland de bästa vi har hört. LCD-5 är mindre och mycket lättare än några andra hörlurar i serien. Men ljudet, alltså!
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Öronproppar för tuff användning

De här går i 100 timmar

Creatives senaste har ett partytrick

Öppna öronproppar från Beyerdynamic

Det pirrar i magen efter de här

Vi är bäst - säger Huawei

Oerhört bra batteritid för priset!

Jabras bästa proppar blir ännu bättre

Head-fi: Kolla in de här hörlurarna!

Nya produkter - och nya rykten - från Creative

Hörlurar revolutionerar sättet du lyssnar på

Så går det till på insidan av Sennheiser

Rulla till toppen