Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

iFi Diablo X är världens första xMEMS-förstärkare

Den batteridrivna iFi Diablo X är den första DAC/hörlursförstärkaren byggd för piezoelektriska xMEMS-hörlurar.

Skrivet av / 2023-09-02 - 08:00
iFi Diablo X är världens första xMEMS-förstärkare

Vi har haft hörlurar sedan det elektriska ljudets barndom. Och även om mycket har hänt under de drygt 140 år som har gått, har antalet revolutioner varit begränsat.

Brittiska iFi Audio hävdar ändå att vi här har att göra med en verklig teknisk revolution. Det handlar dels om xMEMS-hörlurstekniken, dels om iFi Audio Diablo X, som är den första DAC/hörlursförstärkaren speciellt konstruerad för att driva de nya hörlurarna.

Diablo X är en DAC/förstärkare som kan användas såväl hemma vid musikanläggningen eller datorn som tas med som ett bärbart ljudsystem.

Vad är xMEMS?

XMEMS är en ny teknologi för hörlurar baserad på en piezoelektrisk princip. Vi har redan sett XMEMS-principen användas i superkompakta mikrofoner i till exempel mobiltelefoner och headsets, men nu kan du även få in-ear-hörlurar med samma teknologi.

XMEMS öronproppar ska vara blixtsnabba och detaljerade, men de kräver bland annat högre spänning än vanliga hörlurar. Ifi har arbetat nära xMEMs i utvecklingen av Diablo X, och är först med att stödja xMEMS i en hörlursförstärkare.

iDSD-Diablo-X-5 iDSD-Diablo-X-15
<
>
Förstärkaren kan drivas via USB-C, men har ett inbyggt batteri för portabel användning. (Foto: iFi Audio)

Diablo-X kan givetvis även användas med konventionella öronproppar eller hörlurar. Och som den tidigare Diablo använder Diablo X två Burr-Brown DAC-kretsar och ett 16-core XMOS-chip för att bearbeta signalen från USB- och S/PDIF-ingångarna.

Diablo-X kan hantera upp till PCM 768, DSD 512, 2xDXD och har full MQA-avkodning. Både PCM och DSD hålls ”bit-perfect” utan intern konvertering.

Förstärkare på 4 Watt!

Förutom xMEMS kan Diablo X också enkelt driva alla typer av dynamiska hörlurar. Beroende på typ av hörlurar kan Diablo X leverera en effekt på upp till 4 100 mW via den balanserade 4.4 mm-utgången.

IFi Audio Diablo X kostar €1099 vilket motsvarar ungefär 14 000 SEK.

Mer info: iFi Audio.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Förbättrad premiummodell från Bowers & Wilkins

De bästa hörlurarna blir sandfärgade

Bose Quiet Comfort Ultra: Nya flaggskeppet från Bose

Devialet Gemini II kan något som andra öronproppar inte kan

Svinbilliga öronproppar med brusreducering

Shure Aonic 50 får spatial audio

Rulla till toppen