Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Hörlurar som kostar fläsk

Vad är det egentligen som gör att de bästa är så dyra?

Av / 2016-05-11 - 10:59
Hörlurar som kostar fläsk

Det är med hörlurar som med allt annat här i världen: de bästa kostar fläsk. Men vad är det egentligen som gör att de är så mycket dyrare?

Men vad är egentligen dyrt när man snackar hörlurar? Somliga tycker att öronpropparna som ingår när man köper en ny mobil är mer än bra nog och vill inte lägga mer pengar på något bättre. Andra köper upp sig till ett par bättre öronsnäckor för ett par hundralappar, medan andra tar steget upp till en större on-ear-lur. Många av dem tycker också att det är vansinne att lägga mer än en tusenlapp. Det tycker inte vi.

I majnumret av Ljud & Bild kan du läsa vårt test av tio hörlurar för 2 000–3 000 kronor. De bästa av dem är så bra att man nästan inte tror att det kan bli så mycket bättre. Och det är inte konstigt att de låter fantastiskt, de kostar ju dubbelt så mycket som de mest populära lurarna på marknaden. På både prisjakt.nu och Amazon är Audio Technica ATH-M50x de mest populära av de lite större hörlurarna – om man bortser från de trådlösa och de med aktiv brusreducering. Och för 1 500 kronor är ATH-M50x verkligen makalösa. Men det är ändå ingen tvekan om att man får ännu bättre ljud om man dubblar priset och går upp till modeller som Sennheiser Momentum M2 och Beyerdynamic T70p.

Ett snäpp upp
I skrivande stund håller vi på med ett annat breddtest av hörlurar. Den här gången i prisklassen kring 5 000 kronor. Med kandidater som HiFiMan HE-400i, Sonus faber PrymaShure SRH-1540 och Beyerdynamic T90 – för att bara nämna några – är allt upplagt för ännu mer fantastiska upplevelser.

Dyrare hörlurar har högre kvalitet på högtalarelementen. Här är elementet i Beyerdynamic T1, som har en magnetstyrka på mer än 1 Tesla. Foto: Beyerdynamic.
Dyrare hörlurar har högre kvalitet på högtalarelementen. Här är elementet i Beyerdynamic T1, som har en magnetstyrka på mer än 1 Tesla. Foto: Beyerdynamic.

Men hur mycket bättre kan det bli, egentligen? När man passerar 3 000 kronor är varje förbättring ganska så kostsam. När man närmar sig 5 000 är både byggkvaliteten och komforten ofta ännu bättre. Mer aluminium, mer känsla för detaljer i slipningen. Öronkuddarna är ännu skönare att ha på mot öronen längre stunder. Tillverkarna har ägnat mer tid och resurser åt att välja ut kvalitetskomponenter med låga toleranser, så att det är liten eller ingen mätbar skillnad mellan två likadana komponenter i signalvägen.

Man kan naturligtvis gå upp ännu mer i pris. Världens dyraste hörlurar som går att köpa heter Sennheiser Orpheus och kostar en halvmiljon! Då handlar det om elektrostatiska högtalarelement, inbyggd digitalomvandlare av högsta klass och en förstärkare med chassi av marmor. Sammanlagt 6 000 komponenter, alla hopsatta för hand. Även om Orpheus naturligtvis är en gimmick så är det lätt att inse varför den kostar som den gör.

Världens dyraste hörlurar heter Sennheiser Orpheus och kostar en halv miljon kronor. Foto: Sennheiser.
Världens dyraste hörlurar heter Sennheiser Orpheus och kostar en halv miljon kronor. Foto: Sennheiser.

Ljudkvalitet
Allra viktigast är naturligtvis att en dyr hörlur låter ännu bättre, tack vare bättre högtalarelement med kraftigare magneter. I de högre prisklasserna har en del tillverkare också experimenterat med mer exotiska material, till exempel HiFiMans platta magnetostatiska element. Många anser att hörlurar för 5 000 kronor kan mäta sig med ljudet från högtalare för 50 000 kronor, eftersom man eliminerar rummets påverkan. Och som bekant påverkar rummet ljudet mer än någon komponent i signalvägen.

Man kan naturligtvis hitta ett par hörlurar för 2 000 kronor som man gillar bättre än andra som kostar 5 000. Men rent objektivt (även om det finns undantag) bör förvrängningen vara lägre och transientresponsen snabbare i de dyrare lurarna. Och basåtergivningen känns luftigare och renare tack vare låg förvrängning. Detta hörs oavsett musikstil, så förhoppningsvis går det att upptäcka detaljer man inte har hört förut – i en större ljudbild.

Som lyssnare ska du däremot inte behöva sitta och lyssna efter bestämda saker. Sätt på dig lurarna och musik du gillar, så märker du snabbt vad bättre ljud kan göra för känslan.

Ljudkvalitet handlar mycket om personlig smak.
Ljudkvalitet handlar mycket om personlig smak.

Smak
Men även i den här prisklassen måste man ta hänsyn till personliga preferenser. En del gillar saftig bas som trycker till ordentligt, andra tycker luftiga övertoner är viktigare. En ljudtekniker vill kanske ha ett tydligare mellanregister för att bättre kunna avgöra vad som händer under mixningen, och en musikälskare föredrar en mer tillbakadragen och lugn ljudbild. Med andra ord är det inte bara att lägga upp fem tusenlappar på disken och räkna med att få guldljudet man alltid har önskat sig.

När vi testar hörlurar i 5 000-kronorsklassen har vi inte brytt oss om hur mobilvänliga de är. Foto: iStock
När vi testar hörlurar i 5 000-kronorsklassen har vi inte brytt oss om hur mobilvänliga de är. Foto: iStock

Mobiltelefon?
I vårt förra stora test var det viktigt att hörlurarna skulle fungera ihop med mobiltelefoner och annan bärbar utrustning, så vi tog bara med slutna hörlurar med en impedans under 50 ohm. Så har vi inte resonerat den här gången. Vi vill helt enkelt ta reda på hur bra ljud man kan få för mellan 4 000 och 6 000 kronor, oberoende av vad de ska användas till. Det betyder att några av dem kan drivas av en mobiltelefon medan andra behöver en hörlursförstärkare. Av samma anledning är kablarna olika långa, eftersom de som är gjorda för bärbart bruk har kortare kabel.

Gemensamt för dem alla är att de alltid låter bäst med en hörlursförstärkare och vi skulle inte rekommendera att lägga så mycket pengar på ett par hörlurar om du bara ska lyssna på musik med mobilen.

I förra testet var alla hörlurarna slutna, för att ljudet inte skulle läcka ut för mycket på tåget eller bussen. I det här testet har vi med både slutna och öppna modeller, det är bara ljudkvaliteten som spelar roll.

11 lurar
Här är startfältet till vårt stora test i augustinumret:

Öppna:
Onkyo A800 (32 ohm)
Beyerdynamic T90 (250 ohm)
HiFiMAN HE-400i (35 ohm)
Fostex TH500RP (48 ohm)
Audioquest Nighthawk (25 ohm, halvöppen)

Slutna:
Shure SRH-1540 (46 ohm)
Sennheiser HD 630VB (23 ohm)
Sony MDR-Z7 (70 ohm)
Oppo PM-3 (26 ohm)
Audio-Technica ATH-A1000Z (44 ohm)
Sonus faber Pryma (32 ohm)

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Lycka till med att köpa dessa

De bästa öronproppaena får en efterträdare

Skullcandy: GROM-ljud för små barns öron

Ännu bättre Accentum från Sennheiser

Förstärkare från HiFiMAN

Beyerdynamic firar 100 år med specialutgåva

Använd solen som kraftkälla

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen