Search
Generic filters

Highend-huvudhögtalare från Focal

Focal släpper spännande hörlurar i highend-klassen, inklusive en ny Utopia-modell!

Hörlurar är den hetaste och absolut bäst säljande produkten i hifi-branschen just nu. Så det är inte så konstigt att en resursstark högtalarspecialist som Focal vill ha en bit av kakan!

Den franska tillverkaren har haft flera modeller som vi varit mycket nöjda med, men idag avslöjade de nyheter av en helt annan kaliber.

Läs också: Hörlurar som kostar fläsk – Vad är det egentligen som gör att de bästa är så dyra?

Fabriqué en France
En sak som kännetecknar Focal som högtalarmärke är att de tillverkar nästan allting själva, inklusive högtalarelementen som ofta är gjorda av exotiska material. Den nära dialogen mellan design, utveckling och produktion har resulterat i highend-högtalarserier som Sopra och Utopia, och det är uppenbart att Focal har velat utnyttja den här expertisen för ”huvudhögtalare” också.

(Foto: Focal
(Foto: Focal

Focal har helt enkelt ambitionen att bli ett referensmärke inom highend-hörlurar, och för att lyckas med det satsar de stenhårt. I dag meddelade de att de påbörjat en ny produktionslinje i fabriken i St. Etienne, plus att det kommer tre intressanta produktnyheter: Listen, Elear och Utopia.

Focal Listen

Focal Listen (Foto: Focal)
Focal Listen (Foto: Focal)

Den första modellen i Focals nya sortiment heter Listen och verkar vara ett naturligt steg upp från Spirit One S som vi har testat tidigare. Nykomlingen har 40 millimeters element av mylar och titan, och är liksom sin föregångare en hopfällbar hörlur med slutna kåpor som är gjord för att vara bärbar och smidig att ha med på resa. Både öronkåpor och bygeln har gott om stoppning och sladden har multitouch-fjärrkontroll.

Focal Elear och Utopia

Focal Elear (Foto: Focal)
Focal Elear (Foto: Focal)

De andra modellerna heter Elear och Utopia, och det är nu det börjar bli riktigt intressant för ”head-fi”-frälsta. Det handlar om två hörlurar som bygger på en helt ny konstruktion, där Focal har forskat om exakt hur ljudet fortplantar sig så nära öronen, och inte minst vad som är avgörande för ljudkvaliteten. Resultatet är ett par mycket speciella element som inte använts i hörlurar förut.

Focal Utopia. (Foto: Focal)

Både Elear och Utopia är öppna konstruktioner och har helt nyutvecklade, ”M-formade” högtalarelement med gummiupphängning. Membranet, upphängningen och talspolen är utformade för att vara lätta som möjligt, samtidigt som de bibehåller en linjär rörelse. Så länge detta görs på rätt sätt behövs det ingen filtrering för att få rätt frekvensrespons. Focal betonar också den öppna konstruktionen som gör att elementen kan spela fritt helt utan kompression. Resultatet är ett så rent ljud som möjligt i hörselgången.

Focal Utopia. (Foto: Focal)
Focal Utopia. (Foto: Focal)

Elear och Utopia har många likheter. Den största skillnaden är materialen, som är mer extrema i Utopia. Elear har ett membran av magnesium medan Utopias är av ultralätt (och ultradyr) beryllium, precis som elementen i Focals mest exklusiva högtalare. Utopia har också en lyxigare design i kolfiber och perforerat skinn. Skulle bara fattas annat!

Focal tycks inte ha snålat på komforten heller: öronkåporna siter på en bygel med konstant krökning som (tillsammans med skinn och stoppning) ska se till att sprida trycket jämnt över huvudet på samma gång som de omsluter örat optimalt.

Den stora frågan är naturligtvis när de kommer och vad de kostar? Enligt uppgift ska de dyka upp i Sverige i mitten av juli och kostar då som följer:

Focal Listen: 2 000 kr
Fokal Elear: 11 000 kr
Focal Utopia: 42 000 kr

Läs också: Test av 10 slutna hörlurar

3 kommentarer

Lämna ett svar

  Läs också

  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.
  SteelSeries Arctis 9 är ett trådlöst headset med surroundljud som fungerar till både PC och PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video, ännu bättre videostabilisering – och äntligen en selfieskärm.
  Kompakt highend med gott om muskler.
  En närmare titt på både utsidan och insidan av Microsofts nya spelkonsoler.
  30 oktober släpper Disney+ den andra säsongen av serien The Mandalorian.
  En kompaktare och billigare modell av Sony Xperia 1 II. Med nästan samma specifikationer.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering

  HiFiMAN HE-1000se

  Riktpris: 40000 kr Det är ren galenskap - men oj så härlig!

  Timekettle M2

  Riktpris: 1200 kr Din egen tolk rätt i örat
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.