TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Highend-hörlurar från T+A

T+A Solitaire P-SE är lite billigare än den ursprungliga Solitaire P, men fortfarande highend rakt igenom!

forfatter
Publicerad 2020-12-21 - 14:12

Den tyska hifi-tillverkaren T+A lanserade sin allra första hörlursmodell i januari 2020. Den hette Solitaire P och var ett par planmagnetiska hörlurar för nästan 60 000 kronor!

Planmagnetiska hörlurar är inte vanliga dynamiska hörlurar, inte heller är de elektrostatiska. I stället är de ett slags mellanting av de två principerna. Liksom elektrostater har planmagneter ett tunt ark vibrerande plastfilm som hänger mellan två metallplattor. Skillnaden är att medan elektrostater skickar ström genom dessa så har planmagneter två motställda magneter i motfas.

Fördelen mot elektrostater är att de inte kräver extern ström och kan därmed fungera med en vanlig hörlursförstärkare

TA solitaire p-se planar driver
T+A Solitaire P-SE har planmagnetiska element. Foto: T+A.

En förenklad Solitaire P

Den nya hörluren Solitaire P-SE är byggd efter samma recept som originalet, men i stället för att använda delar som är frästa ur stora aluminiumblock har SE-versionen landat på syntetiska material. Detta håller produktionskostnaderna nere och minskar vikten. Det senare är extra praktiskt med tanke på att den ursprungliga Solitaire P väger 530 gram utan kabel!

Högtalarelementen är också nya. De heter TPM 2500 och är baserade på Solitaire P:s dyrare TPM 3100-element. Bland annat med en speciell magnetkonstruktion där magnetfältet är mycket jämnt fördelat så att man kan hålla nere antalet magnetiska komponenter. Och på så sätt både spara vikt och höja effektiviteten. Skillnaden är ett nytt membran och en ny filterkonstruktion, som är något enklare i Solitaire P-SE.

Handgjorda

Varje hörlur byggs för hand i Herford, Tyskland, och finns bara i svart färg.

Priset på T+A Solitaire P-SE ska bli ungefär 40 procent lägre än den ursprungliga Solitaire P, vilket lär betyda ett svenskt pris kring 35 000 kronor.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Finns det ljus finns det ljud Oändlig speltid tack vare solcellsteknologi
Fantastiskt ljud från B&W Px7 S2 är helt enkelt ett par fantastiskt välljudande hörlurar, som dessutom har brusreducering.
Sinnesro till fyndpris Creative Zen Hybrid ser mycket dyrare ut än de faktiskt är. Och låter så också.
Gnistrande från Sennheiser Efter tre år har Sennheiser äntligen uppdaterat sina trådlösa Momentum-hörlurar. Och Momentum 4 Wireless är minsann ingen besvikelse!
LG lanserar nya öronsnäckor LG: s nya Tone Free öronsnäckor ska sitta som gjutna och lovar fantastiska ljudupplevelser inklusive Dolby Atmos och brusreducering.
FreeBuds-familjen utökas FreeBuds-familjen utökas med Pro 2
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend