Highend-hörlurar från T+A

T+A Solitaire P-SE är lite billigare än den ursprungliga Solitaire P, men fortfarande highend rakt igenom!
Annons
Annons
forfatter

Den tyska hifi-tillverkaren T+A lanserade sin allra första hörlursmodell i januari 2020. Den hette Solitaire P och var ett par planmagnetiska hörlurar för nästan 60 000 kronor!

Planmagnetiska hörlurar är inte vanliga dynamiska hörlurar, inte heller är de elektrostatiska. I stället är de ett slags mellanting av de två principerna. Liksom elektrostater har planmagneter ett tunt ark vibrerande plastfilm som hänger mellan två metallplattor. Skillnaden är att medan elektrostater skickar ström genom dessa så har planmagneter två motställda magneter i motfas.

Fördelen mot elektrostater är att de inte kräver extern ström och kan därmed fungera med en vanlig hörlursförstärkare

TA solitaire p-se planar driver
T+A Solitaire P-SE har planmagnetiska element. Foto: T+A.

En förenklad Solitaire P

Den nya hörluren Solitaire P-SE är byggd efter samma recept som originalet, men i stället för att använda delar som är frästa ur stora aluminiumblock har SE-versionen landat på syntetiska material. Detta håller produktionskostnaderna nere och minskar vikten. Det senare är extra praktiskt med tanke på att den ursprungliga Solitaire P väger 530 gram utan kabel!

Högtalarelementen är också nya. De heter TPM 2500 och är baserade på Solitaire P:s dyrare TPM 3100-element. Bland annat med en speciell magnetkonstruktion där magnetfältet är mycket jämnt fördelat så att man kan hålla nere antalet magnetiska komponenter. Och på så sätt både spara vikt och höja effektiviteten. Skillnaden är ett nytt membran och en ny filterkonstruktion, som är något enklare i Solitaire P-SE.

Annons

Handgjorda

Varje hörlur byggs för hand i Herford, Tyskland, och finns bara i svart färg.

Priset på T+A Solitaire P-SE ska bli ungefär 40 procent lägre än den ursprungliga Solitaire P, vilket lär betyda ett svenskt pris kring 35 000 kronor.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Inget fastfasbatteri, men ändå en viktig modell.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
Inget fastfasbatteri, men ändå en viktig modell.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR.
Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.