Första provlyssningen: Bose Noise Cancelling Headphones 700

Vi har hört de nya brusdödarna från Bose!
Annons
Annons
forfatter

Bose har länge betraktats som ”kungen av brusreducerande hörlurar”, med toppmodellen QC35 II som en av storsäljarna. Men det kostar att ligga på topp!

Efter ett par år på marknaden har QC 35 II blivit omkörd av konkurrenter som Sony, Bang & Olufsen och Jabra – och inte bara när det gäller ljudkvalitet, utan även brusreducering och komfort, vilket alltid har varit några av Boses största fördelar.

Med tanke på den allt svårare konkurrensen har vi misstänkt att Bose snart skulle vara på gång med en ny toppmodell. Nu är den här, men förvånansvärt nog heter den inte QC45 …

Bose NCH 700: Ny toppmodell

Amerikanernas svar på rivalernas toppmodeller heter Bose Noise Canceling Headphones 700, kort och gott förkortat NCH 700.

Det här är en rejält uppgraderad premiummodell, som (efter vad Ljud & Bild erfar) inte ska vara någon direkt efterträdare till dagens QC35 II, utan snarare en storebror.

Annons

NCH ​​700 är en helt ny konstruktion, från öronkåpa till öronkåpa. Allt från bygeln och vadderingen till öronkåporna är helt nytt. Brusreduceringen och röststyrningen är också förbättrad, med hela åtta mikrofoner – varav fyra är avsedda för att mäta ljudet från omgivningen, två registrerar ljud och tal samt två enbrt fångar upp användarens röst vid exempelvis telefonsamtal.

Styrningen har blivit mer modern, med touch-kontroller på sidan av öronkåporna som bland annat styr volym och brusreducering. NCH 700 är också förberedd för röststyrning via Google Assistant.

Tjuvlyssning

Foto: Audun Hage, Ljud & Bild
Foto: Audun Hage, Ljud & Bild
Boses nya toppmodell ska kosta 4 400 kronor och lanseras officiellt 9 juli. Ljud & Bild fick dock en chans att provlyssna på en prototyp under Elbit-mässan, som är norska Elgigantens årliga ”interna mässa” för säljare.

Bose NCH 700 har gott om vaddering på både huvudbygeln och runt öronkåporna. Foto: Audun Hage, Ljud & Bild
Bose NCH 700 har gott om vaddering på både huvudbygeln och runt öronkåporna. Foto: Audun Hage, Ljud & Bild
Vårt första intryck av Bose NCH 700 (observera att detta gäller prototypen!) är att den är ett klart steg upp från QuietComfort-modellerna. Designen är betydligt mjukare och mer sömlös än den smått klumpiga och industriella QC 35 II. Den vadderade bygeln känns först som plast men är i själva verket lackerad stål och verkar tåla en hel del.

Komforten känns också bättre: QC35 II kan kännas lite hård ovanpå huvudet men NCH 700 har gott om vaddering runt både bygeln och öronen.

Annons

Behaglig brusreducering

Brusreduceringen är kanske det område som var mest spännande. Och där har det definitivt skett en förbättring av hur brusreduceringen låter – eller rättare sagt: inte låter.

Jämfört med exempelvis QC 35 II ger NCH 700 ifrån sig noll brus när man tar på dem. De ger inte samma känsla av att man är i ett ”ljudisolerat vakuum” som Sony WH-1000XM3. Brusreduceringen gör faktiskt väldigt lite väsen av sig – ända tills man märker att personen som står bredvid pratar och försöker få kontakt! I sådana situationer går det att minska brusreduceringen eller volymen med hjälp av touch-kontrollerna på sidan, eller välja det så kallade ”Conversation Mode” som använder mikrofonerna för att släppa igenom mer ljud.

Mer sofistikerat ljud

Hur är det då med ljudkvaliteten? Jo, den har definitivt fått ett lyft jämfört med de lite mörka och grovkorniga QC 35 II som kan uppfattas som lite platta och tråkiga jämfört med de bästa konkurrenterna.

NCH700 har ett varmt, öppet och detaljerat ljud, speciellt i diskanten. Det finns mer fart och fläkt i trumvisparna, mer glans i blåsinstrumenten och bättre fyllighet i sångröster än med QC35 II, som jag personligen har lång erfarenhet av. För att vara slutna NC-hörlurar är ljudbilden dessutom väldigt öppen och luftig, den får lillebröderna att nästan låta instängda. Den låga brusnivån (från omgivningen, men också avsaknaden av brus från själva brusreduceringen) innebär att man hör fler detaljer från inspelningen.

På funktionsfronten är det lite trist att Bose fortfarande inte stöder de högupplösta aptX- och aptX HD-kodekarna för ljudöverföring. Stöd för AAC finns dock på plats.

Annons

Vårt första intryck är att det här låter riktigt lovande – men om det räcker för att slå välljudande referenser som Bang & Olufsen H9 eller Sony WH-1000XM3 när det gäller ljud vågar vi inte uttala oss om förrän vi har testat dem noggrant mot varandra.

Detta är som sagt våra första intryck efter att ha provlyssnat ett par minuter på en prototyp. Det fullständiga och grundliga testet kan du läsa här på ljudochbild.se så fort vi har lagt vantarna på ett rykande färsk och färdig produktionsmodell av Bose QC … förlåt, NCH 700. Stay tuned!

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Lanserar bland annat nya tv-apparater med MiniLED-teknologi.
LG:s nya 2021-modeller har precis börjat dyka upp i butikerna. Kolla in de första priserna här!
Panasonic introducerar flera spännande TV-modeller 2021, inklusive 3 nya 48-tums OLED-TV!
Vet du inte hur du ska bli av med alla pengar? C Seed har gjort en 165 tum stor MicroLED-TV som viks ihop och förvaras i golvet när den inte används.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.