Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

Nyhet

Empyrean II: Ett mer neutralt flaggskepp från Meze

Meze förnyar sina bästa hörlurar. Vi lovas att Empyrean II låter mer neutralt och mer troget inspelningarna än sin föregångare.

Skrivet av / 2023-11-09 - 16:02
Empyrean II: Ett mer neutralt flaggskepp från Meze

 

Meze Empyrean II tar över stafettpinnen från sin berömda föregångare, som vi tyvärr aldrig fick tillfälle att testa.

Den ursprungliga Empyrean är ett samarbete mellan Meze från Rumänien och Rinaro från Ukraina. Som, trots att de var särskilt utsatta efter den ryska invasionen, fortfarande är med i matchen med den nya Empyrean II. Som alltså ersätter Empyrean, men som fortfarande har den mest prestigefyllda juvelen, Elite, ovanför sig på skalan. De nya lurarna måste ändå betraktas som ett slags flaggskepp, med ett pris på nästan 40 000 kronor …

Planarmagneter

Det här är de element som utvecklats av Rinaro, med deras egen metod för planar-magnetiska element, kallad Isodynamic Hybrid Array. Den här gången utlovas vi att hörlurarna har en ljudsignatur som ligger närmare neutral än deras något mörkare och fylligare föregångare. Frågan är om magin har bevarats, för om det är något Empyrean är kända och älskade för så är det sitt fylliga, lite tillbakalutade ljud.

Empyrean II drar blickarna till sig med en vacker mattsvart finish och dekorativa silverdetaljer. Aluminiumgallret är designat från grunden med inspiration från 1930-talets art deco-stil. Meze Audio har en förmåga att kombinera modern konstruktion med klassisk estetik, och Empyrean II är inget undantag.

Meze Empyrean_II
Foto: Meze Audio

Hög komfort

För maximal komfort formar sig hörlurarna efter användarens huvud, och målet har varit att hålla vikten så låg som möjligt. 400 gram är visserligen inte bland de lättaste vi har testat i high-end-klassen, där Audio-Technica tar hem kronan med ATH-ADX5000 på 270 gram. Men Empyrean II är fortfarande 100 gram lättare än ärkerivalen Focal Utopia, och marginellt lättare än Audeze LCD-5. Som faktiskt uppfattas som mycket lätta.

Empyrean II levereras med två uppsättningar öronkuddar: Ett par vinklade och ventilerande Alcantara-kuddar och ett par läderkuddar med en kontaktyta i Alcantara.

Läs också Musik låter sällan mer inbjudande Meze Audio 109 Pro är ett sagolikt stycke hantverk som ser lika bra ut som det låter.

Det återstår att se om Empyrean II kan köra om sina konkurrenter. Det är ett tufft fält, där man förutom de ovan nämnda konkurrenterna också hittar sådana som HiFiMAN HE-1000se, T+A Solitaire P och P-SE, och även Stax SR-009s. De sistnämnda är ännu dyrare, eftersom de som elektrostater behöver en mycket speciell förstärkare.

Ändå ser vi fram emot att höra Empyrean II, vilket vi hoppas kunna göra inom kort.

Meze Empyrean_II_-cables-resized
Du kan välja en valfri kabel. Foto: Meze Audio

Meze Empyrean II: Pris och tillgänglighet

Meze Empyrean II kan förbeställas, priset är detsamma som föregångaren – 35 000 kronor.

Mer info: mezeaudio.com

Meze-Empyrean_II_detail Meze-Empyrean_II_pattern-2 Meze-Empyrean_II_pattern Meze-Empyrean_II_ear-cusion Meze-Empyrean_II-driver Empyrean_II_-_image_03-resized Meze-Empyrean_II-lifestyle Meze-Empyrean-II-side Meze-Empyrean-II-front Meze-Empyrean-II-semiprofile
<
>
Foto: Meze Audio
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

FiiO ska ge dina hörlurar guldljud

Black Week: Gör ett hörlursfynd

Olivia Rodrigo-version av Sonys briljanta öronproppar

Kampen om världens bästa hörlurar

Lyx-öronproppar till halva priset

High-end planar till vardagspris?

Öronproppar med sköldpaddskraft

Hörlurarna vi dreglar efter!

Dubbelt så bra talkvalitet

B&O Atelier Edition i höstfärger

Sennheiser förklarar priskrig på ANC

Förbättrad premiummodell från Bowers & Wilkins

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen