Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Dali IO-12: Den absoluta referensen?

Dali vill ta över high-end-tronen med de trådlösa hörlurarna IO-12.

Av / 2023-10-25 - 17:54
Dali IO-12: Den absoluta referensen?

Med de nya brusreducerande hörlurarna Dali IO-12 utlovas vi en mängd tekniska innovationer. För det första är de världens första hörlurar som använder drivmagneter med Dalis speciella teknik SMC, eller Soft Magnetic Compound. Det är en typ av keramisk förening som är utformad för att kraftigt minska distorsionen och som har använts i alla deras högtalare i toppserien sedan Epicon-serien.

Foto: Dali

Högtalarelementen i Dali IO-12 mäter 50 mm, vilket är 10 mm mer än standard. Detta för att ge mer energi i det viktiga djupbasområdet. Och med Dalis patenterade teknik lovas vi att den utökade djupbasen inte sker på bekostnad av det sköra övertonsområdet. Tvärtom.

Själva membranet är tillverkat av Dalis eget pappersfibermaterial, vilket ska ge en kombination av låg massa, bra styvhet och dämpning. Allt för minimal distorsion.

För optimal komfort har hörlurarna ett huvudband i äkta läder och två överdimensionerade fyrkantiga öronkuddar.

Foto: Dali

Brusreducering

Hörlurarna har naturligtvis aktiv brusreducering (ANC) och en bra batteritid på 35 timmar med ANC aktiverat.

Dali IO-12 har två ljudprofiler: ”Hi-Fi” och ”Bass”. Den första är avsedd att återskapa musiken så som artisten och producenten tänkt sig att den ska låta, medan ”Bass”-profilen är avsedd att vara mer underhållande med en häftigare basupplevelse.

Bluetooth-kodekar

Hörlurarna har stöd för flera Bluetooth-kodekar, inklusive aptX, aptX HD och aptX Adaptive för Android-användare, medan Apple-användare får AAC. Vad som är extra coolt är att de kan anslutas med kabel direkt till USB-C-uttaget på en dator eller mobiltelefon, så att man kan njuta av okomprimerad och högupplöst musik – upp till 24-bit/96 kHz.

Det finns också en vanlig analog 3,5 minijack-kabel som kan användas utan att hörlurarna slås på.

dali-io12-4 dali-io12-7 dali-io12-6 dali-io12-5 dali-io12-3 dali-io12
<
>
Foto: Dali

Dali IO-12: Pris och tillgänglighet

Dali IO-12 är dyra: 11 498 kronor, och är alltså inte tänkta som en konkurrent till Sony, Bose och Sennheiser, utan snarare Focal, Mark Levinson och Bang & Olufsen. De finns tillgängliga i butik nu, och vi återkommer snart med ett test.

 

Mer info: hifiklubben.se

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Kolla in dessa hörlurarna från Focal

Så här ser Sonos första hörlurar ut

Din egen personliga hemmabioupplevelse

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Lycka till med att köpa dessa

De bästa öronproppaena får en efterträdare

Ljud & Bild
Rulla till toppen