annonse
annonse
annonse

Bose kör sladdlöst …

… i sina legendariska brusreducerande hörlurar. Vi har provat dem!

Bose Quiet Comfort 25 är marknadens mest populära brusreducerande hörlur. Inte så konstigt passformen är fantastisk, brusreduceringen är klassledande och ljudet är tillräckligt bra för att ge härliga musikupplevelser. Det var därför vi utsåg QC25 till Årets bästa brusreducerande hörlur 2015.

QuietComfort 35 är en trådlös version av klassikern QuietComfort 25. Här i silver. Foto: Bose
QuietComfort 35 är en trådlös version av klassikern QuietComfort 25. Här i silver. Foto: Bose

Läs också: Test av 8 trådlösa brusreducerande hörlurar

På ett evenemang i London 2 juni visade Bose upp nästa steg i evolutionen. Nu är det nämligen slut på kablarna. Den nya och trådlösa modellen har beteckningen QuietComfort 35 och är i övrigt lik föregångaren QC25. Fast nu behöver du inte välja mellan Apple- och Android-vänlig modell eftersom QC35 kommunicerar via Bluetooth med alla operativsystem. Fjärrkontrollen sitter på höger öronkåpa, där du kan pausa och starta musiken, höja och sänka volymen samt ta emot samtal om det ringer.

Om mobilen stöder NFC (Near-Field Communication) är det bara att hålla den intill lurarna för att parkoppla dem. Annars går det enkelt och smidigt på det gamla hederliga sättet. När parkopplingen är gjord berättar en behaglig kvinnoröst att hörlurarna har parats ihop med mobilen och berättar också hur många procent av batteriets laddning som återstår.

QuietComfort 35 i svart. Foto: Bose
QuietComfort 35 i svart. Foto: Bose

Batteriet utlovas för övrigt hålla i 20 timmar i trådlöst läge, med aktiverad brusreducering. Det går inte att stänga av brusreduceringen om man inte använder kabel. Det är inte ovanligt att Bose väljer användarvänlighet före valmöjlighet. Här är det bara att sätta på sig lurarna och börja lyssna. Med kabel håller batteriet i 40 timmar och när batteriet är tomt så går det att fortsätta lyssna, fast utan brusreducering.

Provlyssning
Brusreducering, passform och högtalarkonstruktion är identisk med QC25. Ljudet är också mycket snarlikt. Men genom att flytta in all elektronik i hörluren, inklusive förstärkning och digitalomvandling, garanteras lyssnaren samma ljudkvalitet vilken spelare eller mobiltelefon som än används.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Den aktiva tekniken ger också en möjlighet att utnyttja ett par EQ-trix, Bose har bland annat valt att justera basresponsen dynamiskt efter ljudnivån. På låg volym finns lite mer bas för att ge en fylligare känsla. Höjer man volymen balanseras basen tillbaka. Rent subjektivt märker man inte att något händer, ljudet känns likadant. Men när jag gick tillbaka till mina QC25 efteråt så kändes de tunnare på låg volym.

Vi fick prova QuietComfort i RIB-båt på Themsen, där lurarna blockerade oväsen utifrån imponerande väl i 50 knop. Foto: Geir Gråbein Nordby
Vi fick prova QuietComfort i RIB-båt på Themsen, där lurarna blockerade oväsen utifrån imponerande väl i 50 knop. Foto: Geir Gråbein Nordby

För att verkligen sätta lurarna på prov togs vi med ut på Themsen i en snabb RIB-båt, där vinden verkligen tog tag i öronen! Brusreduceringen fungerade imponerande, även om vindsuset inte försvann helt och hållet. Eftersom jag vet hur QC25 beter sig kom detta inte som någon överraskning. Ljudet känns också väldigt snarlikt när man lyssnar på hög volym. Det vill säga ett klart och dynamiskt mellanregister och en fyllig bas. Övertonregistret har aldrig varit Boses starkaste sida, men ihop med brusreduceringen är den totala ljudupplevelsen ändå bättre än med de flesta andra hörlurar om man befinner sig i högljudda omgivningar. Och även om ljudet omkring är måttligt högt.

Tysta mobilsamtal?
Jag fick ett telefonsamtal när vi var ute till sjöss. Rösten i andra änden var klar och tydlig, men uppringaren hörde mig inte särskilt bra när vi körde i 50 knop! Bose hävdar dock att samtal i normala omgivningar, till exempel på café, ska vara behagliga för samtalspartnern eftersom hörlurarna har inbyggd brusreducering som innebär fördelar även för den som sitter i andra änden.

Jag testade också att lägga ifrån mig mobilen för att se hur långt förbindelsen räckte. Ungefär 7–8 meter bort var ljudet fortfarande klart och tydligt, utan dropouts.

Imponerande första intryck
Sammantaget verkar QC35 vara imponerande bra – en fantastisk brusreducerande hörlur har blivit ännu bättre! Den kan för övrigt användas ihop med appen Bose Connect, som gör att man enkelt kan byta mellan Bluetooth-enheter från Bose så att man till exempel kan lyssna på musik med en enhet och använda en annan för att svara i telefon.

SoundsportSport är ett par trådlösa öronsnäckor som sätts fast i innerörat med hjälp av en fena. Pulse-versionen (bilden) har dessutom en inbyggd pulsmätare i örat. Foto: Bose
SoundsportSport är ett par trådlösa öronsnäckor som sätts fast i innerörat med hjälp av en fena. Pulse-versionen (bilden) har dessutom en inbyggd pulsmätare i örat. Foto: Bose

Trådlösa proppar
Bose passade på att visa upp fler trådlösa hörlurar, bland annat sportsnäckorna SoundSport och SoundSport Pulse som har en pulsmätare i örat. Samt de avancerade öronsnäckorna QuietControl 30.

Den senare har brusreducering precis som QuietComfort 35. Men i QuietControl 30 kan brusreduceringen varieras från att vara på max till helt avstängd, eller någonstans däremellan. Inställningen görs i Bose Connect-appen. Det är en fantastisk idé, eftersom man inte alltid behöver maximal brusreducering. Att Bose har valt att inte utrusta QuietComfort 35 med samma funktion är en smärre besvikelse.

QuietControl 30 är trådlösa, brusreducerande öronsnäckor som har all elektronik i en ergonomisk nackbygel. Foto: Bose
QuietControl 30 är trådlösa, brusreducerande öronsnäckor som har all elektronik i en ergonomisk nackbygel. Foto: Bose

QuietControl 30 har alla elektronik placerad i en ergonomisk bygel som hängs runt nacken. Det kräver lite tillvänjning att ha en sådan på sig, men den är tillräckligt diskret för att många användare nog inte ska bry sig.

Tillgänglighet, färger och priser
QuietComfort 35 finns i svart och silver och kan förbeställas för 4 000 kronor. Leverans sker senare i sommar. QuietControl 30 finns bara i svart och släpps i september för 3 200 kronor.

Sportlurarna SoundSport går att för beställa i svart och blå (Aqua), och i september kommer även en citrongul version. Priset blir 1900 kronor. SoundSport Pulse är röd och släpps i september för 2 500 kronor.

Ingående tester kommer lite längre fram!

Inte intresserad av brusreducering eller trådlöst funktion, utan vill bara ha så bra ljud som möjligt för pengarna? Då ska du läsa vårt test av 10 fantastiska hörlurar

Resan till London bekostades av Bose.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
annonse
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×