Search
Generic filters

Audeze-lurar med Lightning-kontakt

Audeze förbereder sig på att Apple kanske tar bort minijack-kontakten från iPhone.

Audeze gör inga billiga hörlurar. Instegsmodellen EL-8 kostar 9 000 kronor, sedan går det bara uppåt, ända till LCD-4 som kostar närmare 50 000 kronor.

Många highend-märken ligger lite på efterkälken när det gäller den allra senaste tekniken, eftersom de lägger sin tid på att fullända befintlig teknik. Därför är det lite överraskande att Audeze lanserar en ny version av sin EL-8 som har Apples Lightning-kontakt. Detta kan dock visa sig vara ett genidrag med tanke på att det går rykten om att Apple tänker strunta i hörlursuttaget på nästa iPhone. Dessutom har stora hörlurar blivit mainstream, och även kostsamma modeller hamnar hor folk i farten.

Läs också: Test av Philips Fidelio M2L med Lightning-kontakt.

EL-8 Titanium, som de slutna hörlurarna heter, hämtar ut musiksignalen digitalt från iPhone (eller iPad/iPod touch) så att den undviker många av telefonens brusiga fällor. Elektromagnetisk strålning från alla antenner, wifi och Bluetooth påverkar musiksignalen – inte minst i den analoga domänen – på sin färd genom ett tämligen mediokert förstärkarsteg. Det finns alltså mycket att tjäna på att flytta konverteringen av digitalsignalen till utanför mobilen. I synnerhet som hörlurstillverkarna då kan använda de digitalkomponenter som de själva anser låter bäst.

Läs också: Test av Audeze LCD-X

Digital signalbehandling, omvandling och förstärkning görs i kabeln. (Foto: Audeze)
Digital signalbehandling, omvandling och förstärkning görs i kabeln. (Foto: Audeze)

Magin händer i kabeln
Audeze har gjort genidraget att placera digitalprocessningen, konverteringen och en analog kabel i själva kabeln, som Audeze själva kallar för Cypher Cable. Jo, man får en avlång klump mitt på kabeln, men det blir samtidigt mer ergonomiskt att ändra volym, svara i telefon och styra musiken. Klumpen innehåller även mikrofonen, som används både för röstsamtal och för att styra den digitala assistenten Siri.

Den uppenbara fördelen med att inte flytta signalbehandlingen till inuti kåporna, vilket till exempel Philips har gjort i sin Fidelio M2L, är att själva hörlurarna är lika passiva som de är analoga, så att de går att använda med andra mobiler och musikspelare genom att bara byta ut kabeln mot en helt vanlig (ingår). Det går till och med att köpa en balanserad kabel till musikspelare från Astell & Kern, Pono och Sonys digitala hörlursförstärkare PHA-3AC.

24 bitar
Digital signalbehandling och omvandling görs med 24-bitars upplösning. I reklamen står det att man därför får 24-bitars högupplöst ljud i lurarna, men som bekant går det inte utan vidare att överföra högupplösta musikfiler till iPhone via iTunes, och inte heller att spela upp dem med mobilens vanliga musik-app.

Det finns dock sätt att gå runt problemen, till exempel genom att ladda ner VLC för iOS och sedan dra högupplösta musikfiler direkt in i appen via iTunes. Dessa kommer man sedan bara åt genom VLC-appen.

I lurarna sitter ett 100 mm stort högtalarelement, vilket är dubbelt så stor diameter som andra hörlurar och som min personliga favorit i highend-klassen, Pioneer SE-Master1.

Pris och tillgänglighet
Audeze EL-8 Titanium släpps i januari. Svenskt pris känner vi inte till, men i USA är den 100 dollar dyrare än standardmodellen, vilket kan betyda att vi hamnar på prick 10 000 kronor här hemma.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.
  Panasonic börjar rulla ut sin första Android-TV i november!
  Byggs bara i 50 exemplar – och de blir inte direkt billiga.
  Förutom Elite 85t släpper Jabra aktiv brusreducering till befintliga Elite 75t.
  Nu är det officiellt. Om tre veckor lanserar OnePlus sin nästa mobil.
  I dag släpper Netflix trailern till deras första norska originalfilm: Kadaver
  Med Netatmo Smart Videodörrklocka kan du se vem som ringer på och prata med besökarna, var du än befinner dig.
  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.