Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Wilson Audio Sasha V

Teknik från dyrare modeller spiller över på Sasha V.

Skrivet av / 2023-06-27 - 15:59
Wilson Audio Sasha V

Ända sedan David A. Wilson grundade Wilson Audio 1974 har deras högtalare varit synonymt med några av det yppersta amerikansk högtalarindustri kan producera. Hittarna har varit vanligare än missarna, och Sasha har definitivt tillhört hittarna.

Nu lanseras den i sin femte generation, i stort sett ganska lik sin föregångare, men med en betydande mängd uppgraderingar.

Nya Sasha V är som alltid en trevägskonstruktion där de två 20 cm baselementen är inrymda i ett separat kabinett. Trots att det kanske inte ser ut som det när du ser högtalarna direkt framifrån.

Foto: Wilson Audio

Ett 18 cm mellanregister med papper- och kompositmembran, hämtat från Alexx V och Alexia V, placeras tillsammans med en 25 mm diskant med ett vävt domemembran av silke.

Hittills ser det ut som att lite har hänt sedan föregångaren lanserades, men förbättringarna är inte lika synliga som de är hörbara enligt Wilson.

Foto: Wilson Audio

Wilson gör sina egna delningsfilter. Spolarna är lindade av dem själva, de gör sina egna AudioCapX-WA-kondensatorer, och allt är anslutet med guldpläterade kontakter, och de två kabinetten är separerade av Wilsons V-material. Ett dämpande material för att förhindra resonanser mellan kabinetten.

Foto: Wilson Audio

Högtalaren är annars full av Wilson-teknik som vi normalt hittar i Wilsons dyrare Alexx V- och Alexia V-högtalare:

25 procent tjockare X-Material används som förstärkning i baskabinettet, S-Material i fronten av mellanregister/diskantmodulen, Convergent Synergy Carbon bakkammare för diskanten och en Alnico QuadraMag-magnet för mellanregistret.

Foto: Wilson Audio

Kabelterminalerna är nya, liksom högtalarnas justerbara dubbar på undersidan, och som vanligt kan man beställa högtalaren i den färg man önskar.

Sasha V har ett angivet frekvenssvar på 20 Hz – 32 kHz +/- 3 dB, medan känsligheten är angiven till 88 dB. Nominellt motstånd uppges vara 4 ohm, med 2,36 ohm som lägst. De fysiska måtten är 114.5 x 36.8 x 60.8 cm och vikten per högtalare är massiva 111 kg.

Sasha V sitter mellan Wilsons mest prisvärda golvstående, Sabrina X, och den mycket större Alexia V, och det uppskattade priset är 60 000 Euro per par.

Foto: Wilson Audio

 

 

 

Läs också:

Test av Wilson Audio Sasha

Majestätisk finess

Den här högtalaren är tyst som en mus – och högljudd som en tornado. Men alltid stabil som ett berg.

Läs hela testet
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

Småstenar för skrivbordet

Golvhögtalare som har allt

En liten nyhet i gammal stil

Steinway Lyngdorf har bantat

Elegant från Børresen

Nu i butik: Audiovector QR Special Edition

Lyxljud på resan

Kraftfull subwoofer från ATC

Fabriksbesök: Bang & Olufsen överraskar

Vattentäta takhögtalare

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen