Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Stratton Acoustics Elypsis 1512

Något sådant här har du knappast sett på ett tag.

Av / 2023-03-27 - 17:19
Stratton Acoustics Elypsis 1512

De helt nya högtalarna från Stratton Acoustics i England, ser ut som kopior av 70-talets enorma monitorhögtalare från JBL, Altec och Tannoy, och är byggda med många av samma kriterier som gällde vid den tiden.

Konstruktörerna på Stratton Acoustics beskriver högtalarna som en produkt av en önskan att skapa en effektiv konstruktion med ett brett frekvensområde, fritt från färgning och distorsion.

Storleken och de många elementen innebär också en stor ljudbild med potential för stor dynamik.

Foto Stratton Acoustics

På den tiden när sådana monitorer inte var en ovanlig syn i en studio, var volymen i liter beskrivande för hur mycket ljud man kunde förvänta sig att få i ett rum. Dessa har en volym på 230 liter och deras vikt anges till 140 kg. Per styck.

Det är inte så konstigt, med två 15-tums baselement ökar vikten ganska snabbt.

Foto Stratton Acoustics

De två baselementen ska tåla 800 Watt effekt och en 11,3 cm svängspole med dubbel upphängning och en demoduleringsring i aluminium. Elementet ska klara ± 14 mm slaglängd.

Foto Stratton Acoustics

Mellanregistret är inte så dåligt det heller. Det är 30 cm eller 12 tum och har en 7,5 cm svängspole, ett magnetsystem med neodym-järn-bormagnet, kopparpläterat polstycke och motsvarande förstärkta pappersmembran som används i baselementen.

Mellanregisterelementet har sin egen stängda och dämpade kammare, medan bashögtalarna har fyra basreflexportar tunade till 34 Hz.

Foto Stratton Acoustics

Bredvid mellanregistret sitter en 29 mm kupoldiskant i centrum av en skålformad vågledare i aluminium, som är urfräst i en CNC-maskin. Det ger en mer unifom spridningskaraktär, samtidigt som känsligheten ökar i diskantområdet.

Foto Stratton Acoustics

Elementet är monterat på en patenterad platta som isolerar elementet från oönskade vibrationer. Diskanten drivs av en neodym-järn-bormagnet, med en bakre kammare optimerad för att förhindra kompression bakom elementet.

Foto Stratton Acoustics

Känsligheten anges till 96 dB, och Stratton Acoustics säger att Elypsis1512 aldrig sjunker under 8 ohm, det betyder i så fall att vi talar om en ganska snäll belastning för förstärkaren.

Frekvensområdet anges som 45 Hz till 18 kHz (±2 dB), men de kan nå ner till 28 Hz vid -6 dB.

image (1) image-1
<
>
Impedans och faskurvor för Elypsis1512, där man kan se att motståndet inte sjunker under 8 ohm, och att fasvinklarna är ganska måttliga.

Det stora kabinettet mäter en meter i bredd, 87,6 cm i höjd och är 51,5 cm djupt. Det är tillverkat av 24 mm och 18 mm CNC-frästa skivor i björkfanér, med invändig förstärkning och dämpning. Frontbaffeln är täckt av akryl, även den fräst med en CNC-maskin.

Foto Stratton Acoustics

Stratton Acoustics Elypsis1512 kan beställas redan nu. I hemlandet kostar de 69 000 pund per par. Det är knappt 900 000 kronor.

Foto Stratton Acoustics

JBL 4429

Av den gamla skolan

JBL 4429 ser ut som om den kommer från 70-talet, men i själva verket kan den trycka ner de flesta moderna högtalare i skorna.

Läs hela testet
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 reaktion på ”Stratton Acoustics Elypsis 1512”

  1. Kjell Eriksson

    Äntligen! Cerwin-Vega lever! Man skall komma ihåg att gammal riktig musik är gjord för den här typen av högtalare (BBC-högtalare). Visserligen ”remastras” och ”remixas” allting så att man skall köpa nytt det man redan har, men i mina öron blir det sällan lyckat.

    Språklighet: I stället för ”tunat” bör man skriva ”avstämt”.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen