Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2021: Sony fyller hela rummet med ljud

De trådlösa högtalarna SRS-RA5000 och SRS-RA3000 sprider ljudet åt alla håll och fyller rummet med musik.

Skrivet av / 2021-01-11 - 11:44
CES 2021: Sony fyller hela rummet med ljud

Sony lanserar två nya trådlösa högtalare: SRS-RA5000 och SRS-RA3000. Framför allt toppmodellen är märklig syn. Sedd från ovansidan påminner den mer om en rakapparat från Philips än en högtalare. Fast så är den ingen vanlig högtalare heller. Båda modellerna har nämligen element som pekar åt alla håll – SRS-RA5000 har till och med element både på ovan- och undersidan för att verkligen fylla rummet med ljud.

Sony SRS-RA5000_top
Nej, det är ingen rakapparat, bara ovansidan på högtalaren SRS-RA5000. Foto: Sony

360-ljud

Sony använder ljudbehandlingen Immersive Audio Enhancement i kombination med 360 Reality Audio, vilket gör att högtalarna kan fylla rummet med ljud – både vertikalt och horisontellt. Om man spelar musik som är kodad med 360 Reality Audio-formatet kommer musiken att återges med instrumenten placerade på olika platser i ett omslutande ljudlandskap. På samma sätt som man tidigare kunde göra med stereoljud som var kodat med Dolby Surround om man hade en Dolby Pro Logic-avkodare. Skillnaden är att 360 Reality Audio även har ljud på höjden, alltså äkta 360-ljud. Ett urval av sådan musik finns på exempelvis Tidal.

Sony SRS-RA5000 Room filling sound
Sony SRS-RA5000 ger likadant ljud i hela rummet. Foto: Sony

SRS-RA5000 spelar samma ljud överallt

I SRS-RA5000 har Sonys DSP-behandling en bonus: högtalaren låter exakt likadant var någonstans i rummet man än befinner sig. Detta åstadkoms med en kalibrering av högtalaren, som görs genom att hålla ner Immersive Audio Enhancement-knappen. Resultatet är att basen inte känns mer boomy om man är i närheten av hörnen i rummet.

Sony SRS-RA5000_Speakers
Sony SRS-RA5000 har högtalarelement som pekar ut överallt. Illustration: Sony

Jag fick en demonstration av en prototyp på förra årets CES-mässa i Las Vegas. Det var märkligt att höra hur ljudet inte förändrades, oavsett var i rummet jag befann mig i förhållande till högtalaren. Speciellt när man vet hur mycket basen brukar ändra sig. Skälet var att Sony-högtalaren hade dämpat alla frekvenser som kunde orsaka problem. Resultatet blev därför – tyvärr – att ljudet var fattigt på bas, samtidigt som den bas som var kvar lät väldigt konstig. Det hände uppenbarligen något konstigt med musikens fas, som gjorde att all känsla av rytm och driv i basen försvann. Sonys representant på mässan berättade att detta var något de jobbade hårt med att fixa till en eventuell färdig produktionsmodell.

Så nu när två produktionsmodeller har lanserats får vi bara hoppas och tro att det här problemet är fixat.

Sony SRS-RA3000 lifestyle
Sony SRS-RA3000 ser mer konventionell ut. Även denna strålar ut ljudet i 360 grader, men den saknar RA5000:s rumsoptimering. Foto: Sony

Trådlösa funktioner

Högtalarna stöder högupplöst ljud i upp till 24 bit/96 kHz-upplösning via Chromecast. Bluetooth finns också, med AAC- och SBC-ljudkodek. Konstigt nog har Sony hoppat över egen LDAC-kodek, som ger det bästa Bluetooth-ljudet.

Vill man koppla högtalaren till TV:n för att förbättra ljudet så rekommenderar Sony att man använder Bluetooth. Kravet är att TV:n måste stödja A2DP, vilket de flesta TV-apparater gör.

Pris och tillgänglighet

Sony SRS-RA5000 och SRS-RA3000 släpps i februari och kostar 5 500 respektive 3 500 kronor.

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

PMC släpper aktiva högtalare

KEF tuffar sig med nya subwoofers

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

Småstenar för skrivbordet

Golvhögtalare som har allt

En liten nyhet i gammal stil

Steinway Lyngdorf har bantat

Elegant från Børresen

Nu i butik: Audiovector QR Special Edition

Lyxljud på resan

Kraftfull subwoofer från ATC

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen