Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Nytt spännande högtalarmärke för konserter

NNNN vill revolutionera konsertljud.

Av / 2020-02-07 - 09:10
Nytt spännande högtalarmärke för konserter

En tillverkare som heter NNNN har tagit på sig uppgiften att bygga en helt ny konstruktion för konserthögtalare. Hur namnet uttalas vet vi inte, loggan är i varje fall formad som ljudvågor.

Huvudkontoret ligger i Norge och målet är att bygga ”världens bästa ljudsystem”. Allt kommer från kloka huvuden från företag som Tandberg och Cisco, som främst har expertis inom videokonferensutrustning.

Sätter en ny standard

De första produktserierna heter Graft och Devor, och påstås sätta en ny standard för vad konserthögtalare klarar av. ”Det finns inga direkta konkurrenter till någon av dessa produkter på marknaden idag”, står det på NNNN:s hemsida.

NNNN Graft
Graft är hornhögtalare med kontrollerad, jämn spridning i hela frekvensregistret. Foto: NNNN

Hornhögtalare

Graft är högtalare med horn, som ska monteras i böjda kolumner för att sprida diskantljudet jämnt över stora konsertarenor.

”Den har oöverträffad effektivitet på marknaden i dag och ersätter traditionella linjekällor med mycket färre moduler och överlägsen ljudkvalitet”, hävdar NNNN.

Varje högtalarmodul har ett stort, centrerat horn med en kompressionsdiskant och två integrerade vikta bashorn som ska ge en frekvensrespons ända ner till 40 Hz, med jämn och kontrollerad spridning i hela frekvensregistret. Detta är ganska extremt för en topp. Spridningen är snävare för att undvika överlappning och interferens mellan horisontellt staplade högtalare.

Ljudtrycket? Vad sägs om 146 decibel? Eller 140 dB kontinuerligt. Från en enda högtalare.

NNNN Devor
Devor är en bashögtalare med kardioidspridning. Foto: NNNN

Basar

Men man kan inte ha konsert utan bas, och för det ändamålet har NNNN skapat Devor-serien. Här finns två modeller, båda med horn.

”Hornkonstruktionen ger en ljudåtergivning i de allra lägsta frekvenserna som är både musikalisk och harmonisk, på ett sätt som man inte hört från något PA-system tidigare”, påstås det.

Subwoofers sprider normalt ljudet jämnt över 360 grader men NNNN hävdar att deras Devor-bashögtalare har en kardioid-spridning i hela frekvensregistret. Även i de subsoniska tonerna, vilket gör att man undviker reflektioner från bakväggarna som ger utfasningar och förstärkningar av bas på olika platser i konsertlokalen.

”Detta gör att ljudtrycket kan skickas i riktning mot publiken, vilket minimerar behovet av akustisk behandling av rummet …”

I dagsläget finns det två subwoofers: den största Devor 16 som går ner till 16 Hz och den mindre Devor 23 som följaktligen går ner till 23 Hz. Maximalt ljudtryck är 140 dB för den största respektive 137 dB för den minsta modellen.

NNNN är partner till årets norska Bylarm-festival.

nnnn.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sonos vill göra vardagen enklare med en ny app

Upp till 18 tum med baspulver!

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen