Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Ny Silver 7G-serie från Monitor Audio

Den sjunde generationen av Silver-serien lovar oss bättre kvalitet på både ljud och utförande.

Av / 2021-11-13 - 08:00
Ny Silver 7G-serie från Monitor Audio

Sedan Monitor Audio släppte den första generationen av Silver-serien 1999 har högtalarserien genomgått små men viktiga förbättringar i evolutionen, fram till idag. Nu är de här i sin sjunde och hittills sista generation, med ytterligare förfining på både ljud och utförande.

Även om Silver-serien inte är den brittiska tillverkarens mest prisvärda högtalare, är det ofta serien som har stuckit ut med mest valuta för pengarna. Det är här hi-fi-upplevelserna verkligen börjar ta fart och speciellt de golvstående högtalarna brukar överraska oss positivt här. Senast 2018, när det var Silver 300 som fick äran att fylla testrummet med neutralt, upplöst och väldigt snyggt ljud. Det enda vi saknade var basen, som verkade lite tunn. Vi hoppas och tror att det har blivit bättre hanterat i 7G-serien.

ma_silver_500_ash_lifestyle
Foto: Monitor Audio

Bättre prestanda för priset

Silver 7G består av både golvhögtalare, stativhögtalare, Atmos-högtalare, centerkanal, subwoofer och bakhögtalare som kan monteras på vägg eller stativ. I sin sjunde generation har serien ”uppgraderats på ett antal viktiga punkter och sätter en ny standard för pris/prestanda i sin klass”, enligt importören.

Med undantag för hemmabiohögtalarna, som finns i mattvitt eller blanksvart, finns övriga högtalare även i svart ek, naturlig valnöt och ask. Detta gäller även centerhögtalaren C250.

Monitor Audio silver 300 silver 7g
Foto: Monitor Audio

Förbättrad teknik

Monitor Audios RST – Rigid Surface Technology – har kommit i en förbättrad version (RST II). Detta är ett mönster av urtag i högtalarmembranet, där mönstret är noggrant uträknat för att ge både bättre stabilitet och mer naturliga resonanser. Genom att förstyva membranet med urtag kan man göra det ännu tunnare och eftersom mindre material blir lättare material blir resultatet ökad hastighet.

Diskanthögtalaren sitter i en vågledare som Monitor Audio kallar Uniform Dispersion Waveguide II, även den förbättrad sedan förra varianten. Den nya vågledaren är noggrant beräknad med simuleringsverktyg, och är vidareutvecklad med en kompensationsring som ligger ovanför upphängningen och diskantkupolen. Den nya vågledaren kommer att öka känsligheten och minska distorsion, och jämnar även ut frekvensåtergivningen över 10 kHz. Resultatet är en högtalare som kan spela högre än tidigare, och som låter behagligare. Vi tyckte att Silver 300 kunde låta lite väl friskt i diskanten, så det här är välkomna nyheter. Spridningen ska också bli bättre, med ytterligare en ”sweet-spot”, och man har kunnat sänka delningsfrekvensen till under det område där örat är mycket känsligt för fasförskjutningar.

Monitor Audio Silver 7G
Foto: Monitor Audio

Dessutom har diskantelementet uppdaterats, med en ny magnetisk struktur, ny grilldesign och bakre kammare. Allt för att den keramiskt beklädda aluminium/magnesiumkupolen (C-CAM) ska kunna färdas mer linjärt och ge en jämnare frekvensgång.

Bas- och mellanregistermembranen har även C-CAM-material och Monitor Audio har gjort justeringar i legeringen för att göra elementen ännu styvare och lättare än tidigare, så att de kan spela högre utan distorsion. Fjädringarna har också förbättrats sedan sist.

Äntligen har delningsfiltren förbättrats med en ny design, och kabinetten har också fått lite förfining – och har även fått nya och bättre fötter.

MA_Silver_300AV_White_Lifestyle_2(1)1394464218_scaled_1280-L&B scaled
Foto: Monitor Audio

Här är Monitor Audio Silver 7G-modellerna

Golvstående

  • Silver 200 7G  17 990 kronor (par)
  • Silver 300 7G  21 990 kronor (par)
  • Silver 500 7G  25 990 kronor (par)

Kompakthögtalare

  • Silver 50 7G  8 990 kronor (par)
  • Silver 100 7G  11 990 kronor (par)

Övriga

  • Centerhögtalare: Silver C250 7G  8 990 kronor (stk)
  • Bakhögtalare: Silver FX 7G  8 990 kronor (par)
  • Atmos-högtalare: Silver AMS 7G  9 990 kronor (par)

Web:monitoraudio.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen