Search
Generic filters

Ny referenshögtalare från JBL

Med element från proffshögtalare ska JBL 4367 spela referensljud i vardagsrummet.

Det har åtminstone varit målet för JBL:s ingenjörer. De har hämtat element till den nya referenshögtalaren från M2-modellen, som är gjord för kritisk lyssning i studiosammanhang.

JBL:s Jim Garrett, som är marknads- och produktionschef, säger att nya 4367 ska ge lyssnaren studiohögtalarens kvaliteter hemma. Så att musiken låter precis som artisterna och producenterna tänkte sig den.

Just detta var det länge sedan vi hörde från JBL, som med ett par fina undantag har ägnat de senaste 20 åren åt att bygga helt okej högtalare för rimliga pengar.

De dyraste – och bästa – högtalarna har i princip varit reserverade för den asiatiska marknaden. Som JBL S4700, en högtalare vi faktiskt har testat och som sedermera blivit tillgänglig i Europa.

JBL-4367-drivers
Foto: JBL

Men tillbaka till 4367. Den säljs med ett civilt kabinett som är klätt med träfaner i valnöt eller svart utförande och är bestyckad med JBL:s patenterade D2-kompressionselement med deras D2430k med dubbla membran, två talspolar och ett frekvensomfång som når upp till 40 kHz.

Diskanten och mellanregistret sitter i ett så kallat HDI-horn (High-Definition Imaging, till höger på bilden), och frekvensresponsen kan regleras uppåt och nedåt för vart och ett av elementen med hjälp av potentiometrar.

Baselementet är JBL:s 15-tums 2216Nd som kommer från studiohögtalaren M2 men som modifierats med ny spindel och en ny upphängning. En 3-tums talspole drivs av en massiv magnet och ska ge högtalaren en basrespons som sträcker sig ner mot respektabla 30 Hz.

Tack vare kontrollerad spridning från mellanregister och diskant, hela 94 dB i känslighet och måttliga 6 ohms impedans bör det vara lätt att få högtalarna att låta bra i ett normalstort vardagsrum och med ett stort urval av förstärkare.

Fast känner vi JBL rätt så trivs 4367 bäst med ganska så potenta förstärkare. Bra att veta, med tanke på att JBL säger att 300 watts effekt inte är något problem.

JBL 4367 är färdiga för leverans och det förväntade priset är 15 000 dollar, vilket kan betyda någonstans i närheten av 150 000 kronor.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Elipson Legacy 3210

  Riktpris: 32000 kr Små franska delikatesser

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre

  Focal 100 OD 8

  Riktpris: 8000 kr Högtalare för trädgårdsfest
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.