Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Musical Fidelity LS3/5A

Följer det ursprungliga receptet till punkt och pricka.

Skrivet av / 2023-06-01 - 15:41
Musical Fidelity LS3/5A

En av de minst nyheterna vid årets high-end mässa i München var Musical Fidelitys lansering av sin egen version av den berömda LS3/5A. Den pyttelilla monitorhögtalaren skapades i mitten av 70-talet som en lyssningsmonitor för BBC-radio och TV.

De ursprungliga kravspecifikationerna var en kompakt högtalare som tog liten plats och kunde användas i en OB-buss, med större fokus på tydligt mellanregister än djupbas. Därför kommer det inte mycket ljud under 100 Hz från de små högtalarna.

Foto Musical Fidelity

Men jösses vilket mellanregister. Högtalarna blev snabbt populära även utanför studion och producerades på licens från BBC av många producenter. Rogers är den mest kända, men LS3/5A producerades också av bland andra KEF, Spendor och Harbeth.

Nu kan Musical Fidelity läggas till den långa listan över tillverkare av LS3/5A.

De menar att de gör en egen variant, men ingenting tyder på att de avviker från det ursprungliga receptet.

Högtalarna har en 110 mm bas/mellanregister och en 19 mm domediskant i ett 19 cm brett och 30,5 cm högt kabinett. De är på 15 ohm och spänner över ett frekvensområde på 80 till 20 000 Hz, med en mycket låg känslighet på 82,5 dB.

Priset anges till 2500 Euro per par, vilket gör Musical Fidelitys utgåva mycket konkurrenskraftig jämfört med konkurrenternas versioner av samma högtalare.

Musical Fidelity är inte färdiga i och med LS3/5A, de kommer också att producera sin egen version av den större LS5/9. Den har en 21 cm bas/mellanregister, kombinerat med en större 34 mm domediskant, och sträcker sig över ett större frekvensområde från 50 till 20 000 Hz.

DSC0709-Bearbeitet MF-LS35A
<
>
Foto Musical Fidelity

 

Läs också Små magiska högtalare De mer än 50 år gamla högtalarna har aldrig varit bättre än nu, de gör något som få andra klarar av.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 14 dagar
    Bara 14:-

    Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

DALI 40 år - firar med häftiga high-end-högtalare

Dynaudio i hållbart trä

Episk smäll från UE

Fullständigt sinnessjuk subwoofer

Partyhögtalare med Dolby Atmos

Se vad B&O har hittat på nu

Rulla till toppen