Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Martin Logan med rumskorrektion

Renaissance ESl 15A får både inbyggd subwoofer och avancerad rumskorrektion.

Skrivet av / 2016-01-11 - 15:06
Martin Logan med rumskorrektion

Det var länge sedan Martin Logan kom på att det var en god idé att stoppa i ett baselement i sina elektrostathögtalare. Det bästa av två världar, skulle man kunna säga. Med ett vertikalt elektrostatmembran och ett konventionellt, dynamiskt baselement går det nämligen att få ordentligt med bas utan att behöva öka arean på elektrostatmembranet så mycket att högtalaren blir svår att få plats med.

Läs vårt test av Martin Logan Montis.

Snart kommer en ny modell som är byggd efter samma princip: Renaissance ESL 15A, som dessutom är utrustad med sofistikerad rumskorrektion för att ljudet ska bli helt optimalt.

Högtalaren har ett nytt 15-tums Curvilinear Line Source (CLS) XStat-elektrostelement med vakuum-monterat elektrostatmembran och en ny version av MicroPerf-tekniken som fungerar som membranens motor. Allt är monterat på Martin Logans AirFrame-ram och kompletterat med två 12-tums baselement med aluminiummembran. De drivs av två 500-watts klass D-förstärkare som styrs av en 24-bitars Vojtko DSP-krets och ARC-rumskorrektion (Anthem Room Correction) för att optimera högtalarens respons efter rummets akustik.

Med ARC-funktionen kalibrerar man högtalarna på samma sätt som man kalibrerar en hemmabioförstärkare: med en mikrofon som fångar upp frekvensresponsen i rummet och sedan skickar data till DSP-kretsen som korrigerar för avvikelser.

Pris och tillgänglighet? Renaissance ESL 15A släpps i vår, i tio olika utföranden, och kostar 25 000 dollar per par. Alltså en knapp kvartsmiljon svenska kronor.

Foto: Martin Logan

Foto: Martin Logan

Den kommande ElectroMotion ELS X blir betydligt billigare. Den är en större version av ElectroMotion (läs vårt test här) som har större elektrostatmembran och två 8-tums baselement som flyttar mer luft och gör högtalaren mer effektiv. Frekvensomfånget uppges vara 41–22 000 Hz (+/–3 dB).

ElectroMotion ELS X kommer också i vår men kostar bara 4 000 dollar per par, vilket motsvarar ungefär 35 000 kronor

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

Småstenar för skrivbordet

Golvhögtalare som har allt

En liten nyhet i gammal stil

Steinway Lyngdorf har bantat

Elegant från Børresen

Nu i butik: Audiovector QR Special Edition

Lyxljud på resan

Kraftfull subwoofer från ATC

Fabriksbesök: Bang & Olufsen överraskar

Vattentäta takhögtalare

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen