Nyhet

Detta är faktiskt en Bluetooth-högtalare

Light Speaker från svenska Transparent är inte som andra trådlösa högtalare.
Light Speaker
forfatter

På Stockholmsbaserade Transparent gör de högtalarna lite annorlunda. Nämligen i glas. Och dessutom modulärt uppbyggda för framtida uppgraderingar (röststyrning, Bluetooth-versioner, etc.).

Transparent Speaker
Den första högtalarmodellen från Transparent heter Transparent Speaker och kom 2012. Foto: Transparent

Det började 2012 som ett Kickstarter-projekt med den läckra stationära Bluetooth-högtalaren Transparent Speaker, som sålde slut på nolltid. Ett aluminiuminramat glasskåp med en 6,5-tums bas och två 3-tums fulltonselement.

Small Transparent Speaker
Den mindre Small Transparent Speaker kom 2016. Foto: Transparent
CES 2019: Glashögtalare från Sony En glashögtalare i en ny, mer kompakt version. Och den kommer till Sverige.

Sedan kom den smidigare Small Transparent Speaker 2016, med samma två 3-tums fulltonselement men utan baselementet. Även denna stationär.

Light Speaker
Light Speaker är det senaste tillskottet från Transparent, denna är bärbar och ser ut som en lykta. Foto: Transparent

Kickstarter-projekt

Nu är Transparent tillbaka med den mest speciella högtalaren hittills, nämligen Light Speaker. Detta är också ett Kickstarter-projekt, men med Transparents historia av levererade produkter finns det ingen anledning att tro att Light Speaker inte kommer att se dagens ljus. År 2021.

Det speciella med Light Speaker, förutom att vara tillverkarens första bärbara högtalare, är att den är utformad som en gammaldags glaslykta. En liten LED-lampa med varmt ljus (3500K) sitter nedtill och lyser uppåt. Denna beter sig som ett flimrande ljus, och tack vare en sensor längst ner på ”lampan” gör den detta i takt med musiken.

När den inte spelar musik, kan den fortfarande bete sig som en lykta med levande ljus, med mer slumpmässigt flackade ”låga”.

Högtalaren har två separata rattar, en som justerar ljusets intensitet och en för ljudnivå.

Light Speaker
Ljushögtalaren har en LED-lampa längst ner som ”flimrar” i takt med musiken. Foto: Transparent

Tidlös design

Transparent har sökt efter en tidlös design, och landade i en blandning av en rundstrålande högtalare och en glaslykta. De hävdar att aluminiumramen är utformad för att hålla en livstid, medan glascylindern tillåter oss att se den inre strukturen.

Högtalaren är inte precis vattentät, men med IPX2-märkning tål den användning utomhus med hög luftfuktighet (men inte direkt regn).

Light Speaker lifestyle
Light Speaker. Foto: Transparent

Batteritid

Högtalaren laddas med USB C, och batteriet håller 6 timmar med ljud och ljus på full styrka, vilket fördubblas till 12 timmar med halv styrka på varje. Vill man bara använda den som belysning räcker det i 18,5 timmar utan ljud och med 75 procent ljusintensitet.

Liksom de andra modellerna är Light Speaker också modulär och uppgraderingsbar. Det gäller även för batteriet som kan bytas ut när det är utslitet.

Light Speaker
Alla Transparent-högtalare har utbytbara och uppgraderingsbara delar. Även Light Speaker. Foto: Transparent

Pris och tillgänglighet

Light Speaker kostar 370 dollar, men kan förbeställas via Kickstarter för 230-260 dollar. Leverans är planerad till april 2021.

Light Speaker Fakta

  • Frekvenssvar: 60Hz – 18kHz
  • Uteffekt: 5W
  • Bluetooth-version: 5.0
  • Element: 1 x 2,5” fulltonselement, 1 x 3″ passiv radiator
  • Anslutning: 3,5 mm line in, kabel ingår
  • Mått: 10,5 cm (diameter) x 16 cm (höjd)
  • Vikt: 0,6 kg

 

Mer info:

kickstarter.com

transpa.rent

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.