Search
Generic filters

Läckert bioljud

Bowers & Wilkins nya biohögtalare utlovar ett rejält tryck från små högtalare.

De flesta vill väl att det ska låta bra hemma, men det är inte alla som är beredda att fylla vardagsrummet med stora och fyrkantiga högtalare. I så fall kan ett system med små högtalare och en subbas – ett så kallat sub/sat-system – vara mitt i prick. Genom att låta subbasen ta hand om den djupaste basen kan resten av högtalarna vara små och oansenliga, utan att det går ut över ljudet.

B&W:s M-serie har länge tillhört de mest populära småhögtalarna i sin klass men nu tycker B&W att det är dags att förbättra dem ytterligare. M-1 är grunden för hela systemet och används som front-, center- och bakhögtalare. Designen påminner starkt om föregångaren, med ett kabinett helt av metall och mjuka former, men bakom metallgallret sitter nya element med tillhörande delningsfilter. I den nya utgåvan är delningsfiltret starkt förenklat och består bara av en enda kondensator till diskanten, och ett nytt baselement sägs ge en fylligare bas så att M-1 i vissa fall klarar sig utan subbas.

Ny PV1D-subbas

Den som vill ha M-1 i hemmabio tjänar däremot på en ordentlig subbas, och vill man ha det extra lyxigt så kan man matcha högtalarna med nya PV1D. B&W:s klotrunda basbomb är uppdaterad med kraftigare förstärkare ( 400 watt) som driver de två 8-tums baselementen. Den nya versionen har också avancerad DSP-styrning och en rumskorrektion som lånats från B&W:s prestigemodell DB1. Det betyder att det ska blir enklare att fintrimma basåtergivningen efter rummet, oberoende av hemmabioförstärkarens rumskorrektion.

Om 13 000 kronor för en subbas är i mesta laget mycket för ekonomin så går det att utmärkt att para ihop M-1 med någon av B&W:s mer traditionella subbasar, till exempel ASW608 för 4 500 kronor eller ASW610 för 6000.

Om vi känner B&W rätt kan M-1 och PV1D detta vara tuffa rivaler till KEF, Paradigm och andra sub/sat-system i prisklassen över 20 000 kronor. Exakt hur det ligger till med den saken tänker vi ta reda på i ett kommande test!

Priser:

M-1: 3 800 kr/par

PV1D: 13 000 kr

hifiklubben.se

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.
  SteelSeries Arctis 9 är ett trådlöst headset med surroundljud som fungerar till både PC och PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video, ännu bättre videostabilisering – och äntligen en selfieskärm.
  Kompakt highend med gott om muskler.
  En närmare titt på både utsidan och insidan av Microsofts nya spelkonsoler.
  30 oktober släpper Disney+ den andra säsongen av serien The Mandalorian.
  En kompaktare och billigare modell av Sony Xperia 1 II. Med nästan samma specifikationer.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre

  Bowers & Wilkins AM-1

  Riktpris: 7000 kr Bästa utehögtalaren

  Sonos Outdoor

  Riktpris: 9000 kr För dyr
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.