Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Läckert bioljud

Bowers & Wilkins nya biohögtalare utlovar ett rejält tryck från små högtalare.

Av / 2012-04-18 - 08:50
Läckert bioljud

De flesta vill väl att det ska låta bra hemma, men det är inte alla som är beredda att fylla vardagsrummet med stora och fyrkantiga högtalare. I så fall kan ett system med små högtalare och en subbas – ett så kallat sub/sat-system – vara mitt i prick. Genom att låta subbasen ta hand om den djupaste basen kan resten av högtalarna vara små och oansenliga, utan att det går ut över ljudet.

B&W:s M-serie har länge tillhört de mest populära småhögtalarna i sin klass men nu tycker B&W att det är dags att förbättra dem ytterligare. M-1 är grunden för hela systemet och används som front-, center- och bakhögtalare. Designen påminner starkt om föregångaren, med ett kabinett helt av metall och mjuka former, men bakom metallgallret sitter nya element med tillhörande delningsfilter. I den nya utgåvan är delningsfiltret starkt förenklat och består bara av en enda kondensator till diskanten, och ett nytt baselement sägs ge en fylligare bas så att M-1 i vissa fall klarar sig utan subbas.

Ny PV1D-subbas

Den som vill ha M-1 i hemmabio tjänar däremot på en ordentlig subbas, och vill man ha det extra lyxigt så kan man matcha högtalarna med nya PV1D. B&W:s klotrunda basbomb är uppdaterad med kraftigare förstärkare ( 400 watt) som driver de två 8-tums baselementen. Den nya versionen har också avancerad DSP-styrning och en rumskorrektion som lånats från B&W:s prestigemodell DB1. Det betyder att det ska blir enklare att fintrimma basåtergivningen efter rummet, oberoende av hemmabioförstärkarens rumskorrektion.

Om 13 000 kronor för en subbas är i mesta laget mycket för ekonomin så går det att utmärkt att para ihop M-1 med någon av B&W:s mer traditionella subbasar, till exempel ASW608 för 4 500 kronor eller ASW610 för 6000.

Om vi känner B&W rätt kan M-1 och PV1D detta vara tuffa rivaler till KEF, Paradigm och andra sub/sat-system i prisklassen över 20 000 kronor. Exakt hur det ligger till med den saken tänker vi ta reda på i ett kommande test!

Priser:

M-1: 3 800 kr/par

PV1D: 13 000 kr

hifiklubben.se

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Överraskande prisvärd high-end

Pillret som förbättrar humöret

Legendarisk gitarrförstärkare får nytt liv

Boom för evigt

Extrem soundbar från Steinway Lyngdorf

Dolda basmuskler från Neat

Franska högtalare som får det att vattnas i munnen på oss

Berömd konstnär utsmyckar B&O

Se vilken högtalare som är tillbaka!

Se den häftigaste JBL-samlingen i världen

Superdiskanten är kronan på verket

En ny stjärna på högtalarhimlen

Rulla till toppen